Шефът на НЗОК иска строг контрол за болничните бюджети

Резултатите от проверката в "Софиямед" ще са ясни днес
5 май 2015 11:50, Анисия Иванова
8
Шефът на НЗОК иска строг контрол за болничните бюджети
Снимка: архив Булфото

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов иска строг контрол над болничните бюджети.

"Направил съм предложение към законодателната власт при изменение на Закона за здравното осигуряване да бъдат направени промени в частта, отнасяща се до контрола, за да стане той по-ефективен", каза той пред bTV.

Надявам се от 2016 г. със законови промени да не се дават бюджети на болниците, да им се пишат нули, които да се превръщат в цифри, след като бъде отчетена дейност и тя бъде проверена спрямо предварително договорените обеми, обясни той.

"Сега болниците, като видят някакъв бюджет, се чувстват длъжни да го усвоят", посочи той.

Още по темата

По думите му, в диалог с Българския лекарски съюз ще се уговарят както обемите, така и цените на медицинските дейности.

Той се обяви и за законова възможност здравната каса да прави както внезапни проверки, така и такива преди и след плащане.

НЗОК не може да прекрати дейността на "Софиямед”, каза още управителят на касата във връзка със скандалния случай на малтретираното бебе в клиниката.

Вчера здравният министър Петър Москов заяви, че болницата може да остане без лиценз за определени дейности, като се позова на предварителния доклад от проверката, направена след случая с битото от акушерка новородено.

Комитов обясни, че по закона за Здравното осигуряване Касата може да прекрати дейност на лечебно заведение, само когато то е отчело дейност, която не е извършило.

"Откакто е създадена Изпълнителната агенция "Медицински одит", НЗОК няма право да проверява качеството на медицинската дейност, тъй като ние контролираме единствено разходите", уточни той.

По отношение на проверката в "Софиямед", Комитов уточни, че тя все още тече, но се очаква още днес да има резултати от нея. Той опроверга информация, че лечебното заведение ще получи най-голяма част от разпределянето на допълнителни средства за болниците, които оказват спешна помощ и уточни, че тази точка все още не е разгледана.

"Разчетите ще са готови, когато бъдат приети от надзорния съвет. Няколко десетки лечебни заведения са поискали средства и аз ще представя исканията им на Надзорния съвет на 12 май. До 95% ще получат заведения, които извършват реална спешна помощ, а останалите - до 90%", обясни шефа на НЗОК.

Комитов подчерта, че в ситуации като тази с онкодиспансера във Варна, където болничната аптека препродава скъпи медикаменти, е необходим по-строг контрол, тъй като в момента санкциите са твърде малки.

Той каза още, че всички лекарства и дейности за онкоболни, хемодиализните случаи, ражданият и новородените, както и интензивните грижи ще се плащат, а има и възможности спешните състояния да не бъдат връщани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: НЗОКд-р Глинка Комитов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
3
 
! Отговори
Емил преди 8 години
В много болници се вършат безобразия, но НЗОК не обръща внимание на това. Насочили са вниманието си само към Софиямед, а може би там най-малко има пропуски.
6
1
 
4
 
! Отговори
Георги преди 8 години
А няма ли да се направи нещо по въпроса да се помогне на тези болници, защо само се затварят и санкционират? Държавата дори не знае как да реагира при един случай, като този с акушерката...
5
3
 
3
 
! Отговори
Милен преди 8 години
Искат да затрият болница, която работи, това е всичко
4
1
 
4
 
! Отговори
Чефи преди 8 години
Иска строг контрол само на някой болници. Да сиакше строг контрол за всички, тогава аз ще го призная , като човек , който може
3
2
 
4
 
! Отговори
Росен преди 8 години
Едно е да говори, че иска, друго е да действа. Здравеопазването се превърна в един от най-опасните бизнеси и за това можем да съдим по опита за саботаж на Софиямед.
2
1
 
4
 
! Отговори
8 преди 8 години
И КАК ДСА СЕ ПРОМЕНИ ЗАКОНЪТ?!ДО СЕГА СЪОБЩАВАХА НА ЧАСТНИТЕ БЛОЛНИЦИ 1 ДЕН ПО-РАНО,ЧЕ ОТИВАТ НА ПРОВЕРКА,А ЗАКОНЪТ ДА СЕ ПРОМВЕНИ ТАКА,ЧЕ ВЕЧЕ ДА ИМ СЪОБЩАВАТ ПОНЕ 3 ДНИ ПО-РАНО! И ДА СЕ УВУЛИЧАТ ПОНТЕ 2 ПЪТИ СУБСИДИИТЕ ЗА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ!
1
1
 
4
 
! Отговори
мариана преди 8 години
До преждепишещия: Вие не четет ли какво е казал човекът? ЗАКОНЪТ трябва да се промени, за да може да проверява, както трябва болниците! Сега се извършва контрол по документи, а не в реално време, защото така пише в ЗАКОНА. Значи,у т.нар. народни представители следва да приемат промени в Закона, които да позволят контрол в реално време. Само знаем да гоним и да анатемосваме!