Първа частна община – в една фирма цялата земя

30-те хиляди декара на Белово са продадени на безценица
Обновена: 11 май 2015 14:08 | 11 май 2015 10:00,
94
Първа частна община – в една фирма цялата земя
Снимка: bTV

Община Белово е на път да се превърне в първата частна община в България. Разследване на bTV показа поредните нарушения в местната власт няколко месеца преди кметските избори.

Според репортажа общината е продала над 30-те си хиляди декара земя на няколко транша на една единствена фирма. Местните животновъди и земеделци пък се превърнали в нарушители на закона, защото хранят животните си в чужди пасища.

Още по темата

Фирмата, на която е продадена земята е "Българско земеделско производство" ООД. Тя е чисто нова - регистрирана точно в деня, в който общинският съвет на Белово възлага на кмета да продава земята. Капиталът на дружеството е 500 лв.

С равни дялове участват двама съдружници - Ивайло Пенев и Неделчо Недялков. Първият работи в Италия, вторият има клуб по акробатичен рокендрол във Варна.

Търгът за продажбата на земята не бил обявен никъде, освен в сайта на общината. А на сайта пък няма и следа от обявление, става ясно от разследването.

Кметът Константин Варев обяснява, че решението вероятно е премахнато от страницата в интернет, но това не означава, че не го е имало. Юристката Цветелина Митева пък допълва, че "никъде не казано, че в рамките на 5 години трябва да висят обявите".

Освен тези нарушения, от репортажа излиза, че земите са продадени на безценица. Общината отказва официална информация колко земи са продадени и на каква стойност. Според разследването обаче 30 000 декара са продадени за около 2 милиона лв. или средно по 80 лв. всеки.

"Като средна цена съм сигурен, че на всички ще направи впечатление, че е ниска цена. Спазили сме условието да не е по-ниска от данъчната оценка. Съобразили сме се", казва кметът. Той оправдава решението с лошото състояние и голямата площ на земите, които е продал.

Според бившия кмет на общината Васил Атанасов пък сред земите има и курортна площ, чиято цена би трябвало да е по 2000-3000 лв. декара.

След сделката част от земите на Белово вече са ипотекирани към две банки, вижда се от справка в имотния регистър. За тях общината получила 2 милиона от фирмата, а вестник "Банкер" твърди, че фирмата получила 10 милиона от банките.

Кметът смята, че недоволните земеделци го атакуват, защото спрял практиката им да използват земя, без да плащат наем на общината. Още през първия си мандат събрал почти 280 000 лв. от наеми.

"Не лишаваме общината от земя. Земята според вас може ли да бъде преместена в друга община? Или в друга държава", заяви той.

Фирмата изкупила имотите е близка на дясната ръка на кмета Варев. Лицата, изкупили земята са подставени, заявиха в ефира на bTV земеделци от Белово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: общинакметБеловоземя
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето на живков такива свършваха с едно кесме в кратуната а сега ???
60
2
 
7
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Сега сигурно този го лови боковата давност дето я направиха 5 години , ***...ка им *** гадни разсипаха държавата! Но ние сме си виновни ,сами си ги търпим!
59
2
 
12
 
! Отговори
турчин преди 8 години
В цялата страна кметовете с лека ръка продават на определени хора общинската собственост. Ако се направи една проверка от сметната палата и се установят как на кого за колко пари и къде са ползвани получените средства ще установят че продава се на близки за жълти стотинки и парите се ползват за банкети и гориво. Пита се кой ще ги провери.
58
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кмета взима пример от държавата (как са подаряват златните находища).
57
2
 
11
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
Далавери! Нема ли някой покровител от парламента да е намесен, за да се потули и тоз случай?пп. бг станахме за презрение и подигравателен смех пред света, като сме с имиджа, че политиците ни въртят единствено далавери!
56
2
 
14
 
! Отговори
Знаем ли ... преди 8 години
Феодализмът се завръща с пълна сила! Въобще не ми харесва Средновековието като идея за бъдещето ни.
55
2
 
14
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Глупав народ сме , за пореден път го доказваме . Само смърт за такива изверги , които продават земята на БЪЛГАРИЯ , заедно с НАС .
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По селата никой не контролира кметовете само господ е над тях и те приватизират всичко за семействата си.
53
1
 
9
 
! Отговори
ДД преди 8 години
Това е един филм, който показва как е заграбена земята. Единственото, което "имаме" и всичко идва оттам. И искаме пари после за него, но как се отплащаме на приРодата - с отрови и изтребление. Абсурдно човечество неуважаващо живота! dokumentalni/?p=2379
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от Сидни Ав$$тралияПак ли се изявяваш, ******к смотан? Коментирай си в Ав$$тралия!
51
1
 
19
 
! Отговори
!!! преди 8 години
ДПС- Движение за привилегии и свободия
50
2
 
25
 
! Отговори
!!! преди 8 години
В родопите е даже по-зле. Там не се продава земята, а се пише наследствена. Всички приближени на ДПС имат наследство от хиляди декари, най-вече гори. Как? Как дядото има 5 декара гора а внука има наследствена такава 5000 дка?
49
1
 
10
 
! Отговори
До 65/ До до 60 преди 8 години
"Дали държавата е лош стопанин? Да такава е - няма как да е добър, защото липса инициатива, отговорност, интерес и т.н..."Нашата може и да е, защото тук иде реч за мат'ряла на отговорни позиции - с малки изключения, и нулевият му интерес да бъде отговорен, инициативен или просто да си върши работата, за която му се плаща. Да не говорим за промените в законодателството ни, свалили почти изцяло наказателната отговорност от топ мениджмънта. При такива предпоставки, няма какво друго и да се очаква
48
1
 
10
 
! Отговори
Кмет преди 8 години
Абе орааа, как си представяте да си оправи човек живота само за 4 години. Ами децата, внуците, роднините, баджанаците, шуреи и т.н. Ами за партийните ортаци, за централата, за главния, за опозицията да си трае..... Как си мислите, че е много лесно? Като много знаете що не станете и вие кметове? Аз едно време само за новата къща събирах 6 месеца и то без басейна и барбекюто. Ами жипа - 3 месеца. Мандата си отиде, едвам сбрах за едно апартаментче и то на село в Бояна.
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1/3 от Добруджа е на Датчанин-наел е 20 комбайнера и яко зуби -какво чудно има в някакви си мизерни 30 000 декара в Белово
46
1
 
20
 
! Отговори
до Синдито преди 8 години
Е, бива ли да си толкова *** :) Как да купим тази земя, когато тя никога не е предлагана за продажба. Бъди сигурен, че за 30 000 декара ще се намерят поне 1000 човека да платят 6 милиона , а не скромните 2 срещу които замята е била буквално подарена.
45
1
 
27
 
! Отговори
пффффф преди 8 години
Схемата е използвана във всички общини на Дпс, просто в Белово са били най-нагли и за това се е разчуло, същото е положението и из Родопите..................
44
2
 
19
 
! Отговори
Къде? преди 8 години
Къде е прокуратурата?
43
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
общ съвет е от различни партии те какво са гласували или изобщо не саразбрали какво става
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Епа, такива евтини и прости мошеници просто НЕМА, брато. :) От километри си личи, че нищо не разбират от интернет.Защото има сайтове, които архивират всякакви интернет страници, включително и тази на общ. Белово, където линковете към обявите и заповедите им са сложени на заглавната им страница. Само ми трябва да разбера кога е бил "обявен" този търг, за да видим дали въобще е имало обява на сайта им.