Симеончо грейна от старо школско знаме

Находката е открита в ПМГ "Яне Сандански" - Гоце Делчев
24 май 2015 19:15,
25
Симеончо грейна от старо школско знаме
Училищното знаме. Снимка: kingsimeon.bg

Уникална историческа находка бе открита в ПМГ "Яне Сандански" в Гоце Делчев с помощта на реставраторски екип от Благоевград.

При опит да бъде поправено и освежено старото знаме на училището, на което е изписано името на патрона, специалистите установяват, че под първия пласт има още нещо. След направени експертизи и рентгенови снимки се вижда, че е налице и втори, съвсем различен слой.

На него е изписано: "Смесена гимназия; княз Симеон Търновски" - Неврокопь и е изрисуван детският лик на цар Симеон II, поставена е и корона. Повече от 70 години никой не е подозирал за тайния втори слой на знамето.

Според историческите факти, именно малкият княз Симеон е бил патрон на училището в периода 1937 -1944г. Знамето е било осветено от местните духовници на 15 март 1940 г. и подарено на гимназията, разкриват бележки в една стара летописната книга.

На изображението Негово Величество е на около 1-2 години.  Експертите установиха, че лицето му е рисувано като копие от една от популярните му детски снимки.

Очевидно, след 9 септември 1944г. се е наложило премахване на короната, преименуване на гимназията на името на Яне Сандански и съответно - промяна в знамето. Двете изображения се различават и като техника на изпълнение, и като материали.

Не е ясно обаче защо тогавашните ръководители на гимназията не са поръчали ново знаме, а са предпочели да покрият старото с пласт с маслени бои - дали от уважение към историята и царското семейство или по друга причина.

Факт е, че именно благодарение на втория слой, който е послужил като предпазен пласт, днес можем да видим оригинала на знамето. В този смисъл, твърде е вероятно това да е направено съвсем умишлено, за да се запази запоколенията оригиналът, имайки предвид, че новата власт след 1944г. е разпоредила унищожаването на всички вещи, свързани с Царство България.

По думите на експерти, досега друго такова знаме в България не е откривано, което прави находката още по-интересна и ценна.

Размерите на знамето са 90 на 140 см. То е възстановено в Лабораторията по реставрация и консервация към Регионалния исторически музей- Благоевград от реставратора Илия Борисов, съобщи БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
HUAVEI преди 8 години
Мадридския разбойник , като малък .
10
0
 
9
 
! Отговори
синева преди 8 години
Историята си е история, независимо дали тя се харесва на всички, или не. Смятате ли че идните поколения ще харесат настоящия период от историята ни? Не! Не! Не! Ще се срамуват дори.
9
2
 
4
 
! Отговори
Oleee преди 8 години
Алооуу, царедворците - колко войни и колко територия загубихме докато "царете" са ни управлявали? Сещам се поне за 4! Царедвориците - тия "царе" колко да са български ? Фердинандчо ли, Борисчо ли, Батенбергчо ли ? Вие освен стойка Г друго нищо ли не можете бе, *** ?
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 6и сега си имаме: цар симеончо, цар киро...!
7
3
 
7
 
! Отговори
до Българин преди 8 години
Да, ама Германия изгуби войната, така, че ела в реалния свят, и ако бяхме останали докрай на страната на Германия, сега просто нямаше да съществуваме, като държава! А това лапе на флагчето, не е никакъв цар...
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хей Реалиста, ти разговарял ли си с хора които са живели по това време. Земите на хората са отнемани с пиниза, че собственика ги дарява на царя. Тоя като е дошъл от някъде си какви наследства търси сега Симеон? Нищо добро не е имало по царско време. Комунистите не са унищожили нищо тяхно, всеки който е ходил в Царска Бистрица с очите си е видял как всичко е съхранено, дори копринените тапети.
5
10
 
8
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 8 години
РАДВАЙТЕ СЕ, ЧЕ ИМАМЕ ИСТОРИЯ И ЧЕ НЕЩО ОТ НЕЯ Е ОСТАНАЛО НЕУНИЩОЖЕНО ОТ КОМУНИСТИТЕ. ОМРАЗАТА , КОЯТО НЯКОИ ПИТАЯТ КЪМ ЦАРЯ СЕГА, ГИ ПРАВИ СЛЕПИ ДА ВИДЯТ СТОЙНОСТТА НА НАХОДКАТА.
4
8
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
При конституционната монархия, държавният глава, в голяма степен, не се поддава на външни влияния, по силата на своето обществено положение - ЦАР. От друга страна, подкрепа и ориентир, да не се озове в позицията на цар-самодържец, е ПОДЧИНЕНИЕТО МУ ПРЕД КОНСТИТУЦИЯТА.Чиста и свята република на Левски е отдавна доказан фалшификат, съчинен от комунистическия гуру Тодор Павлов за да се оправдае престъпно наложения на БЪЛГАРИЯ *** модел.
3
3
 
16
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Имало е царе много отдавна Крум, Самуил, Калоян, Шишман и ...., но не и този дето са го внесли от някъде си. Това не е български цар.
2
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да Живей Негово Величество Цар Симеон II-и, Цар на Българите!
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уффффф, стига сте ни го натрапвали този като цар. В България царе няма.