Антична Рациария – отново разбита от иманяри

Разрушени са зидове, направени са над 10 изкопа
25 май 2015 10:50, Анисия Иванова
9
Антична Рациария – отново разбита от иманяри
Снимка: архив Булфото

Два дни преди 24 май иманяри са разбили част от Антична Рациария, намираща се край видинското село Арчар. Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей Фионера Филипова.

Разрушени са зидовете на Резиденцията в античния град, която бе напълно почистена и разкрита през есента на миналата година при поредните археологически разкопки. Иманярите са копали през нощта и са направили над 10 изкопа с дълбочина по голяма от метър.

Разрушили са и част от откритата антична стена, ограждала римския град, уточни Филипова. За поредните иманярски набези е сигнализирано в полицията. В антична Рациария през 2014 и 2015 г. имаше редовни археологически разкопки от екип с ръководител Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН.

Разкопките на обекта бяха възстановени от Националния археологически институт с музей при БАН със средства от държавата след дълго прекъсване и след повече от 25 години иманярски набези, допълни Филипова.

За двете години разкопки археолозите разкриха останки от съществуващ Храм на Диана в античния град Рациария. Археолозите успяха да разкрият резиденцията в общите й очертания - 2-3 декара площ, което е най-голямата подобна сграда, разкрита до този момент в Северна България, специално от периода 4-6 век.

Археолозите разкриха в Рациария и късноантична баня. Обектът се намира на около 30 м от резиденцията, на която днес са посегнали иманярите и са разрушили част от разкритите стени. Вандалски иманярите са копали и под част от откритата северна крепостна стена на античния град.

Основната причина за постоянните иманярски набези над обекта Антична Рациария е липсата на постоянна охрана на обекта, е категорична директорката на РИМ-Видин Фионера Филипова, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ВидиниманяриРациария
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И досега не са сложили на обекта камери,защо ли,та нали по запис от местото определят престъплението,а то за такъв обект може да е най различно-от явяването на призрак и блъскане по главата на иманяра с някой античен артефакт до грозно прекопаване и прекатурване на колоните за чийто действия не е им издаден лицензионен документ за опериране с историята,
4
1
 
9
 
! Отговори
до Марин преди 8 години
Да ве,нямали металотърсачи - а с какво ходят да берат желязо по изоставени кариери, мини и по полетата на текезесетата - с поглед виждаш в земята на шамани ли ;)
3
5
 
7
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Няма населено място със 100% ромско население. Тези хора не могат да живеят сами, трябва някой да ги храни. Колкото до иманярите, аз не съм виждал римлянин с метален детектор. Това е работа на бледоликите. И охрана не може да се сложи на всяка разкопка, понеже в България са хиляди, трябва просто по-строги закони и естествено култура!
2
1
 
12
 
! Отговори
Кръстю преди 8 години
Иманярството не е като да откраднеш два суджука от терасата. Има си хора подготвени с с техника със знания, казано иначе професионалисти. Тези хора се знаят кои са, защото с това се издържат, а не са инцидентни импровизации. Има иманяри, които си имат багери купени само за иманярство. Но един багер кой ще ти го забележи - извършителите "неизвестни". С две думи, очевидно , че иманярството не е забранено, следователно е разрешено!
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само за протокола - видинското село Арчар е с 100% ромско население.