Над 33 хил. души предпочели селото пред града

Повечето избрали селото за свой дом са млади и активни хора
Обновена: 25 май 2015 12:37 | 25 май 2015 12:37,
27
Над 33 хил. души предпочели селото пред града
Снимка: Булфото, ахрив

Общо 33 536 души са се преместили да живеят на село през последната година. Това сочи справка на Асоциация на българските села, която показва позитивна тенденция през последните 4 години. 54% от хората, които са избрали селото за свой нов дом са в активна трудова възраст - от 18 до 45 години, а останалите са предимно току що пенсионирали се хора.

През 2014-а година от градовете са се изселили общо 24 834 души, а от села в села са мигрирали общо 8702 души, показват официалните данни на НСИ. Ръстът на миграцията към селата спрямо 2013-а година е близо 25%.

От 2011-а година насам се запазва положителна тенденция за връщане на населението по селата. От общо 5072 села в България, само 184 са обезлюдени.

Забелязва се и нова вълна на силен интерес към имоти в селата. Интересът е предимно към закупуване на имоти в села в радиус до 25 км. от градските центрове. Най-активен е пазарът на селски имоти в областите Бургас, Пловдив, Благоевград, Ловеч и Велико Търново.

Все повече се наблюдава завръщане на български емигранти от чужбина, които искат да възстановят своите селски имоти, както и да инвестират в допълнителни такива.

Селските имоти по южното Черноморие също отчитат завишен инвестиционен интерес, предимно от руски граждани. Активността на продажбите тук е както за фамилни къщи, така и за апартаменти в селата близост до морето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
7
 
! Отговори
Бургас преди 8 години
До Анонимен 22Комшийката я обраха от белите сънародници,и до докато спи с децата си в спалнята,а те шетат в хола.В центъра ва Бургас.Който иска да креде и посред бял ден го прави.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БургасПречи, че докато си на кино, сънародници опразват спокойно иначе спокойната къща!
18
0
 
9
 
! Отговори
Бургас преди 8 години
Живота на село наиснита е по-спокоен.И какво ни пречи ако живеем на село и работим в града.Тогава и кариера,и кино ,и театър,и почивки и пр.Нима в града хората пият и ядат по малко?Удобства може да си направиш навсякъде.Както писах-не всеки може да си позволи пътуването всеки ден.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Луд с Мотика, ама яко им бъркаш на панелните селяни в здравето, а за другите да знаят, чист софиянец съм, ама като надойдоха селяните и аз се замислям да се изнеса от града
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 16 Що за наглост е да даваш акъл кой как да си живее живота. Отде реши, че твоят е по стойностен ?!
15
1
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Един интелигентен човек би се впечатлил да му кажеш къде си пътувал, какво си видял, какво си научил, какво си прочел. Не само храна, храна, храна, пиене, спане... Ти живот имаш ли, човече?! Или всеки ден ракийки, салатки и беседчици?! Не ме разбирай погрешно- аз имам къща с градина до големия град, но, някак си, имам други интереси, освен ядене и пиене...
14
8
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Именно, на село става за такива простоватички хорица, като теб. Не ги вълнува друго, освен ракийката и салатката. Ядат, пият и спят- това е. Всеки ден едно и също. Почивка- не. Нещо ново да научи- не. С нещо да допринесе за благото на обществото- забрави.
13
3
 
14
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
На мен ми е добре на село. Имам си хубава къща с 3 декара двор. Офошки, доматенца имам, чушки, краставички, ракийката си я правя в нас, салатката от градината. Имам си и прасенце което ще стане на пържолки и наденички и няма да купувам месо с неясен произход. Много ми е добре, вий стойте в панелките и ако искате да се освежите излезте на терасата, аз си сядам на беседката сред птичките и градината. Ама вие и на тераската не можете да се освежите, няма чист въздух. Така че смейте ми се, добре съм
12
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На село кариера няма. Удобства- няма. Става за хора, които са се отказали да се борят, за които парите и удобствата не са важни. Аз съм млад човек в период на кариерно развитие. Обичам да карам ски, да ходя на почивка 3-4 пъти годишно, да пътувам, да срещам нови хора, да живея сред млади и креативни хора. Парите за мен са на малко по-преден план и животът на село не е точно за мен. Може би, защото имам всичко в големия град, даже и вила до големия град, може би, защото имам добра професия.
11
4
 
15
 
! Отговори
Бургас преди 8 години
Живяла съм на село,а сега в града.Няма нищо по-хубаво от самостоятелна къща-ти не пречиш на другите и те не пречат на теб.Лошото е,че не мога да си позволя да се върна отново-няма удобни автобуси,бензина скъп.Защо свързвате живот на село с ПИПЕРО,може само една цветна градинка пред къщата,но си е твоя.
10
1
 
7
 
! Отговори
анонимния преди 8 години
До бгУау, 10 години за да свикнеш?! Малко множко ми се струват :) Внимание бъдещи столичани в повече, пригответе се с 10 години търпение :DАБСУРД!!!
9
10
 
21
 
! Отговори
кирето преди 8 години
В София съм бил на гости? Аз тук си живея, може би от по-кратко време от теб шопе. Няма абсолютно нищо което да ме спре да живея в София. Проблем аз нямам, аз се радвам да живея в този град. Проблем имаш ти дребна душицо, защото не ти харесва и нищо не можеш и не правиш по въпроса освен да псуваш селяните в шопската кръчма или по форумите :) Айде, да сте живи и здрави драги сънародници!
8
1
 
16
 
! Отговори
гост преди 8 години
по хубаво е на село градинка ваздух нема блокове нема етажи тия блокове тия хамбари дето са ги правили навремето се оказва пална простотия като праде некои на 1 етаж знае праднал е и са го разнесли де парди
7
0
 
24
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
аз се махнах от софия преди две години :)
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как ще са се преселили - Боко миналия ден излезе и каза, че всеки петък тръпне по магистралите да види навалиците с излизащи от градовете хора, вие за някакви села говорите, нали народът има пари, има автомобили, всеки петък е на някъде - изберете си, по магистралите ли сме или по селата с *е?
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отново се бърка реалност с действителност - но това е част от пропагандната машина на която и др. Гьобелс би завидял
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
личи си по безлюдните села
3
23
 
12
 
! Отговори
селяни прости преди 8 години
в София сте гости!
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, кво ша прай сектор "Юруш" на село !?
1
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чухте ли, гости на столицата?