Тео Теодосиев – Учителят с главно "У"

Физикът е номиниран е за Европейски гражданин на годината
Обновена: 25 май 2015 08:39 | 25 май 2015 08:05,
48
Тео Теодосиев – Учителят с главно "У"
Теодосий Теодосиев. Снимка: Dnes.bg

Учителят по физика и приложна математика Теодосий Теодосиев е номиниран за наградата на Европейския парламент - Европейски гражданин на годината.

Той е главен учител по физика и астрономия в гимназията в Казанлък, а неговите ученици тази година спечелиха 8 от 12-те златни медала на Международната олимпиада по физика. Тео стана известен с това, че спестява от години лев по лев от учителската си заплата, за да превърне в реалност една своя идея - да създава таланти в областта на физиката, въпреки липсата на пари и остарялата техника, с която работи.

Още по темата

„Наистина повечето от учениците, в съзнанието им се върти всичко друго, но не и науката, но за да ги накараме малко да се съсредоточат върху неща, които действително са ужасно трудни за осъзнаване, трябва да им бъде приятно”, разказа пред Dnes.bg Теодосий Теодосиев. 

Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях.

 „Той е уникален учител, много добър към учениците си, много добре обяснява и умее да ни развеселява и да прави физиката интересна”, твърди 14-годишната Виктория Маракелева от ПМГ ”Никола Обрешков” – Казанлък.

Климент пък е един от лауреатите в школата на учителя от Казанлък.

„Просто си има някакъв негов начин за преподаване и начин, по който всеки може да разбере, стига да иска”, споделя той.

Теодосий Теодосиев твърди, че ди си има свой метод на преподаване.

„Учителят трябва да бъде един артист и да има цветист език”, казва физикът.

Преподавателят, който носи и титлата „Мъж на година 2014”, не губи надежда в подрастващото поколение.

„Тези деца, които са тук, ми дават оптимизъм, че има такива, които вървят срещу течението и опростачването на света и тези хора ще спасят света”, категоричен е талантливият учител.

Сега физикът от Казанлък подготвя бъдещите лаурети на Международната олимпиада по физика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До АнонименКойто е извънземен - добре. Който не е - няма място в ПМГ Казанлък-------------- Е, какъв му е тогава майсторлъка? Аз много добре знам, че който си е роден с математически мозък, той и без учител си ги разбира нещата. А с тия безразборни драсканици по дъската ше научи некой средностатистически ученик точно никога. И въпреки всичко, съмнявам се, че преподава висшата математика за един месец. Това на снимката не е висша математика, а елементарна физика.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...или са извънземни , или могат да усвоят това което във висшите училища се постига за пет години , те да го постигат за пет дни."Като негов ученик ти казвам: висшата математика я преподава в 8-ми клас, за 1 месец. После още един месец те чака да я усвоиш. И от там започва с тия неща, които вижда на дъската. Който е извънземен - добре. Който не е - няма място в ПМГ Казанлък. Това е принципа. Ако си паралелка "Математика и физика"(аз бях). Другите(биолозите) си кретат с тройки до 12-ти клас.
33
0
 
2
 
! Отговори
Айнщайн преди 8 години
До ОтоЩото само тъпака измерва умствените способности в пари!
32
9
 
1
 
! Отговори
Ото преди 8 години
Е па като е толкоз умен що не е милионер, а е *** даскал ?
31
3
 
1
 
! Отговори
Тео Букет преди 8 години
Ей това перхидролените човечета са голяма работа. Ама колкото българина му разбира уравненията на тоя, толкова разбира и политиката на Сидеров.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШопТи осъзнаваш ли че никой в този форум не разбира за какво говориш? Освен мен
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще бъде чудесно ако този учител успее да напише 2 - 3 поне всички гимназиални учебници по физика и по тях да се преподава в идните доста години. Физиката не е нещо, което се променя из основи за няколко години. Тя и преди 30 и преди 50 години си е една и съща. Не са много хората, които могат да преподават физика така, че на човек да му стане интересно.
28
2
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Днеска имам почивен ден, мисля да посетя някой музей в западната столица, в която съм на екскурзия. Бегай ти да апнеш в Макдоналдс в обедната почифка. Бон апети!
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШопШоп ли си, Щопар ли си, бягай да продаваш в макдоналдса, че ит почва смяната. Нискочел, полуинтелигентен ***
26
4
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 8 години
"Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях"Крайния резултат от усилията на този човек е много печален за нашата родина майка България.Той просто подготвя прекрасните български деца за износ в чужбина! И печели награди и овации! Бог да ни е на помощ!
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ!
24
10
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
С доста елементарни формулки ги занимава. То по провинцията има такива ученички, че като и напишеш ***-деТе, докато и пускаш ръка през кръста и работата опечена. И като насочиш вектора на силата, айдеее...
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това, че образованието ни е на толкова ниско ниво не значи, че децата нямат право да излизат от "рамката" и да учат неща, които някоя мъдра лелка от мон е решила да им спести. Когато ти идва отвътре, разбираш нещата и имаш желание не виждам проблем да се занимават с по-сложна материя. Нали затова са олимпиадите и състезанията, за посредствените ученици е достатъчно да покриват материала в училище.
22
5
 
10
 
! Отговори
Иди Амин преди 8 години
Е как, славен европейски орден на труда ще му дадем, пък дохода и базата сам да си ги осигурява. :)
21
2
 
2
 
! Отговори
Виждам преди 8 години
До StormЗа учителя лоша дума не съм казал.Снимката е невярна.. Овладяването на рутинните нива в науката не е наука , а учене и сигурно за това е феноменален , този учител. Нютон има отношение към класическата физика и механика и е автор на формулата за определен интеграл за непрекъснати функции , но не е автор на диференциалното и интегрално смятане.Които се интересува от истината да си напише история на интегралното и диференциално смятане, макар че това не е достатъчно.Фамилията математици Бернули изпреварва Нютон със светлинни години , но това е вече професионален въпрос.
20
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде стига с тези европейски простотии - европейски гражданин на годината. Глупости на търкалета. Дайте му средства на човека и му осигурете ме добре оборудвана база, където да преподава и да обучава младежите жадни за знание.
19
0
 
4
 
! Отговори
Storm преди 8 години
До ВиждамНе, въобще не е Нютон :)"The modern development of calculus is usually credited to Isaac Newton (16431727) and Gottfried Leibniz (16461716), who provided independent[7] and unified approaches to differentiation and derivatives. The key insight, however, that earned them this credit, was the fundamental theorem of calculus relating differentiation and integration: this rendered obsolete most previous methods for computing areas and volumes.
18
5
 
2
 
! Отговори
Вии преди 8 години
книги ли читети ве, вии сти мноо злие. Тряя да умеити по най-добрия да са продадиети ве.
17
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Браво на човека, а в училище едно време ни учеха, че не казва или изписва - "с главно У" /в случая учител/, а - с главна буква. На мен са ми правили забележка, съвсем правилно.
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Математиката на учебната дъска се преподава през първата година в университет.Тео минава през този материал в 8 ми клас(след това го повтаря на лятната школа).Общо взето при него се започва с математика и след това идва физиката.