Гърмен под полицейска обсада, а ромите – "евангелска общност"

Според главсека на МВР Георги Костов ромите изповядват "морални принципи"
Обновена: 26 май 2015 14:00 | 26 май 2015 08:57,
386
Гърмен под полицейска обсада, а ромите – "евангелска общност"
Снимка: bTV

Полицейското присъствие в Гърмен остава засилено, съобщиха от МВР. След снощните разговори на министър Румяна Бъчварова и главния секретар Георги Костов с представители на местната власт, протестиращите и ромите стана ясно, че е започнала проверка на адресните регистрации, но не се знае къде могат да бъдат преместени обитателите на незаконни постройки.

Протестиращите, които настояват за незабавно изселване на ромите, посрещнаха негативно уверенията на министър Бъчварова.

"По отношение на ромската общност, която е тук, трябва всички да признаем, че те са български граждани, така, както сте и вие. Ако трябва да говорим за справедливост и да я спазваме, тя трябва да бъде по отношение на всички", бе мнението на министъра.

Още по темата

Трябва да има диалог между двете страни в конфликта, настоя от своя страна главният секретар на МВР Георги Костов по БНТ.

"По думите на ромите, протестиращите са скинари, което е абсолютно невярно. По думите на протестиращите там живее една маргинализирана общност. От това, което видяхме снощи, те дори на употребяват алкохол. Те са една евангелска общност, която изповядва едни много интересни и морални принципи. Проблемът е, че те просто са спрели да общуват", посочи Костов.

На въпрос какви мерки ще бъдат предприети, за да се гарантира, че случаят няма да се повтори, той отговори: "Диалог между двете страни. Привличане на органите на местната власт в решаването на конфликта. Органите на местната власт е нормално да бъдат инициатор на такъв диалог".

Георги Костов обясни, че от следващата седмица ще започне изграждане на система за видеонаблюдение.

"Местните жители изтъкнаха, че ромското население трябва да се наблюдава. Това е решим проблем с относително малко средства. Що се отнася до увеличаване на полицейските служители, физическото присъствие на полицаи е нещо скъпо. Не може да си позволим да назначим двойно или тройно повече служители, при това ниво на престъпност. Няма да е коректно спрямо другите части на страната", допълни още Георги Костов.

Във връзка с адресните регистрации на ромите, той заяви: "Много от действията на тези хора не са в противоречие на закона, въпреки че формално са възприемани като такива. Повечето от тях имат адресна регистрация. Това се дължи на несъвършенство в нормативната база. Те са регистрирани до 2011 г., когато не е било задължително да имаш ксерокопие от нотариален акт или договор със собственик. Те вече живеят законно там и няма механизъм, по който да се упражни процесуална принуда върху тях".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A kostov kato govori za morala im..znae li negovia kakav e sled tezi mu dumi
162
0
 
17
 
! Отговори
кака мара преди 8 години
ехааааа...супер !! не знаех,че си имаме такива събългари...предлагам да ги обявят за защитен вид,ама официално......щото те са отдавна такъв вид, ама неофициално...
161
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те ромите от Марчево вече са почнали да се изселват, въпроса е че веднага са започнали да си строят нови незаконни гета в близките селища... даже и събратята им не ги искат
160
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом държавата си търси оправдание да не изгони ние да си намерим просто време и да го свършим сами
159
0
 
20
 
! Отговори
Нещо не разбирам преди 8 години
Ромите-евангелисти с интересни и морални принципи що си губят времето и морала в борба с бедни хора селяни, имащи едни домати и корнишони? Я да се разселят в огромните красиви имения на кметове, депутати и мастити политици, че да видят какво е имане и колко има за крадене! Уж са умни, пък...
158
0
 
21
 
! Отговори
блабла преди 8 години
Аууу горките ***... Жал ми е за тях вече.. Като му е толкова интересно на главния секретар, да ходи да поживее с тях малко, току виж и направо се изнесе при тях и вземе да изповядва техните "интересни и морални принципи"...
157
0
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Костов със семейството си командирован в ц махала за 6 месеца
156
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Turchin!*** skinari, qsna e rabotata! Tiq narkomani nikoi ne gi vzima na seriozno!
155
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
* са крадливо племе и такива ще си останат. Трябва строги наказания за тези хора.
154
6
 
20
 
! Отговори
Аре бе преди 8 години
Голямото важно стабало, че ми баете тука всички като баби. Ступали се некви, дай ся война да дигнем заради тях. Оти си не налегате парцалите ми се чудите как си изчекнете клавиатурите с глупости!?
153
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
по Тодор Живково като колеха , убиваха и крадяха ромите никой нищо не казваше а сега само Реклами след Реклами по всички медии
152
0
 
22
 
! Отговори
След прочетеното преди 8 години
др. Скретар, а оставка кога?
151
0
 
23
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 8 години
160 iztriti komentara....
150
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 2009 там избори печели герб 2ра бсп а според скат дпс имали изгода ПФ е зло за бг
149
1
 
59
 
! Отговори
Браво преди 8 години
Православен християнин съм,но искам да поздравя нашите братя българите мохамеданиот село Гърмен за това,че ни отвориха очите как трябва да се справяме с българските граждани,които не зачитат законите,правилниците,не желаят да се асоциират в обществото и живеят като ***,без да плащат, в тежест на държавата и на всички нас.Поклон!
148
0
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
do dnes.bg :anketata deto ste ia napisali za kogo e? zashtoto ne mi zachita glasa.upomenete molia koi ima pravo na mnenie.
147
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ай айДа не би американците да плащат за това, че използват българските военни бази или че разни американски фирми изнасят златото на БГ срещу 1.5%??? Защо не плюеш по каубоите бе, многознайко? Все руснаците са лошите! Не си виждаме продажните *** политици!
146
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Георги ЛамбуровНе до трето, а до второ раждане. Трябва да се въведе и стимулира така нареченият "двудетен модел". Българите трудно можеш ги накара да имат повече от 2 деца/да не говорим, че някои не искат изобщо да имат/
145
0
 
65
 
! Отговори
gosho преди 8 години
Костов се опитва да заблуждава хората, че ромите жиивеели законно там катобългарси граждани! Българските граждани плащат данъци, ток, вода и др. А тези НИЩО!!!!
144
1
 
114
 
! Отговори
Лош мат`риал преди 8 години
Колкото и да ме е срам получавам чисто 600лв.Плащам наем 250/не ми се полага незаконно или безплатно жилище/ток и вода 200лв.Остават ми 150.Добавям 480лв на съпругата и с тези 630лв преживяваме заедно с детето ни ученик в гимназия/много исках да имам поне още едно,но по обясними причини нямаме/.Та искам да попитам всички Вас,аз по лош ли съм от ромите,че живея на ръба на мизерията?Че работя,а не чакам някой да ми дава?Че системата всячески ме мачка и дои за пари постоянно?Явно съм от лошия мат.