Гърмен под полицейска обсада, а ромите – "евангелска общност"

Според главсека на МВР Георги Костов ромите изповядват "морални принципи"
Обновена: 26 май 2015 14:00 | 26 май 2015 08:57,
386
Гърмен под полицейска обсада, а ромите – "евангелска общност"
Снимка: bTV

Полицейското присъствие в Гърмен остава засилено, съобщиха от МВР. След снощните разговори на министър Румяна Бъчварова и главния секретар Георги Костов с представители на местната власт, протестиращите и ромите стана ясно, че е започнала проверка на адресните регистрации, но не се знае къде могат да бъдат преместени обитателите на незаконни постройки.

Протестиращите, които настояват за незабавно изселване на ромите, посрещнаха негативно уверенията на министър Бъчварова.

"По отношение на ромската общност, която е тук, трябва всички да признаем, че те са български граждани, така, както сте и вие. Ако трябва да говорим за справедливост и да я спазваме, тя трябва да бъде по отношение на всички", бе мнението на министъра.

Още по темата

Трябва да има диалог между двете страни в конфликта, настоя от своя страна главният секретар на МВР Георги Костов по БНТ.

"По думите на ромите, протестиращите са скинари, което е абсолютно невярно. По думите на протестиращите там живее една маргинализирана общност. От това, което видяхме снощи, те дори на употребяват алкохол. Те са една евангелска общност, която изповядва едни много интересни и морални принципи. Проблемът е, че те просто са спрели да общуват", посочи Костов.

На въпрос какви мерки ще бъдат предприети, за да се гарантира, че случаят няма да се повтори, той отговори: "Диалог между двете страни. Привличане на органите на местната власт в решаването на конфликта. Органите на местната власт е нормално да бъдат инициатор на такъв диалог".

Георги Костов обясни, че от следващата седмица ще започне изграждане на система за видеонаблюдение.

"Местните жители изтъкнаха, че ромското население трябва да се наблюдава. Това е решим проблем с относително малко средства. Що се отнася до увеличаване на полицейските служители, физическото присъствие на полицаи е нещо скъпо. Не може да си позволим да назначим двойно или тройно повече служители, при това ниво на престъпност. Няма да е коректно спрямо другите части на страната", допълни още Георги Костов.

Във връзка с адресните регистрации на ромите, той заяви: "Много от действията на тези хора не са в противоречие на закона, въпреки че формално са възприемани като такива. Повечето от тях имат адресна регистрация. Това се дължи на несъвършенство в нормативната база. Те са регистрирани до 2011 г., когато не е било задължително да имаш ксерокопие от нотариален акт или договор със собственик. Те вече живеят законно там и няма механизъм, по който да се упражни процесуална принуда върху тях".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
32
 
! Отговори
абе преди 8 години
качвайте се на багерите и към гетото морални принципи изповядвали, мале мале
42
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И като е НАША какво правим пред компютрите ? -- пишем си простотиите и чакаме некой да ни оправи. Е ДА АМА НЕ !!!
41
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще се стреля ли в Гърмен - старец извади пищов на площада!
40
4
 
27
 
! Отговори
социолог преди 8 години
В този случай с ромите не помага никакво пропаганда . Това положение е от 25 години и всички имат вина , но най много БКП-БСП , която регистрира ДПС , а те от своя страна населиха ромите където си искат . Така или иначе ги има , но трябва да ги накарат да спазват законите , а не да ги дундуркат .
39
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОВИЖДАНЕ - герБ !!! Досега бях ваш фен...
38
1
 
37
 
! Отговори
az преди 8 години
е точно с такива деяния подтиквате обществото към крайности ! видеонаблюдение ... аре моля ви се . били и законни , смях смях . ЩЕ ЗАПАЛИТЕ ДЪРЖАВАТА ***
37
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да не знае къде могат да бъдат преместени обитателите на незаконни постройки след, като им правят проверка за адресна регистрация. Преместват ги там където са регистрирани адресно и готово!
36
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цветанов, ама ревахте всички как било полицейщина и страх, страх, страх... другаря Станишев по всички телевизии разправяше как само страх имало.
35
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно, ако някой си направи пристройка до Народното събрание, пак ли ще му търсят жилище?А на бабата живееща вече няколко години в къщурка от кашони на ъгъла на Леге и Съборна точно в карето на властта жилище кога ще и осигурят?На писалите досега Хубаво предлагате, обаче всичките мерки са приложими само ако българите все още са мнозинствои единни! Сигурно ли е, че е така? И докога?
34
0
 
19
 
! Отговори
Дани преди 8 години
До На Хитлер чичо му, Уран не е ли по-далече?
33
0
 
38
 
! Отговори
Дани преди 8 години
"Ако трябва да говорим за справедливост и да я спазваме, тя трябва да бъде по отношение на всички" .. тогава още другата седмица да се събарят незаконните къщи в гетото и да се приключва.
32
1
 
46
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Пак двойни стандарти спрямо българите..
31
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този г-н Костов подиграва ли ни се или просто е убеден, че сме ***... Това е най-нелепото изказване което съм чел от много време
30
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ако аз отида в някой по-голям град и си харесам в покрайнините на града някое местенце и си построя временно една палатка,след известно време -тухлена барака."Е па защо в покрайнините бе братчед? Дай до Александър Невски! След време внуците ти ще имат наследствен имот за милиони!
29
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде се покри Бойко Методиев Борисов ? Като стане напечено и бяга.
28
1
 
48
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
Когато започнат да се трудят, да си плащат данъците и да спазват законите, тогава може да станат граждани на тази държава! В момента за мен те не са БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ!!!
27
2
 
40
 
! Отговори
Герберка преди 8 години
Г-н Борисов, с цялото ми уважение, трябва сериозно да размисли по отношение на госпожата! Сутринта я гледах как отговаряше на гнева и отчаянието на хората с усмивчици и мъцане! Г-н Цветанов беше на светлинни години от нея!
26
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да попитам някой който е запознат по-добре с тези неща.Ако аз отида в някой по-голям град и си харесам в покрайнините на града някое местенце и си построя временно една палатка,след известно време -тухлена барака.После отнякъде опъна една жица ако може и малко водица какво ще стане .След колко време ще ме погне властта.
25
0
 
54
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Гледах кадри от Гърмен, виждаше се, че полицията има основна задача да пази ромите. Сега чета, че над 100 къщи там са незаконни, въпросът ми е кога ще идват булдозерите и да се приключва с драмата, при това съвсем законно?
24
0
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно е много евангелистко да се юрнат 200 като башибозук с брадви и колове срещу 30 човека да ги бият! Аз лично приемам изявлението на гл.секретар като ПОДИГРАВКА! Изводът е: пишете се евангелисти и си крадете и безчинствайте на воля!