Тучно пасище и без крава – много пари дава?

ГЕРБ-ер наел 10 000 дка от общината в Копривщица, но няма животни
26 май 2015 10:40,
34
Тучно пасище и без крава – много пари дава?
Снимка: bTV

Лидерът на ГЕРБ в Копривщица Радослав Йовков е наел от общината 10 000 дка пасище без да има нито едно животно, показа разследване на bTV.

Местният животновъд Димитър Ватахов твърди, че заради наетата земя политикът може да вземе около 24 000 лева субсидия. Йовков пък е категоричен, че до този момент не е взел нито една стотинка от държавата. Заради това, че и двамата имат договори за една и съща земя обаче субсидията на Ватахов е спряна.

Той отглежда овце повече от 10 г. и с договор ползва общинска земя за пасище на животните си. Един ден разбира, че част от тази земя вече е отстъпена на друг човек – именно лидерът на ГЕРБ в Копривщица Радослав Йовков.

"Застъпената част от пасището е ето тази зад мен. Най-хубавата и най-чистата част от пасището. В случая г-н Йовков е наел 10 000 дка земя от Общината. Не му харесва неговата част, която е останала и се настанява на по-благоприятната част, за да получи субсидии. Чудя се и вие като снимате и ние сме тука, освен моите животни - други не виждам", казва Ватахов пред телевизията.

Според закона пасища се отдават само на стопани с животни. Но миналата година община Копривщица решава, че земи за паша могат да се отдават дори само при инвестиционно намерение. Така местният лидер на ГЕРБ получава земите срещу разрешение за строеж на ферма за кози.

"След като всички, подчертавам думата всички животновъди бяха задоволени с полагащата им се мера, включително и Димитър Ватахов, аз съм получил мерата, която никой не я искаше", категоричен е Радослав Йовков.

Според животновъда обаче, заради застъпените декари партийният активист може да вземе 24 000 лева субсидии "без да му стъпва кракът", докато на него му спират финансирането.

Йовков твърди, че до момента на интервюто не е получил "една българска стотинка".

Според разпоредбите на ЕС, не може за една и съща земя двама животновъди да получават субсидия. Решението кой да получи финансиране зависи от Държавен фонд "Земеделие". Там постъпват по соломоновски.

"На този етап, тъй като двата договора са с абсолютно еднаква тежест и двата бенефициента са лишени от подпомагане", обяснява експертът "Директни плащания" в ДФЗ Гергана Симонска.

По думите й начинът на поддържане на площите зависи от културата, която е декларирана. Т.е. ако е заявено като ливада - то би трябвало да се коси, ако е заявено като пасище, би трябвало да се поддържа с пашуване и съответно бенефициентът трябва да има животни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
продължение 31 преди 8 години
Но ако към това лице се приложат законови не популярни принудителни мерки, каквито са му прилагани в миналото се питам колко от тези балъци/да ме извиняват/ама на такива ми приличат ще останат да около него?!!!
18
1
 
1
 
! Отговори
ххх преди 8 години
Както е писал някой по долу,че не се гледа обективно...Колко работни места е създал ?!!! Това господа е популизъм използван от минали и настоящи политици и усвояван от такива бизнесмени като Радослав Йовков който се опитва да го прокарва сред населението на град Копривщица и за съжаление /предимно на самите тях/една малка част от "привържениците му" я възприемат по желания от него начин.
17
1
 
3
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
За съжаление това е практика при това управление.... И хващат само тези, които решет в един момент да са независими и да не дават отчисления по върховете
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление тук се търси сензация и скандал, но истината е доста по различна , но на кого му пука след като е визиран лошият и е посочен с пръст. Въпросният животновъд би било добре да покаже не само колко овце има а също колко работни места е създал , колко мляко месо и вълна е произвел , защото чрез въпросните субсидии доста хора гладат животни като хоби.
15
0
 
3
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Няма да го "разкости", или ако го направи ще е защото се е издънил и са го хванали. Иначе такава им е цялата сбирщина
14
2
 
15
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Как да няма животни,сума ти овце в общината и всичките вероятно са гласували за него
13
2
 
13
 
! Отговори
местен преди 8 години
Що не проверят и петричкия лидер на ГЕРБ за пасищата?
12
3
 
14
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Това са може би част от реформите, които предвиждат управляващите....
11
10
 
8
 
! Отговори
психолог преди 8 години
Когато става въпрос за далавера и пари няма партии. Българина много мрази далаверата , в която не участва. Другарю червен *** не си търси повод да плюеш , защото БКП-БСП краде вече 50 години и доведе Държавата до просешка тояга .
10
1
 
26
 
! Отговори
кк преди 8 години
Искам да знам кога и кои "народни" представители са гласували закона, по който това, да наемеш пасбища, без да имаш едно животно, е станало възможно.Повече за тези "партия", които са приели този закон, пожизнено няма да гласувам!!!!Толкова ли са сладки тези пари, дявол да го вземе, та заради тях си затриваме държавата !!!!!!?????Не мога да си представя как ще купиш, примерно, колело на детето си с далавераджийски пари... Свян и срам нямат ли тези хора????
9
2
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ = МАФИЯ ! преди 8 години
Поредната изцепка на ГЕРБ !
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аман от политически вересии, слагания и нашенски остапбендеровци."Според закона пасища се отдават само на стопани с животни. Но миналата година община Копривщица решава, че земи за паша могат да се отдават дори само при инвестиционно намерение..."Дали ако отида в Общината с една тънка папка озаглавена "Инвестиционно намерение", някои ще ми обърне внимание?!!Да не говорим, що планински ливади се изпокосиха, що борчета се изсекоха и слънчоглед се нася и заряза, заради едната субсидия.
7
2
 
20
 
! Отговори
Пако преди 8 години
Добре дошли в Герболандия ...
6
3
 
24
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Пасището било без крава... Че за какво им е крава като си имат Лиляна Павлова и Цецка Цачева? А и това не може да е истина. ГЕРБ- те не злоупотребяват....
5
3
 
10
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Другарю, вие да не сте от герберастията?.
4
2
 
25
 
! Отговори
сасенак преди 8 години
продължавайте да гласувате за сегашните управляващи иза винаги ще си останете ниски магарета, а,, ниското магаре се прескача най- лесно''
3
10
 
6
 
! Отговори
ТВ преди 8 години
А другарят със спрените помощи защо е декларирал земя, на която не е наемател? Може би си е мислил, че никой не я е наел и може да я добави към своята? И в един момент - да да, ама не...
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Партийците и преди и сега са само по авантата.
1
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За чий ще е в гроб ако нема некаква далавера?