Кадим като комини! Българите – закоравели пушачи

40% над 15 години пушат – трети сме в Европа
27 май 2015 08:50,
70
Кадим като комини! Българите – закоравели пушачи
Снимка: flickr

Почти всеки втори български мъж и всяка пета българска жена са закоравели пушачи, които пушат всекидневно, сочат данни от националната статистика за употребата на тютюневи изделия от българите, цитирано от БТА.

Най-закоравели пушачи сред мъжете са българите на възраст 25-44 години, показва изследването.

Според данни на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) - ако през 1952 г. са пушили 13,7 на сто от българите - то след половин век, броят на пушачите у нас е нараснал повече от три пъти - над 45 на сто през 2002 г.

Още по темата

Пак по данни на НЦОЗА в периода от 2001 - до 2005 г. България е била на трета позиция в света след Гърция и Япония по потребление на тютюневи изделия на човек от населението.

Данни от доклада "Health at a Glance: Europe 2012" сочат още, че редовно пушещите мъже в България са 40 процента от населението над 15-годишна възраст в страната и заемат трета позиция в ЕС по тютюнопушене след Латвия (46 на сто) и Естония (43 на сто).

Пушенето се увеличава сред младите българчета

Според данни от "Глобално проучване на тютюнопушенето сред младите хора" (GYTS), организирано от СЗО, Центърът за контрол и превенция на болестите в САЩ - от близо 1,3 милиарда активни пушачи по света - над 250 милиона са млади хора.

Резултатите от GYTS за България показват, че около 60 процента от българските ученици са правили опити да пушат, като от тях 61 на сто са момичета и 56 на сто – момчета.

Тревожен е обаче процентът на запалилите първа цигара български деца под 10-годишна възраст - 21,2 на сто (26,6 на сто момчета и 16,3 на сто момичета).

Според изследването първите опити на българските ученици да запалят първа цигара се ситуират около 13-годишна възраст.

Цигарите са водеща причина за смъртност в световен мащаб

В глобален мащаб тютюнопушенето е една от доказаните и водещи, но предотвратими причини за болестност и смъртност, а тютюнът е единствената законно продавана потребителска стока, която убива почти половината от тези, които я употребяват, сочат данни на СЗО.

Тютюнопушенето е доказана причина за развитието на онкологични, сърдечносъдови и респираторни заболявания, което причинява повече проблеми от алкохола, наркотиците, високото артериално налягане, наднорменото тегло или високия холестерол.

По данни на СЗО всяка година над 5,6 милиона души в целия свят умират преждевременно от заболявания, свързани с тютюна. Ако тези тенденции се запазят, през 21 век тютюнопушенето ще е причина за смърт на около 1 милиард души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Станахме като руснаците едно време. Да се напият и напушат за да не виждат действителността. Сега при тях не знам как е но при нас ни остана пиенето и пушенето. С Тикваров вървим към нищото, бедността и отчаянието. От обещанията му останаха само думите. Имаме воля казваха герберугите. Воля за здраво лапане и лъжи, много тлъсти и сочни лъжи. Нищо за икономика, за облекчаване на Малкия и Среден бизнес, за нови работни места, нищо хей, нещо! Ще добруваме тогава.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ФАШИСТДядка,жив и здрав да си!!!Желая ти още 76 години да изкараш в прекрасната Рила.Проблема е че хората,който живеят в мръсния и стресиращ град нямат нужда от последния пирон в ковчега,наречен никотин.
45
0
 
1
 
! Отговори
=== преди 8 години
"The House I Live In Documentary - Short Clip" от 2.45 мин.
44
3
 
11
 
! Отговори
Кирил преди 8 години
Тези изследвания си ги смучат от пръстите. Познавам много повече жени пушачи, отколкото мъже.
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли някой да напише нещо добро,нещо хубаво за българите.Например,че по-голямата част от населението се храни здравословно,без месо,без масло,ограничена по количество храна,не се глези с безалкохолно,плодове,екзотични и нетипични за страната зеленчуци и т.н.,че сиренето и кашкавалът са редки лакомства на масата...Наред с това да се подчертае изключителната роля на местните и чужди фирми,които заплащат ниско труда на българите за да подпомагат здравословното му поведение.
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 34 "и следва логичният въпрос: Защо тогава тютюнопушенето не е забранено, както са наркотиците примерно ? А ?"---Много е просто - защото тютюнът се е разпространил масово много по-рано, и е по-трудно да се забрани.Наркотиците са навлезли много по-късно, когато и медицината, и науката, и законите са били много по-напред, и затова хората навреме са се усетили.
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много е интересно някой като се изкаже че "от 20 години пуши и няма проблеми".Проблемите обикновено са много, но са скрити когато си на 20-30 години и отнемат време да се проявят.Например, вместо да умреш спокойно 80-90, умираш от рак изкашляйки си белия дроб или в произволен момент от сърдечно-съдови заболявания, които се подсилват от тютюнопушенето...Но иначе си "здрав"...
40
6
 
10
 
! Отговори
стефчо преди 8 години
хубаво е да си *** и да си даваш мизерната заплата за цигари,лично аз нямам нищо против. ако ги няма тези *** кой ще влива акцизи в опърпаната тобра наречена бюджет?
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
48, той и баща ми 35 години пушеше без никакви сериозни проблеми и накрая умря от рак с огромни мъки!
38
1
 
7
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Ако това изследване не се направи за България и по етноси, то от него няма голяма полза. Има един етнос, при който всички пушат, а те може би вече са станали мнозинство поне сред младите в България. Има и един втори етнос, при който пушенето е много разпространено от край време, а ет също увеличиха процентния си дял в населението на България. Има и един трети етнос, при който една голяма част от хората умират да се правят на първия етнос и също пушат, но повече от 2/3 все пак не пушат.
37
3
 
10
 
! Отговори
x преди 8 години
Бабаитлък и простотия-това са причините,за да сме закоравели пушачи.
36
0
 
15
 
! Отговори
=== преди 8 години
Всяко нещо, което води до зависимост у хорицата би било законно, ако парите, които се печелят от него са много и се печелят за дълъг период от време БЕЗ видим проблем за обществото. Затова алкохолът, въпреки, че е легален е на ръба, но тъничко така е прокаран като нещо мноого кул, но зависимостта е по-силна от тази към цигарите. Тихичкото нарастване на дозата, докато постигнеш същия ефект, зад маската на тва кооолко си готин, колко се отпускаш от алкохола и колко е забавно и полезно пиенето.
35
1
 
1
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Otkakto sa izmisleni zdravnite osigurovki ima pushachi.ne budete kutili
34
3
 
14
 
! Отговори
=== преди 8 години
34, не е забранено тютюнопушенето, защото като си изпушил 3 кутии цигари за 1 ден никой не може да види колко си черен отвътре, освен миризмата и кашлянето, ако си почнал. Бавна невидима смърт.Удобна е и затова е легално,защото те тровят използвайки зависимостта ти. Идеално заблуждаващо средство са цигарите.Под визията на това да си много як външно пушач и черен отвътре, се лъжеш, че си много удоволетворен и имаш удоволствие. Никой не вижда, докато не те хване рака.Алкохолът и дрогата-видими са.
33
0
 
5
 
! Отговори
До 41 преди 8 години
Какъв трафик, каква София?Отиваш в парка и караш!!!Не знам защо си мислиш, че фитнесът и ходенето на работа с колело са две едни и същи неща?
32
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направило ми е впечатление, че на българин като кажеш, че е безмислено да пушиш, се засяга, ти пък ще му казваш какво да прави. На всички чужденци до сега, на които им казвам това, поглеждат надолу и казват, че го намират за вреден навик, но нямат воля да спрат. Какво повече да кажа...
31
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И защо да ти плащам здравна осигуровка, смотльо? От 20 години си пуша със здраве и лекар не съм помирисвал. Я си гледай собственото болно здраве и не се закачай с пушачите!
30
4
 
4
 
! Отговори
at преди 8 години
ne se trovete, nito zigari, nito Alkohol, ste vi opravjat problemite...az puscha4 ne moga da zeluna, sagaljavam...
29
6
 
7
 
! Отговори
морски преди 8 години
Защо не напишете основната новина,че ГЕРБ ще теглят нов заем от 1млрд. лева за покриване задължения към американските тецове.А народа продължава да спи!
28
5
 
2
 
! Отговори
Пулмолог преди 8 години
Доволен съм, без работа няма да остана.