35-годишна професорка - ректор на Стопанската академия

Теодора Димитрова наследява на поста Величко Адамов
Обновена: 29 май 2015 07:00 | 28 май 2015 22:02, Екип на Dnes.bg
121
35-годишна професорка - ректор на Стопанската академия
Проф. Теодора Димитрова. Снимка: Стопанска академия, архив

35-годишната професор Теодора Димитрова стана ректор на Стопанската акадимия "Д.А.Ценов" в Свищов. Тя бе избрана днес със 108 гласа "за" от 131 присъстващи.

Така младата преподавателка по Финанси стана наследничка на досегашния ректор проф.  Величко Адамов, съобщава "Труд". Той изкара два мандата. За изминалите 8 години проф. Адамов се прочу, след като около него гръмнаха скандали като научен ръководител на плевенския лобист Красимир Георгиев и соарета с фолкпевици, възпитанички на ВУЗ-а.

Разследван беше за финансови операции с пари на академията, но проверките бяха прекратени с мотив, че няма данни за извършени нарушения. Вълнения предизвика присъждането на професорската му титла от румънски университет. Трусове имаше и покрай идеята му да изгради алея с паметници на бившите ректори на академията, за които имаше жалби, че са финансирани от преподавателите и са вдигнати незаконно.

Битката за ректорския пост не мина гладко.

Още преди два месеца бе сформиран Инициативен комитет, който провъзгласи доц. Иван Марчевски като кандидат за поста. С наближаването на вота привържениците му депозираха жалби до Административния съд във Велико Търново, до Районната прокуратура в Свищов и до Министерството на образованието за допуснати нарушения при подготовката за провеждане на Общо събрание. В Административния съд в старата столица бе образувано дело, което ще се гледа на 9 юни.

"Докато не бъде разгледана жалбата срещу Общото събрание от съда, то не би трябвало да се състои. Въпреки това на 20 май бе проведено първото заседание на новото Общо събрание, на което бе издигната кандидатурата на проф. Теодора Димиторва. Доц. Иван Марчевски пък отказа участие заради становището на прокуратурата и просветното министерство, че в академията се допускат нарушения", коментира юристът Калин Костов, който е сред поддържниците на доц. Марчевски.

Според прависта сега казусът е в ръцете на министъра на образованието, който трябва да го разреши. "Новоизбраният ректор е нелигитимен, а мандатът на стария е изтекъл. Заради това още в петък от министерството трябва да назначат служебен ректор", категоричен е Калин Костов.

Проф. Величко Адамов пък не крие, че е доволен от избора на проф. Теодора Димитрова. "Тя беше най-младият професор в страната. Сега вече е ректор. Такива кадърни и амбициозни хора трябва да се издигат, а ние по-опитните ще им помагаме в управлението. Изборът е напълно законен. Имаме официално становище от съда, в което се казва, че обжалването на процедурата за Общо събрание не спира нейното изпълнение", коментира пред "Труд" проф. Величко Адамов.

Той заяви, че по време на кампанията за обидни квалификации е завел дела за клевета срещу двама професори от академията и е предявил искове за по 100 000 лв. обезщетения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
3
 
! Отговори
Муджахидин преди 8 години
До ТалибанЧувал ли си поговорката "Който копае гроб другиму, сам пада в него."? Засега получаваш само жълт картон, след това.... знаеш какво следва!
90
2
 
3
 
! Отговори
Талибан преди 8 години
Стартирала е проверка за процедурни нарушения на всички бързоизкласили протежета на кака Теди, вкл. Танер Исмаилов. Последният е с дата на обявен конкурс в условия на маломерен (под 25) човека състав на АС. Очаква се прекратяване на ОТД с Танер Исмаилов и отнемане на докторските степени на няколко учудващо бързо защитили талибанчета, вкл. Иван, Марияна, Георги и спиране на процедури на такива дето черпят, че тръгнали като Петко убавеца, Серго уплашения и Цецко - бързата сметка!
89
6
 
7
 
! Отговори
Г. Ангелов преди 8 години
Оставете кака Теди на мира. Стига вече. Прекалихте. Проф. Димитрова ме направи за 1 год. доктор по икономика, вкара ме в Общото събрание на академията и ми обеща до 2 години да стана и аз от асистент поне доцент, а после за още 2 професор. А батко Младен гей Столинчев ще помага от Албиона.
88
1
 
3
 
! Отговори
Вярно ли е? преди 8 години
Вярно ли е, че Адамов се е самонастанил на ректорския етаж в бившия кабинет като зам.-ректор на проф. Ив. Върбанов от ИК за доц. Ив. Марчевски - ректор. Вярно ли е, че Адамов продължава да си ползва ректорския джип, а вече е обикновен, редови преподавател?
87
1
 
4
 
! Отговори
Министър Танов преди 8 години
Вярно ли е? За деня на Ботев Теодора Димитрова приключи! Има служебен Ректор, назначен от Танов, министъра, не генерала! Адамов и останалите 12-13 пенсионерски професори за излизат в заслужена пенсия на 01.09.2015. Чао Адамов, Каменов, Врачовски и компания ....
86
0
 
2
 
! Отговори
! преди 8 години
До Студентски съветНещо не разбрах мисълта Ви. Нишката ли се губи някъде или не сте наясно какво искате са напишете, но коментара все едно е написан от дете. Ако искате да кажете/напишете нещо, то поне се постарайте да структурирате мисълта си, а не да хвърляте думи в пространството.
85
0
 
1
 
! Отговори
Прокурор преди 8 години
До коментар 94: Ако е така, тогава как още през ноември сте си избрали делегати за Общо събрание, което е щяло да се избира и събира чак след повече от половин година. Да вземем на местните избори есента да изберем кметове директно и за мандатите с начало 2019 и 2023 г. бре, ще е по-евтино! Майка ви жалка в тая академия. Гледайки по линка въпросният Гълъбов (който е 4 курс) няма ли да се дипломира бакалавър след два месеца и да е аут от това събрание?
84
0
 
1
 
! Отговори
Студентски съвет преди 8 години
Като участник при избора на Студентския съвет на 11 ноември 2014 в САuni-svishtov.bg/intranet/default.asp?page=ZoomActivities&id=3650потвърждавам, че въпросната проф. Димитрова няколко пъти влизаше в аудиторията при нас уж да ни поздрави, а практически слагаше "доверени хора" в листата. Даже имаше и странен отвод на избран в Студентския съвет след разговор с тоя т.нар. наш председател Йордан Гълъбов. После с изненада се каза, че всички били и делегати в цели две Общи събрания ...
83
0
 
0
 
! Отговори
Тайна вечеря преди 8 години
Да гласуваме: кое от намерените в нета с ключови думи "Тайна вечеря" изображения е най-добро!bliasak.bg/news/p3_19842_0.htmlsemkiibonbonki.blogspot/2012/04/blog-post_17.htmlhadjigenov/?p=2887kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=9994148
82
4
 
6
 
! Отговори
Преподавател преди 8 години
........В Стопанска Академия Ценов работят страхотни специалисти в своите области чрез които са създадени кадри, които са се реализирали на високи постове както в България така и в чужбина! Защо не говорите колко политици, банкери и бизнесмени са завършили в Академията а говорите кой с кого си ляга и какво прави в личното си време?! В личното си време всеки може да прави каквото си иска след като не нарушава законите в България! Край на коментара!
81
4
 
3
 
! Отговори
Преподавател преди 8 години
.....В настоящия момент в тази кампания се включиха и от инициативния комитет за издигане кандидатурата на доц. Иван Марчевски, които заедно с гореспоменатите уволнени преподаватели претендират че всичко в Академията е незаконно и с това направиха битката за ректорския пост публично шоу на всички медии от което губи само и единствено Академията и град Свищов! Засрамете се! следва..... Академия Ценов работят страхотни специалисти в своите области чрез които са създадени кадри, които са се
80
4
 
9
 
! Отговори
Преподавател преди 8 години
На всички е известно, че от доста време Стопанска Академия е трън в очите на Софиянци и активно се води негативна кампания чрез медиите с цел уронването престижа на Академията! Последните години в кампанията против Академията се включиха уволнените с право преподаватели Калин Костов, Игнат Папазов, Бисер Кръстев и Георги Георгиев, които през последните няколко години са автори на всички доноси, проверки, сигнали и интриги с цел атака към ръководството и Академията като цяло! следва.........
79
2
 
5
 
! Отговори
vsichki ste smeshni преди 8 години
Stiga ste osirali nai-dobrata Akademiq v BG!Na vsichki e qsno che ot mnogo godini Akademiqta e tryn v ochite na Sofiqnci!Stopanska Akademiq Cenov razpolaga s edni ot nai-dobrite prepodavateli v BG i dokazatelstvo za tova sa mnojestvoto realizirani kadri kakto v Bulgariq taka i v chujbina!
78
6
 
11
 
! Отговори
Студентски град преди 8 години
Значи фалшификация още от първия ден! Ужас! А тоя Жорка, да не е ас. Георги Ангелов, дето лично Адамов му бил научен ръководител и движат заедно с една Мариянка Павлова, Цецко Павлов, Иванчо Маринов и Пекто (сладура) Ангелов - викаме им в Box-a талибанчетата на Теодора? Всички те били в новото Общо събрание и за награда ги пробутали за защита за има няма една година - изкарали като при Бай Тошо 3 годинки аспирантура за една. Бързо растящ вид (обичайно нетраен, увяхва бързо ...)!
77
4
 
6
 
! Отговори
JukeBox преди 8 години
Въпросния асистент (викаха му Жорка), ведно с цитирам проф. Кирев - шефа на комисията по избора докарали Захариев до последното място споменато било извън двайсетицата при 17 или 18 незаети места! Явно от първия ден нова ректорка е почнала поголовна чистка  Жалко за Захариев, беше ни председател на Общинския съвет в Свищов по времето на катастрофата в Лим. Точен професор! За него и Бобслея говори с респект!
76
3
 
6
 
! Отговори
JukeBox преди 8 години
Захариев иначе имал 72 гласа (при минимум необходими 66) и влизал от раз в новия Академически съвет (това бил третия най-одобряван хабилитиран кандидат за съвета от над 80 или 90 в Общото събрание), но съобщили за само 61 гласа (с пет по-малко). На втория тур се изгаврили максимално със знанието и по нареждане на самите Адамов, Димитрова, че и Лилова (пише на сайта, че е председател на новото събрание:
75
3
 
5
 
! Отговори
JukeBox преди 8 години
Та в JukeBox-a в Свищов един, черпещ за защитен докторат асистент на Величко Адамов публично се похвалил пред други асистенти (и асистентки), че при броенето на бюлетините за Академическия съвет още на първи тур са заличили десетина гласа за основния вътрешен конкурент за ректорския пост на Теодора Димитрова шефа на катедра Финанси проф. Андрей Захариев (тоя професор е с яка биография и публикации, че и отгоре:
74
2
 
2
 
! Отговори
JukeBox преди 8 години
Az znam neshto po vaprosa! Chuh na kafe v JukeBox-a osobeno pikantna shema za toia savet.
73
3
 
1
 
! Отговори
Студентски град преди 8 години
А кога са избрали в Академическия съвет да варди Теодорка?
72
4
 
20
 
! Отговори
Краси преди 8 години
Тази за куротрошачка става,но за ректор-едва ли!