Българските пушачи – шести в света, втори в ЕС

НПО-та: Забраната за пушене на закрито не се спазва!
29 май 2015 14:57,
45
Българските пушачи – шести в света, втори в ЕС
Снимка: flickr

България е на второ място в Европа и на шесто място в света по броя на пушачите, коментира пред БТА д-р Гергана Гешанова - председател на Коалицията за живот без тютюнев дим.

По думите й в голяма част от държавите са си поставили за цел в близките 15-20 години броят на пушачите да се сведе до 5 на сто от населението.

Още по темата

"България трябва да се присъедини към Протокола към Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация", призова д-р Маша Гавраилова - експерт на неправителствената организация "България без дим".

Представителите на неправителствените организации са единодушни, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места в България не се спазва и че е необходимо да се повишат санкциите за нарушителите.

Анкета, извършена от Асоциацията на студентите медици в България сред 852 студенти в медицинските университети в страната, показва, че 67 на сто от тях не пушат, а над 86 на сто подкрепят въведената забрана за тютюнопушене, каза Симеон Георгиев от асоциацията.

Почти 90 на сто от анкетираните заявяват, че забраната не се спазва и трябва да се наложат много по-високи санкции, за да има ефект.

На 31 май ще се отбележи Световният ден без тютюн под мотото: "Да спрем незаконната търговия с тютюневи изделия!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
за кой ли път преди 8 години
Щом пак се заядоха с пушачите,значи пак ще вдигат тока!
39
1
 
0
 
! Отговори
дубриютроу преди 8 години
Много сме се загрижили за народното здраве! Гледали ли сте Boardwalk Empire?
38
4
 
2
 
! Отговори
=== преди 8 години
па напраооо ме страх да попитам смърдялниците дали имат деца и на тях ли смърдят така зверски? Па напраооо ме е страх да попитам дали смърдялниците имат смърдящи мнооо отворени още по-ужасни смърдящи жени.... сиви, топящи се лузърчета. Една отрова е над тях! Къв си ти бе?!
37
4
 
2
 
! Отговори
=== преди 8 години
УОУ! 15, не, че съм 9, ама ако не ям тортички, не ползвам гримове и чоропогащници, не ходя на коламаска, маникюр и фризьор и ползвам тампони.... дали мога да ти напиша, че си смърдялник тръгнал съвсем съзнателно към унищожение на белодробните си клетки и НЕ само! Ама вЕрно някои димящи са зверски ***.... честно ти го пиша! Дааай си 5те лева и си мълчи там, че никой да не вижда колко си ...***...че се тровиш.
36
3
 
2
 
! Отговори
=== преди 8 години
25, май си се засегнал слабурнико, смърдящ тютюнев комин, хахаха! Как обичам да чета такива оправдаващи се с нападение... *** мнооо фантазии бе, мноооо!
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо ново. Пак най-големите ***. После пари нямали а за цигарки имат. Недоразвито общество.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
37, някоя климактерична тетка си, нали познах :)))))
33
1
 
1
 
! Отговори
и ти си вреден! преди 8 години
До Анонимен типичния *** си
32
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
айде моля не плачете на чужди гробища! Вредно било, незнам какво било... а да пумпате кренвирши от пет лева да не мислите че е хубаво и витаминозно?! Или пък изгорелите газове от новия внос автомобили? Последните са милиони пъти по-вредни от цигарения дим! Подчертавам - милиони пъти! Ами айде НПО-тата да се хванат за нещо по-смислено от тая глупост с цигарите.
31
5
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Няма майтап, пушенето убива. Всеки който се фука, че е пушач, е просто много, много тъпо парче. Рано или късно ще съжалявате за 5-те минути живот, които ви е изяла всяка една цигара.
30
2
 
4
 
! Отговори
eeha преди 8 години
Срамота е тази статистика! Управляващите трябва да се вземат в ръце!
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде пак се захванаха с пушачите. Абе кога ще ни оставите намира? Оправете си първо проблемите в държавата и в семействата, после опирайте до нас.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 29Доста ми звучиш, като гей пушач, така че ти ще кажеш за гейските сватби :)
27
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цигарите са много вредни,но за това пък гейските сватби са полезни..
26
2
 
9
 
! Отговори
Бг пушач преди 8 години
28-ми, виж сега, нито съм мръсен, нито съм нагъл, нито съм "селянин"! Моля те въздържай се от такива крайни квалификации - като цяло. Инак оставам със съмнения за обратната теза на съжденията ти
25
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мръсни, нагли и пълни селяни - това са пушачите
24
3
 
7
 
! Отговори
Бг пушач преди 8 години
Правиме каквото можем, но и срещу нас са големи сили! Дори местните ни саботират - не ни дават да пушим в заведенията! В такива условия изобщо не е лесно да сме сред първите. Време е държавата да помогне!
23
11
 
13
 
! Отговори
пушач преди 8 години
До Анонимен 22Това може да е коментар на самотна дебелана с пайжина между краката преяждаща със сладолед, торти пасти и прочее помии пълни с ГМО или анорексична веганка без менструация. Омразата към различните няма да те направи по-малко нещастна.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми при тея евтини цигари в БГ..кво няма да пушат хората..елате из Европа където кутията е 8-10 Евро/паунда и да видите как ще ги спрете както и аз и доста познати :) Ест има тарикати които се залъгват с мизерен тютюн и ръчни цигари..но...да си признаем..не е същото!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 21:ДА БЕ, намаляват - в БГ се увеличават! Както винаги, обратните тенденции са при нас!