Al Jazeera: Българското розово масло - ?7000 за кило

Добивът е малък, което води до недостиг и покачване на цената
1 юни 2015 20:53,
9
Al Jazeera: Българското розово масло - ?7000 за кило
Снимка: Булфото, ахрив

Розите се отглеждат от векове в България, а цената на килограм розово масло тази година достигна 7000 евро. Това пише "Al Jazeera Balkans" в материал за Карловската област в Централна България.

Българите в продължение на векове култивират рози, които са специална част от фолклора на народа. "В момента сме свидетели на възраждането на производството, тъй като след демократичните промени в България през 1989 година производството на рози и розово масло намалява. Пазарът е фактор, който влияе на увеличението на производството", казва Стойо Карагенски от общината в Карлово.

Козметичната индустрия се снабдява с розово масло от България и Турция. Тези две страни заедно осигуряват 90% от розите за нуждите на света, пише още изданието.

Al Jazeera: Българското розово масло - ?7000 за кило

Ето защо Венелин Найденов, който се е завърнал от Канада, инвестира четвърт милион в дестилерията. "Ние не знаем каква ще бъде цената на розово масло тази година, но очакваме тя да бъде малко по-висока в сравнение с предходната. Миналата година беше 6700 евро. Тази година цената ще бъде по-висока от 7000 евро, гарантирам ви. Добивът на рози е много по-малък, ще има недостиг на пазара, поради което се очаква покачване на цената", обяснява бизнесменът.

За да се получи един килограм розово масло е необходимо да се съберат 4000-4500 килограма розови листенца. През последните години производителите записват добри резултати в производството и доходите. Това е реклама за Долината на розите и България по света, която привлича много туристи, пише в материала. Освен в козметичната индустрия розовото масло се използва и за други продукти – от ракия до бонбони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво му се обясняваш на Сиднито!Целия форум на Днес.бг го знае, че не е добре човека!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от Сидни Ав$тралияРозовото масло е български продукт, получен при преваряване на първичния дестилат - нещо, което до 17 век не е правено никъде. Преди идването на маслодайната Дамаска роза в България на пазара не се е предлагало розово масло. В Близкия и Средния изток и Индия са варили рози и са получавали ароматична вода. Запомнете: продуктът розово масло е българско откритие, резултат от прилагането на българска технология!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига да успеят да съберат нещо и не ги изпреварят промите.