Мечтите – за тристайно жилище, парите - само за двустайно

Българите си купуват по-малки апартаменти и ги преустройват
Обновена: 4 юни 2015 07:26 | 3 юни 2015 22:20,
66
Мечтите – за тристайно жилище, парите - само за двустайно
Снимка: архив, Булфото

Заради финансовите си възможности средностатистическото българско семейство търси двустаен апартамент, макар да има нуждата от тристаен, обяви пред телевизия България Он Ер имотният консултант Гергинка Станкова. Честа практика е хората сами да преструктурират жилищата си, като от двустайни ги превръщат в тристайни.

Перфектното жилище за средното българско семейство има две спални, отделна кухня и хол и голяма тераса. Малка част от българите могат да си позволят толкова голям апартамент, затова повечето търсят двустайни, които да преструктурират.

Българите не разполагат с много средства за ново жилище. Едно средностатистическо семейство може да отдели около 40-50 хил. евро за нов апартамент. Хората държат на отделните помещения и затова най-често се търси старото строителство.

Според експерти засега най-търсени са тристайните апартаменти. Парите за ново жилище идват най-често от кредити, спестявания или продажба на друг имот в страната.

От сектора са на мнение, че на пазара на недвижими имоти търсенето нараства, но всичко зависи от доходите на населението. В столицата търсенето на апартаменти надвишава предлагането, но като цяло пазарът успява да задоволи нуждите на гражданите.

Официалните данни на Агенцията по вписванията показват, че за първото тримесечие на годината в столицата общият брой на сделките за продажби на имоти е нараснал с малко над 30%, а за страната се отчита ръст с малко под 9%.  За 2015 г. се очаква поскъпване на имотите с близо 4%.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
2
 
! Отговори
ДА преди 8 години
До АнонименБрой спални....ами може да не спиш там,а да си направиш фитнес!По БДС-тристаен е две стаи,хол и кухня!!Но това било отдавна!Сега тристаен е стая,хол и кухня-най-общо казано!От тук идва разминаването в предлагането и търсенето-зависи от гледната точка!Какво искате от държавата на ненаказаното безхаберие!?
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жилищата в България изобщо не са толкова евтини. 1 м2 в България не е равен на 1 м2 в другите държави. В Полша например в площта на жилището не влизат никакви общи части, стени и тераси. Около 50-55 м2 е нормален 3-стаен, който при нас се води към 80 м2. В Германия е същото. Да не говорим, че са неуточнени въпросите с поддръжката в сградите. Според мен освен данък сгради и такса смет трябва да се въведе и задължителен фонд ремонти, в който ясно да е написано какво се включва.
49
2
 
6
 
! Отговори
Човекът Долар преди 8 години
До Човекът ЕвроБезлихвен заем може да вземеш от баща си. Без лихви икономиока и бизнес няма. Не се занимавам с дребни хора без финансова култура.
48
1
 
5
 
! Отговори
Човекът Долар преди 8 години
До AnonВ Америка триплекс е триетажен апартамент, на други места може би имаш предвид жилище за 3 семейства.
47
2
 
0
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Po kolko vyrviat panelki v Lulin? 2M men me interesuva.
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
крайно време е апартаментите да започнат да се обявяват с броя си спални, а не с брой стаи защото това всеки си го тълкува както си иска. Какво значи тристаен? 3 ри спални или 2 спални + хол или 2 спални + хол + кухня, опа май стана 4 стаен това..Същото се отнася и за етажът. Какво значи 1-ви етаж, ама има ли партер отдолу, няма ли? Откъде се брои от първи жилищен или приземен, въобще цари пълен хаос!
45
1
 
4
 
! Отговори
мери преди 8 години
Необходимо е незабавна карекция на законодателството , касаещо строителството, като се отчита отговорността на съответните служебни лица.Някой допуска незаконно строителство-веднага -оставка!Допуснато некачествено строителство - съответния строителен надзор , да се лиши от право да упражнява професията. Сега новодомците са оставени на произвола на строителни фирми и техните платени общински чиновници, строителен надзор и тарифьори.Тарифьорите , които изкарват общите части наз 30-35%и това го пла
44
1
 
5
 
! Отговори
МУНЧО преди 8 години
НЯМА НИКАКЪВ КОНТРОЛ В СТРОИТЕЛСТВОТО.ИНВЕСТИТОРА СИ "НАЗНАЧАВА" СТРОИТЕЛЕН НАДЗОР " И МУ ПЛАЩА.ЧИИ ИНТЕРЕСИ ЩЕ ЗАЩИТАВА ТОЗИ СТРОИТЕЛЕН НАДЗОР?ВЪВ ВСЕКИ СЛУЧАЙ НЕ НА НОВОДОМЦИТЕ.КОЙ КОНТРОЛИРА ТОЗИ "СТРОИТЕЛЕННАДЗОР"?НИКОЙ!ПРИ ЕДНО СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ГЛЕДКАТА ЩЕ БЪДЕ УНИКАЛНА.С ДВЕ ДУМИ ,КУПУВАШ НЕЩО КАТО ЖИЛИЩЕ , НО ТО СЕ ОКАЗВА ГРОБНИЦА.
43
1
 
17
 
! Отговори
пешо преди 8 години
В новото строителство един "хол" от 20-25 квадрата е с кухненски бокс. Не можеш да разбереш хол лие ,дневна ли е , кухня ли е или едно голяма нищо.Строителите продължават да строят по този начин и напълниха големите градове с жилища за самотници , студенти и пенсионери.Не се предлагат нормални жилища.Защо общите части, стълбища , асансьори , коридори, тераси и др се заплащат на цената на основните жилища?Никъде по света не е така.Какви данъци плащат така наречените строители?
42
2
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 8 години
И кой ще ги купува,Българите се изнасят и предпочитат да си купуват в чужбина.А *** и бежанците за тях всичко е безплатно.Нека ви е алчни копел...
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А иначе и на Цв. Цв. апартаментите са си му отпреди от тъста му и от кой ли не.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 48до колкото и ти четеш моите внимателно. Къде видя да говоря за кражби и измами? В крайна сметка товите приятелчета не са толкова работливи. Всичко е от мама и тати. А преди 89 и в началото на 90-те теглиш едни кредити, после се обезценяват парите и въщаш стотинки. а останалите където са работили и спеставяли остават с изгорени спестявания. И тогава стана лошо за всички ни.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 44А знаеш ли кой преди 1989г. имаше право на повече от един апартамент? Провери закона за собствеността на гражданите.
38
2
 
16
 
! Отговори
Real преди 8 години
"Българите не разполагат с много средства за ново жилище. Едно средностатистическо семейство може да отдели около 40-50 хил. евро за нов апартамент."Едно "средностатистическо семейство" в България не може да си позволи да задели такава сума. То едва се храни и си плаща консумативите.
37
2
 
5
 
! Отговори
Бургас преди 8 години
До ко, не?Точно за това,много млади семейста си купуват къща в някое село близо до града.За тези 60000,00 евра купуват много по-голям имот,че сигурно им остават пари-все пак зависи от много обстоятелства свързани с покупката.
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А то в Германия няма мюсюлмани, така ли? Проблема е, че тука много се краде от самата държава и то от чисти българи. С изключение на върхушката от ДПС достъп до държавните блага си е за чистите етнически българи. *** може и да крадат и да дават рушвети, за да се оправят, но на кого ги дават? Малко са *** чиновници, полицаи, съдии.
35
1
 
6
 
! Отговори
аожо преди 8 години
До Анонимен 1От преди 1989 г. имаше много евтини и качествени апартаменти, но след това цените скочиха и вече не е изгодноМного си светнат, няма що. Не знаеш ли колко време се чакаше за жилище, ако изобщо дочакаш. За другарите щом има по стая на семейство, значи не си нуждаещ се и т.н.Още се чудя какво да си правя лихвоточките :(((Прочети още на: dnes.bg/stranata/2015/06/03/mechtite-za-tristaino-jilishte-parite-samo-za-dvustaino.265595,2
34
1
 
1
 
! Отговори
До 28 преди 8 години
Ти за кой център говориш?
33
2
 
11
 
! Отговори
Men преди 8 години
Така е, всеки гледа да се измъкне от клоаката и лека полека народа се изнася щом види възможност. Никой не иска да търпи кореняците, които по цял ден няма какво да правят и чоплят семки по стоянките, или въртят интриги в кварталното магазинче как селяните идвали и им взимали работата.
32
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента имам работа в София и живея там под наем. Същевременно си имам къща на село. В момента, в който остана без работа се прибирам на село и няма поне кредити да имам да връщам. А скъпите апартаменти ги оставям на пенсионерите с по 200 лева пенсия да си живеят в София и да обикаля с градския транспорт пазарите за да намерят с 5 стотинки по евтини домати. А аз на село ще си насадя домати.