Над 929 млн. лева са нужни за свлачищата в страната

Почти 500 млн. лева трябват за тях до 2020 г.
3 юни 2015 20:15, Анисия Иванова
6
 Над 929 млн. лева са нужни за свлачищата в страната

Над 929 млн. лева са необходими за проучване, проектиране, укрепване и мониторинг на свлачищата в страната. Това е записано в Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата, която беше одобрена на днешното заседание на Министерския съвет.

Първоначалната оценка беше за над 871 млн. лева за 1 850 регистрирани свлачища. В програмата обаче са включени 1 968 свлачища, от които 103 са нововъзникнали от началото на годината – рекорден брой досега.

От всички свлачища, включени в програмата, 381 са за неотложно укрепване. Превантивни дейности са необходими за други 121, а останалите подлежат на мониторинг и периодични огледи.

Според оценките за неотложното укрепване са нужни почти 500 млн. лева за периода 2015-2020 г. За нововъзникналите през тази година свлачища са необходими 37,3 млн. лева за проучване, проектиране, укрепване и мониторинг за периода 2015-2017 г.

Същевременно не е ясно откъде ще дойде финансирането за овладяването на свлачищата. Бюджетът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) стига само за дейността на геозащитите и мониторинг.

Основно се разчита на 40-те млн. лева, заложени в новата програма “Околна среда”, бюджетът на Междуведомствената комисия за бедствия и аварии и фонд “Солидарност” на Европейския съюз (ЕС), които са крайно недостатъчни.

Наскоро регионалният министър Лиляна Павлова каза, че от следващата година и в бюджета ще се заложат целеви средства за спешно укрепване на свлачища. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пък ще поиска да се увеличи бюджетът на Междуведомствената комисия.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако продадете автопарка на Народното Събрание ...ще изкарате някой лев ,мисля !!!
3
1
 
2
 
! Отговори
Милев преди 8 години
А на колко се оценява живота на хората в България
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спрете да сечете гори, направете дренажи и няма да се налага да се борите със свлачища.
1
0
 
3
 
! Отговори
Kiffla преди 8 години
Извинявам се, че не разбирам от тия неща, но нужно ли е да се 'проектират' свлачища?