Зографът от матурата в VІІ клас в... мамограф, ехограф

Двойките по математика – 15 хил., по български – наполовина
Обновена: 3 юни 2015 16:27 | 3 юни 2015 16:26,
42
Зографът от матурата в VІІ клас в... мамограф, ехограф
Снимка: архив, Булфото

На националното външно оценяване по математика в седми клас 14 939 ученици имат слаби оценки ("двойки"), а по български език и литература (БЕЛ) слабите оценки са 8154. Това съобщи Евгения Костадинова - директор на дирекцията "Образователни програми и образователно съдържание" в МОН.

По изпита за математика са се явили 54 305 седмокласници, а по български 54 580 ученици.

Още по темата

Първият модул от двата изпита максимално се оценява с 65 точки, а вторият (допълнителните задачи и преразказът) - с 35 точки.

През тази година "тройката" за седмокласниците започва от 18 точки, а максималният сбор точки и на двата модула е 100.

На първия модул по БЕЛ максималните 65 точки имат 61 ученици, а по математика - 429 ученици. С нула точки по БЕЛ са 57 седмокласници, а по математика - 61 ученици.

Отлични оценки по български имат 2374 седмокласници, а по математика - 3768 ученици.

От двата модула максималните - 100 точки са постигнали 9 ученици по БЕЛ, а по математика - 10 ученици.

На допълнителния модул по БЕЛ за написването на преразказ върху откъс от творбата "На Изток от Запада" от Мирослав Пенков са останали да участват 38 427 седмокласници, а през миналата година те са били 41 592, съобщи Евгения Костадинова.

Тя отбеляза, че и по математика сега по-малко ученици са участвали във втория модул - 29 770, а през 2014 г. са били 35 569.

"Тревожен е големият процент на седмокласниците, които през тази година не са участвали във втория модул по БЕЛ и математика и това означава, че те отказват да се борят и да влязат в състезанието за приема в гимназиите след седми клас", коментира заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Тя добави, че е тревожен и процентът на "двойките" по математика, защото този предмет учи децата да развиват критично и логическо мислене.

От МОН обобщиха, че от 2010 г., откогато се организира външно оценяване, сегашните резултати в седми клас са най-ниските.

Експертите от МОН отчетоха, че по БЕЛ седмокласниците са се затруднили при разпознаването на сложното съставно изречение, при определяне на видовете подчинени изречения в състава на сложното съставно изречение, при пунктуацията на сложните изречения и при написването на теза по определен цитат.

При преразказа седмокласници неуместно са заменили думата "зограф" със "зоограф", "географ", "аерограф" и с медицинските термини "мамограф" и "ехограф".

По математика учениците са се затруднили при определянето на решенията на неравенства, както и при геометричните задачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Диана ПеневаНямам обяснение за това, че ученик е ходил цяла година на уроци, изкарвал е шестици и петици през учебната година, а на матурата оценката му е незадоволителна !?!------------ Аз имам. Учителките нарочно им дават лесни задачи за контролно, на тези които ходят при тях на уроци, пишат високи оценки (незаконно, защото нямат право да дават уроци на собствените си ученици). На някои от контролните им дават задачите предварително. Това е лично наблюдение.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Познайте от три пъти, колко от пълните отличници ще зърнете на терминал 2 и колко от двойкаджиите - в парламента!
32
1
 
4
 
! Отговори
Диана Пенева преди 8 години
Цифрата 15 хиляди двойки би трябвало да притесни МОН, защото изборът на вариант на матура по математика затрудни математици в цялата страна, а какво остава за подрастващите тийнейджъри. За мен това беше опит да прикрият вината си с изтичането на информацията за първата матура по БЕЛ и да изкарат нашите деца от некадърни по-некадърни. Нямам обяснение за това, че ученик е ходил цяла година на уроци, изкарвал е шестици и петици през учебната година, а на матурата оценката му е незадоволителна !?!
31
0
 
8
 
! Отговори
Млад учител,бивш преди 8 години
Имам точно 10г. стаж като учител.Напуснах по две причини:1.Винаги си виновен,все повече отговорности,все по-малко права,заплата 420лв.2.Загубих всякаква надежда,че нещата ще тръгнат към подобряване и се убедих,че хората в МОН умишлено съсипват образованието.Сривът дойде след въвеждането на делегирания бюджет и училището и учителите влязоха в ролята на крепостни селяни,зависими от феодала си.Що писма сме изписали с колегите за конкретни мерки по конкретни проблеми - нищо!
30
1
 
5
 
! Отговори
Елена преди 8 години
А защо министърката не коментира текста за преразказ, който тъй умните експерти са избрали????
29
4
 
1
 
! Отговори
реалист преди 8 години
До калинкаИ другиАми да вдигнем заплатите на учителите още,че сега 1000,00 /Хиляда лева/ са им малко на фона на тази доказала се неграмотност.Може би тези които и вдигат заплатите целят да сме неграмотни..
28
0
 
6
 
! Отговори
калинка преди 8 години
Колкото по-сложни са учебниците, толкова по-незаинтересовани са учениците. Колкото по-занижени са изискванията, толкова по-прости - учениците. Кучето скача според тоягата, но не само според училищната, а и според домашната!
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
братята индианци трябва да се изтикат до основно образование- факт
26
5
 
19
 
! Отговори
asdf преди 8 години
Темата е болна за мен. Баща съм на момчета, учили в "елитно" основно училище в града. Инженер съм, и то добър /по оценки на околните/, не се хваля. Но такава некадърност от възрастни хора, още по-малко от преподаватели, не съм очаквал. Учителка от основното училище не може да реши елементарната задача - за движение на кораб по течението и срещу течението на река. PSСъжалявам, но има ограничение на дължината на мненията. Явно не може да се обсъжда, можеш само да теглиш една неаргументирана майна
25
3
 
28
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
18 точки за "Среден 3". По каква неземна логика 18 е средно на 100. Веднага Слаб 2 на Министерството :). Едно време трябваше да имаш около 50% за да ти пишат тройка, което е и абсолютно логично. В днешно време логика няма!
24
1
 
11
 
! Отговори
Бълграсин преди 8 години
До АнонименАз съм Бълграсин защото уча Бълграски език! От МОН!
23
7
 
10
 
! Отговори
ЛОШ преди 8 години
Учителите са умни-децата са *** и неграмотни
22
0
 
19
 
! Отговори
777 преди 8 години
образованието е равно на порнография
21
0
 
30
 
! Отговори
777 преди 8 години
ЗА ЗАТЪПЯВАНЕТО И НЕЗНАНИЕТО НА ДЕЦАТА СА ВИНОВНИ НЕНОРМАЛНИТЕ УЧЕБНИЦИ, ПО КОИТО УЧАТ
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Драги многознаещи от МОН, вижте първо на сайта си за проверка на оценките как е изписан "Български език" и ми обяснете едно - как ученици които не са виждали учебник през годината имат 3 ки на матурите, а други които не си надигат главата от учене имат 4 ка?
19
1
 
12
 
! Отговори
pitaogr преди 8 години
Тези деца, дето са изкарали нула точки, трябва да се водят на особен отчет и за тях да се полагат особени грижи в училище и в семейството. А има ли с по нула точки и на двата изпита?
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В общи линии, абсолютен порнограф.
17
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз не мисля че в изпита на един 7-мо класник въобще трябва да присъстват думи като - монограф и зограф.90% от учителите им едва ли могат да им ги обяснят, та да искаме от децата да ги знаят и пишат...
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
3-ката започва от 18 точки!!! Значи всичко по-ниско от 4 просто е неграмотно! Най-малкото за 3 трябва да покрива поне 1/3 от точките, т.е. като минимум да е изкарал 32-33 точки. Явно целта е изкуствено да създаваме "грамотни" хора.
15
1
 
21
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
Догодина чакай за заветна 3-ка 10 точки!Питам докога ще се крие истината? Навсякъде е едно и също - за 3-ка 50%+1 - тоест минимума за 3-ка трябва да са 51 точки! Тогава и само тогава ще знаем какво реално идва!