Ромчетата от "Орландовци" пропуснаха школото днес

Жандармерията предложи да ги придружи, но те са се отказали
15 юни 2015 13:50,
199
Ромчетата от "Орландовци" пропуснаха школото днес
Снимка: bgonair.bg

80% от учениците от квартал "Орландовци" днес не са дошли на училище, обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на Регионална кръгла маса в Гоце Делчев.

"Искаме децата ни да отидат на училище. Не искат да излязат, а днес завършват. Хората ги е страх да отидат на работа", обяви днес ромският лидер Петко Асенов, след като научи, че жандармерията ще придружи децата, които искат да отидат на училище. Оказа се обаче, че те все пак са решили да останат по домовете си.

Още по темата

В същото време полицейската акция в квартала продължава. В "Орландовци" положението в момента е спокойно, но това не е защото са се укротили страстите, а заради засиленото присъствие на полиция и жандармерия. На място и днес се провежда полицейска операция, като се издирват участници в сбиванията в събота.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов призова гражданите, които са планирали да протестират през днешния ден в квартала, да го направят мирно, за да няма повече ескалация на напрежението.

Според представителя на ромите агресията по време на вчерашния протест в квартала е вследствие на провокатори.

"Не може да се създава такова напрежение. То се създава от партиите, които са на националистическа основа", каза Петко Асенов, председател на Национален център на ромите в България пред камерите на Bulgaria On Air.

Според Симон Милков, който е родом от "Орландовци", е било въпрос на време нетърпимостта между българи и роми в квартала да ескалира и да се превърне в етническа агресия.

"Чашите са пълни и в един момент кипват. Вчера по улицата като тръгна тълпата наистина бяха много екзалтирани хората. Има афект, има и агресия, но не мога да ги съдя", коментира той.

Директорът на "Националната полиция" - главен комисар Христо Терзийски, обяви, че към момента не разполага с данни зад протестите в квартал "Орландовци" да стоят политически лидери.

Гледайте още по темата в репортажа на bgonair.bg:

Още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Ромчета на по 40 години 1 клас :) хахахах
82
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 8 години
Няма страшно, те пропускат училището целогодишно.Плюс минус един ден, е все едно.Освен това така или иначе им се плащат помощи.Те и на градина не ходят, нищо че се заплаща за техните деца.В групата на детето ми имаше 3, но отдавна вече има само едно ромче. Да не би да са глобили родителите им или пък да са им спрели детските.Напротив, моето дете стои без детски, защото съм "богата" според социалните, а това че плащаме кредит/ипотечен и потребителски/, на кой му пука.Важното е, че работим,за тях.
81
0
 
2
 
! Отговори
ох преди 8 години
"Ромчетата от "Орландовци" пропуснаха школото днес"....хмммще трябва да наваксат през ваканцията
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес на училище са децата от средния курс.Ромите на тази възраст са родители,а не ученици!
79
0
 
26
 
! Отговори
ученик въвъ ваканция преди 8 години
То бива ,ама такава нагла статия още не бях чел
78
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те днес 15.06 и българчетата не са на училище - разпуснати саа , ваканция е! А иначи ромчетата могат да си "отучват" в съботите.
77
1
 
22
 
! Отговори
халдер преди 8 години
боко се прави на ударен по пъдарската тиква но и нсо няма да му помогне ако не каже нещо
76
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горките, как да не ги ожалиш.
75
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така или иначе не учат, така че няма голяма загуба!
74
1
 
37
 
! Отговори
Стършел преди 8 години
Колко удобно извинение, да не ходят на училище.
73
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грозната истина е, че дори да ги прибират, нямаме толкова затвори за всички крадци и джебчии. Може би по Татово време наистъина не е имало толкова престъпници и са били достатъчни лагерите/затворите, но сега дори да имаше политическа воля (а такава няма категорично), просто не виждам в какви институции ще ги настанят. Както и лудите си ходят по улицата, така и престъпниците..горко им на нормалните данъкоплатци.
72
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има 100 организации които се занимават само с правата на ромите.Те имат само права и никакви задължения.Затова се стига до това положение, иначе са си доста отмъстителни и никой нищо не може да им каже защото им нарушава правата.Дори полицията като ги хване ги потупва по рамото и ги пуска.Я да почнат да ги интегрират със спазването на закона,детето не ходи на училище родителите на принудителен труд(защото нямат пари за глоби)Оженило се на 13 год на съд за развращаване на малолетни.Това е!
71
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре че рома не е стигнал до училище. Само това остава алкохол да раздават вместо топло мляко!
70
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей, че ученолюбиви били тез ! Цяла година никакви ги няма, а точно днес на последния ден решиха да идат! Да им се не начуди човек колко старателни и любознателни станаха изведнъж!
69
0
 
1
 
! Отговори
do 69 преди 8 години
bratched, navred si znaem pravilnata duma - ima si i prevod na drugite eziki - v go*gle naprimer.dumata e hem naricatelno ime, hem sobstveno ime :) kakto pri madam Cicilia naprimer
68
1
 
28
 
! Отговори
Ха, ха... преди 8 години
И в кои училища са "ходели" до сега, че точно днеска не успяха да отидат?... :::)))
67
1
 
14
 
! Отговори
1 преди 8 години
Айде сега- неизвинени отсъствия и при събрани колкото е нужно по правилник- чиба от училище.
66
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какво училище,какви 5 лева ..от сврака може ли да се направи лебед....
65
1
 
35
 
! Отговори
??? преди 8 години
Ей много ученолюбиви са тия бе! Ваканцията започна, а чавета искат още училище! Хахаха!Политиците ги научиха така да лъжат и да са толкова нагли. Но и това ще свърши.
64
0
 
20
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Не ми се вярва тая категория ученици да ходи редовно и с мерак на училище,ама нейсе....Те са си професионално ориентирани от малки към едни по-особени професии(които за българи са забранени и се преследват от закона)