За 2 години – над 1 млн. коли през Дунав мост 2

Реалният трафик надхвърля прогнозите на министерството
15 юни 2015 13:42, Анисия Иванова
13
За 2 години – над 1 млн. коли през Дунав мост 2
Снимка: архив Булфото

За две години от откриването по Дунав мост 2 при Видин - Калафат са преминали над 1,1 милиона автомобили. Това съобщи Любомир Низамов, изпълнителен директор на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост 2 Видин Калафат" - АД.

Мостът бе открит на 14 юни 2013 г. и днес трафикът надвишава прогнозите на Министерството на транспорта - да преминат 100 хиляди превозни средства през първата година от откриването на моста, уточни Низамов, цитиран от БТА. А ето че за две години преминалите автомобили по съоръжението надхвърлят 1,1 млн.

Низамов каза още, че трафикът непрекъснато се увеличава. През моста преминават 1700 - 1800 автомобила средно дневно и след стартът на ремонтните работи на моста при Русе има значително увеличение на преминалите автомобили на Дунав мост 2.

За улеснение на транспортните фирми за заплащането на таксите са въведени всички видове безкасови плащания. Преминаването над Дунав при Видин - Калафат трае 3-5 минути, а с обработката на граничния пункт, където има пет платна и едно резервно за влизане и излизане, процедурата трае десетина минути, каза още Низамов.

Трафикът е предимно от преминалите тежкотоварни камиони с тегло над 12 тона, които формират 40-45% от
общия трафик. През летния сезон се констатира увеличение и на трафика на леки коли по моста.

Вече са приключили ремонтните дейности на участъците по моста от българска страна, където асфалтовата настилка беше повредена и се наложи преасфалтиране. Предстои ремонт на съоръжението от румънска страна.

Сега таксата в една посока за преминаване на Дунав мост 2 за леките автомобили е 6 евро, за камиони над 12 тона - 37 евро, а за по-леките камиони и автобуси е 18 и 25 евро, припомни Низамов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
5
 
! Отговори
жоро преди 8 години
Приходите от Дунав мост-2 ще бъдат разпределяни между България и Румъния пропорционално на направените инвестиции. Това стана ясно с подписване на Споразумението за учредяване на съвместна компания оператор на новия мост от министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски и държавния секретар на Министерството на транспорта на Румъния Септимиу Бозашу.
10
2
 
4
 
! Отговори
jgfj преди 8 години
Румъния ще прибира парите от пътния трафик по Дунав мост 2, докато България ще събира таксите за влаковете, уточни регионалният министър Лиляна Павлова пред bTV.Условията са договорени още през 2000 г., когато е подписано споразумението за строеж на съоръжението.Това решение от времето на правителството Костов е в ущърб на българската държава, като се има предвид, че тя финансира 80% от проекта, а трафикът на превозни средства е в пъти по-голям от този на влаковете, посочи министър Павлова
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А добър ден. Това е втората граница с Румъния. Граница дълга ... колко ... 400км, 500км? Още мостове са необходими! Но е хубаво и качеството да е сносно, а не на всеки месец да оправяме дупки на чисто нов път.
8
0
 
6
 
! Отговори
kan4o преди 8 години
Коли много,а такси и приходи... малко!
7
0
 
8
 
! Отговори
до7 преди 8 години
Прав си,но сигурно и за нас нещо остава,поне един път да построят.
6
1
 
10
 
! Отговори
jgfj преди 8 години
Задайте на търсачката GOOGLE това: "дунав мост 2 такси къде отиват" (без кавичките) и прегледайте резултатите от първата страница...Да видите какво е договорил Другаря Иван Костов преди 15 години...
5
7
 
0
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Тази информация от алфа тв ли ти я казаха, ***? Няма такова нещо каквото твърдиш!
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При толкова приходи може цяла магистрала до София да се направи,а сега тировете разбиха и това което бе останало от пътя Видин-Монтана.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако направят и път до моста... Чудо...
2
9
 
7
 
! Отговори
jgfj преди 8 години
А защо не кажете на българите, че всички такси събирани от автомобили, автобуси и камиони отиват в румънския джоб, а България прибира само такси от ЖП превози...
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога това министерство е правило верни прогнози?