Джон Лоутън ще изпее "July morning" на морето

Камен бряг посреща "децата на Слънцето"
30 юни 2015 18:00, Петя Славова
32
Джон Лоутън ще изпее "July morning" на морето
Утрото на Камен бряг миналата година. Снимка: БТА

В каварненското село Камен бряг живеят 70-80 възрастни хора, които на 1 юли очакват да посрещнат 7000-8000 "деца на Слънцето". Джулай морнинг откри селото преди десетилетия и днес то не може без празника.

Още в полунощ рок групите "Bloodrush", " Pearls&stones", "Pleasure", "Sound wave", а призори и "Б.Т.Р." ще огласят
местността "Огънчето".

Първите лъчи на огненото кълбо трябва да огреят брега точно в 5.29 часа, направили са справка от община Каварна. Преди сублимния миг Джон Лоутън ще запее световния хит.

"В Камен бряг чистим, косим тревата, стягаме сцената за голямото събитие. Осигурили сме охрана, слагаме и
ограждения, за да не станат бели на стръмния бряг", разказа пред БТА кметският наместник на селото Георги Кръстев, който е бивш военен и ще осигури ред.

Управникът на Камен бряг добавя, че всички в селото очакват празника, съжаляват само че тази година се случва в делничен ден, иначе биха дошли повече хора от цяла България.

Джон Лоутън е големият магнит на този празник, коментира и кметът на община Каварна Цонко Цонев. Дни
преди събитието фронтменът заедно със съпругата си Ирис е в морския град, където се радват на уюта в собственото си жилище.

Джон Лоутън ще запее хитовото парче за осми път на стръмните скали край Камен бряг. Легендата "July morning" се
ражда заедно с третия албум - "Погледни себе си", на английската рок банда "Юрая Хийп" през 1971 година. Оттогава песента е класика и звучи дори като сватбен марш.

На 1 юли се е случвало облаци и дъжд да затулят слънцето над Камен бряг, но дори утринта да е мрачна, Джон Лоутън призовава: "Слънцето го няма! Но си го представете!".

Празникът винаги става и е невероятно стълпотворение. Вече трето поколение следовници на Джулай морнинг опъват палатки на култовото място. Идват тийнейджъри, млади семейства с 5-6-годишни деца, стари хипари също не забравят датата, разказва каварненският кмет, но не може да се сети кога е била първата "официална" среща със слънцето.

През годините каменбрежките баби от групата за изворен фолклор също са проявявали интерес към празника или празникът към тях, защото песните им са огласяли магнетичното място в юлската утрин.

Джулай морнинг е като лятна лавина, непрекъснато се разраства, увлича все повече хора, придобива нов смисъл, разсъждава за генезиса на празника Цонко Цонев. Хипарският купон тръгва преди 1989 година като реакция срещу старата власт, но за "нео джулайците" 1 юли вече е ден на зараждащото се ново начало, на надеждата за по-добро бъдеще, дори на единение с непокътнатата природа.

Според каварненския кмет не е редно Джулай морнинг да стане официален празник, каквато идея подеха преди години музиканти. Първи юли е празник на духа и сърцето и ще загуби чара си, ако бъде нареден сред официалните дати в календара, смята градоначалникът на Каварна.

Местните хора най-много се радват, че посрещането на слънцето води туристи и след 1 юли. Тази година сезонът не тръгна с пълна сила, но се надяваме след концерта хората да поостанат или да дойдат по-късно на плаж, да се порадват на дивата природа, защото в региона има какво да се види, хвали родния си край кметският наместник на Камен бряг.

Само на два километра от селото е националният археологически резерват "Яйлата" с повече от 100 пещерни жилища, обитавани още през петото хилядолетие преди Христа.

Един от трите некропола е издълбан в скалите около древно светилище, обърнато към изгрева на слънцето. Легендата разказва, че на скалистия бряг намира спасение римският поет Овидий. Приятелите му го измъкват с кораб от древния Томи, днешния румънски град Констанца, където го изпраща на заточение император Август. В пещерния град руни, кръстове и каменни икони пък пазят следи от прабългарите.

През лятото на живописното място лови снимки и приключенската лятна фотоакадемия. От "Яйлата" са запечатани кадри и в американския екшън "Снайперист 5" с участието на Том Беринджър. Зададе ли се есента художници опъват стативи на пленера "Вятър - море".После с идването на зимата се пробужда мечтата за първото юлско слънце.

А догодина Джулай морнинг ще бъде и първи ден от афиша на Рок фестивала в Каварна, така че феновете си обещават след изгрева на Камен бряг да тръгнат направо към стадиона в морския град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
az преди 8 години
И как точно Джон Лоутън ще му изпее на морето :) .Оправете си шопския правопис най-после! Като чуете за море и забравяте и да пишете на български даже! Аман от навлеци!
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко щеше да е нормално, приятно и разбираемп ако си му казваха концерт. Обаче те са с претенции за мъглявото "деца на Слънцето" и още куп щурптии да се чудиш във времената преди Новата ера ли живеят.
17
6
 
5
 
! Отговори
избирател преди 8 години
Като не ви харесва,никой не ви кара насила да ходите там!Стойте си в панелките с мътни от вечерта глави.Не пречете на другите!
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости 1989!!! Още през 70-те години като ученици във Варна посрещахме Джулая на брега на морето!!!!!! Набори, обадете се бе, крадат ни Джулая!!!!!!!!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
художник, щом е едно към едно на бебока - в хладилника в панелката нямаш ли някоя пещерска на кристали, па да поканиш комшията да обсъдите в композиционно отношение последните слънчогледи които си нарисувал? Може и политика малко да побистрите :))))
14
2
 
4
 
! Отговори
художника преди 8 години
До Анонимен 24 и 21А бе вие на селски събор не сте ли ходили? И с к`во Джулая е по-различен? Просто хората се събират да се забавляват. К`во толкова рипате? "Бебока" по-долу ви е описал 1 към1 . Аре чао, отивам да друсна една мастика и нема да отговарям повече на никой !
13
5
 
2
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Kyv e smisla da odish "na priroda"?Mrysno,gadno,kyrlezi,nechistoti,opasni xora.Az kato imam otpusk sedna si v panelka-xladilnika pylen, internet byrz-tova e Raj!
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Худажника, значи джулая е протест срещу смартфоните и таблетите? Така ли? Нещо ми се види леко странна тая работа? Да не кажа нещо повече, че Джони пали гумата. Прав си брат! Още сега ще строша това дяволско създание! Ако имаш някакви по-разумни идеи - сподели го, ако обичаш.
11
3
 
8
 
! Отговори
художника преди 8 години
Бях на почивка/ на морето/ и к`во виждам? - Седнали компании по масите, заровили си главите в смартфоните и чатът, точно като вас тука. Технологиите ни отнеха социалните контакти. Та затова е тоя Джулай, както и всички събори, които се организират. Да сближат хората, да вдигнеш глава и да усетиш че си жив. Това го пиша за клавиатурните плъхове, дето за тях купона е във Тубата, а не навън сред природата.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, някой фен на джулая ще дръпне ли завесата от загадъчното предназначение на това нашумяло светско събитие, па да обясни какъв е смисъла? Да няма някакви забрани за останалите дни? Или точно тогава йодните пари са най-полезни?
9
2
 
5
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 8 години
Ееее тез де там ша идат да знаят,че коза нивга са не приближева отпреде,кон отзаде а луд човяк от сякъде,та да изерат голема поляна да са на дистанций де...
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубу, поне го прочете :)))
7
7
 
7
 
! Отговори
Джанго без окови преди 8 години
Лятото настъпва на 21-и юни в деня на Лятното Слънцестоене. Това е истинския празник, който се празнува откакто света се помни. Всичко останало са хипарски простотии и политичеса пропаганда.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя джулай с течение на годините заприличва на прайда в софия. Нищо и половина, но мнооого шум.
5
4
 
6
 
! Отговори
Dinosaurus преди 8 години
Ало, форума: а защо се събират на Рила дъновистите в бели одежди да се въртят в кръг и да куфеят? Щом не е продукция на Па***ер е тегаво, народа е *** и т.н...Впрочем този пост няма да види бял свят, защото в днес.бг пускат коментара само на ***.Някой да ви кара да ходите? Това не е манифестация за Първи май!
4
5
 
1
 
! Отговори
malko преди 8 години
gotini komentaribulgarski.........
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще отида на Паша дере утре сутринта на 1-ви юли в 6 часа, ще поплувам с моята, ще се попека до 10-11 часа и ще се прибера у нас. Джулая го оставям ......
2
2
 
5
 
! Отговори
прост народ преди 8 години
Слънцето им е последното интересно нещо там , гледай що бутилки , фасове трева и кондоми ще фърчат
1
8
 
8
 
! Отговори
апел преди 8 години
някой може ли да даде смислен отговор , що се събират тия Изпял някой някога една песен , и айде като овцете да гледаме слънцето на 30 - и с/у 1-и Ами , ако сте слънцепоклонници има си лятно слънцестоене за тая работа