На 106-годишна възраст почина "британският Шиндлер"

Никълъс Уинтън спасява повече от 669 еврейчета
1 юли 2015 19:43,
8
На 106-годишна възраст почина "британският Шиндлер"
Снимка: архив Reuters

На 106-годишна възраст почина английският общественик и филантроп Никълъс Уинтън, известен още като "британския Оскар Шиндлер", предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Уинтън успява по време на Втората световна война почти сам да организира превозването с 8 влака от Чехословакия във Великобритания на повече от 669 еврейчета. Децата са осиновени от британци и спасени от попадане в концентрационни лагери.

За подвига на Уинтън не се знае почти нищо в продължение на половин век. През 1988 година неговата съпруга открива папка от 1939 г. със снимки на всички деца, които е трябвало да бъдат изведени от окупираната от немците Чехословакия, и пълен списък с имената на спасените. Така светът научава за подвига му.

Бившият министър-председател Тони Блеър го нарича "британският Шиндлер". Уинтън става почетен гражданин на Прага, а през 2003 г. кралица Елизабет Втора го награждава с рицарско звание за заслуги към човечеството; получава приза Гордостта на Великобритания; на него са кръстени училище и планета; открити са две негови статуи - на гари в Лондон и в Прага. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един ден всички ще умрем и ще гнием в ковчега, а плъхове ще гризат нашите вътрешности! Помнете това и живейте така, че краткият ви, маловажен живот да придобие някакъв смисъл! Бъдете добри хора! Мили и вършещи добро! Всеки ден едно добро дело! Всеки ден добра дума към някого! Бъдете почтени!
6
7
 
6
 
! Отговори
антисемит преди 8 години
Въобще еврейска шашма от където и да го погледне човек ,като прибавим и факта , че въпросният чичка също бил евреин.Така че място за сравнение с подвига на Шиндлер ама никак не може да се прави в този случай!
5
4
 
5
 
! Отговори
антисемит преди 8 години
Интересно от къде се е предвижил този влак,след като цяла Европа е била окупирана от немците,ако това е станало както "отбелязва " авторката по време на Втората световна война? Просто няма как да стане.Авторката май е пропуснала да вметне важният ФАКТ,че това става през 1938 г.,когато войната още не избухнала.Освен това децата били изтъргувани за по 50 лири бройката и откъснати завинаги от родителите си,което опорочава много цялата афера. Да не говорим ,че 250 деца не успели да стигнат въобще.
4
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ!!!!
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Никълъс Уинтън спасява ПОВЕЧЕ от 669 еврейчета"====Марийче, моме, колко повече са спасени? Щом пишеш "повече", обикновено се посочва кръгло приблизително число, напр. "повече от 700". А така е смешно, все едно да напишеш "приблизително 17 и 24 стотинки".
2
0
 
5
 
! Отговори
SD преди 8 години
Окупирана е само Чехия .Словакия е сателит на Германия.
1
5
 
32
 
! Отговори
Агент Дейл Купър преди 8 години
Поклон за всички добри хора спасили други хора без да търсят изгода и интерес