Осиково не иска роми от Гърмен да живеят в затвореното им училище

Жители на селото протестираха срещу настаняването им
1 юли 2015 19:15, Анисия Иванова
44
Осиково не иска роми от Гърмен да живеят в затвореното им училище
Снимка: архив БТА

След жителите на Гърмен и Марчево дойде ред и на хората в село Осиково да протестират срещу ромите. 60-70 души от населеното място направиха мирен протест пред сградата на общината днес в 11.30 часа. Те заявиха, че не са съгласни в затвореното училище в селището да бъдат настанени ромски семейства.

"Правим нашия протест, преди да започне извънредната сесия на Общинския съвет в 13.00 часа. Разбрахме, че имало идея да докарат при нас останалите без дом ромски семейства след акцията по премахването на четири незаконни постройки в понеделник в квартал "Кремиковци". Събрали сме и протестна подписка, че не искаме да ги настаняват в затвореното преди години училище", заявиха жители на Осиково.

Още по темата

Втори вариант за осигуряване на подслон и покрив за ромите е училището в съседното село Скребатно, но се очаква и тамошните жители да реагират и да се вдигнат на бунт. "Има и трети вариант - да се ползва училище в друго населено място в общината. Но е сигурно, че и неговите жители ще са против", посочиха общински съветници в Гърмен.

Самите роми в понеделник декларираха, че не искат да ги местят на друго място. Желанието им е да имат домове в ромския квартал "Кремиковци", за да са заедно със своите роднини, близки и съкварталци.

По-късно през деня Общинският съвет не взе решение за настаняването на останалите без дом ромски семейства в закритото преди години училище на село Осиково, съобщи БТА. Общинарите се съобразиха с мнението на местните хора, които са против в селището им да живеят роми от квартал "Кремиковци".

На сесията присъстваха кметовете на всички населени места. Те бяха категорични, че никъде ромите не са желани.
В следващите дни кметът на община Гърмен Минка Капитанова и представители на Общинския съвет ще имат срещи с хора от централната власт и с представители на държавни институции, с отношение към проблема.

Държавата нека намери вариант за настаняване на останалите без покрив ромски семейства, казаха съветници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казват било дискриминация да не искаш да те крадат като башибозук през османското робство
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Блока населен с Роми в Казанлък и други блокове ненаселени с роми но построени по едно и също време даже и преди него разликата е голяма защо ли !
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледах по БТВ за блока в Казанлък !Питат защо е в това състояние и никои не знае!!!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При социализма всеки си знаеше мястото !Днес това е извращение спрямо нормалните
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В блока където живея на моя етаж се нанесоха роми кажете ми какво да правя !Късно е да продавам апартамента защото едва ли някои ще го купи като ми види съседите
16
3
 
2
 
! Отговори
до: той си знае преди 8 години
ако те е срам от собствения си произход *** там от къде си дошъл вероятно там няма да те обиждат
15
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
искам да питам защо махат коментарите за Дасикане Рома - побългарените/българизираните роми на Република България това не са ли български граждани с българси документи за самоличност
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
идете и питайте Цветелин Кънчев къде са парите за Интеграция на Ромите в България
13
0
 
4
 
! Отговори
ИВАН преди 8 години
ПРЕДИ ДА СЕ ПРАВИ НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ МИСЛИ.....ЗАЩО В Б-Г НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СЕ ПАДА НАЙ - МНОГО ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ.... ЗАЩОТО В Б-Г Г .----ВЕТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ГЛАВИТЕ......
12
0
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
До 18 rom,Ще бутате,а? Ама кой кого ще хххх?Откакто прочетох коментара,си тананикам едно рефренче на "Черно фередже"-Голям Кралимарковски ххх ....Лека нощ!
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ги настанят в домовете на членовете на БХК! Те със сигурност ще им се зарадват, нали трябва да ни дават пример за толерантност?
10
0
 
27
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
"От Българския хелзинкски комитет (БХК) заявяват, че принудителното събаряне на постройки и домове в Гърмен, както и това, че няма къде да се настанят четири семейства и нощуват под открито небе, е в нарушение на международното право и създава по-голям и по-неотложен проблем."-Хелзинкския комитет съди България за събарянето на къщите в Гърмен; днес 1.07..news.bgТози антибългарски комитет има ли друга дейност,освен циг***нската и защо се казва "български"?
9
0
 
27
 
! Отговори
Мимоза преди 8 години
Законите на природата ги знаят и малките деца- Който не умее да се справя с живота, живота се справя с него.Сега е момента да видим колко от тях имат изобщо някакъв мозъчен капацитет.Ако имат нещо у кратуните си, ще се хванат на работа и ще отидат да живеят под наем. Сега ще видим колко са грижовни майките. Зима иде- децата трябва да са на топло.Еми, МАЙКИ, започвайте да търсите изход от ситуацията, само че БЕЗ да чакате на Държавата. Тя вече НЕ МОЖЕ, а ние вече НЕ ИСКАМЕ.ДОСТАТЪЧНО!
8
0
 
23
 
! Отговори
mimoza преди 8 години
Тая Минка да си ги вземе у нейната къща. Айде без такива номера!!!! Откъде накъде ще им предоставят изобщо някакво място за живеене??????????????????Да се фащат на работа и да ПЛАЩАТ НАЕМ, като всички БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, които нямат собствено жилище!!!!!!!!!!!!!!!!!!
7
0
 
34
 
! Отговори
:( преди 8 години
Какво по - тъжно от това... Закрито училище, напълнено с . До края на седмицата няма да останат врати, прозорци и ел. инсталация, а до края на следващата ще си наберат керемиди, тухли и ще струпат нови колиби.
6
0
 
8
 
! Отговори
djelem преди 8 години
tea palnoletni hora sa savsem samostoiatelni i nezavisimi personi - da se opraviat sami, da si tarsiat sami rabota, jiliste s dogovori. glas naroden = glas Boji. da otivat pri viceprezidentkata i prezidenta da jiveiat ili da otivat v bg diplomaticheskite misii po sveta.
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе не мога да разбера , тези защо си мислят ,че някой им е длъжен ,за всичко . Тази се издържа и развъжда с парите, които плащаме като данъци, а ги изкарваме трудно и къде ли не, по квартири и далечни градове. Настанявайте ги в училището и дано то се срине от купищата интелект вътре.
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо държавата да ги настанява да ходят на квартира, да ходят при роднини, да теглят ипотечен кредит или друго, защо държвата не събира българите клошари от улицата и не ги настянава някъде айде стига дискриминации.
3
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пак дескременация нат ромите
2
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Решението на "ромския проблем" е много просто - институциите даси вършат работата и да има ефективни наказания за техните издевателства над другите живущи. ПОЗОР е бабите по селата да се заключват от 18 ч., защото ги е страх някой млад здрав"нетрудоспособен" ром да не ги изнасили и пребие за 5 лв. А това се случва - просто се вдигнете до селата по Северозападна България! ПОЗОР е млади и здрави ромове да крадат насажденията в двора на сгърчени старци, щото да ги мързи да засядят в своя