Откриха следа от рис при проучвания в Национален парк "Рила"

Регистрират видове с 15 фотокапана
Обновена: 1 юли 2015 13:29 | 1 юли 2015 13:29, Веселина Йорданова
3
Откриха следа от рис при проучвания в Национален парк "Рила"
Снимка: архив, БулФото

Следа от рис е била открита при теренните проучвания в Национален парк "Рила", съобщиха от пресцентъра му.

"С 98% сигурност можем да кажем, че територията на Национален парк "Рила" е обитавана от рис - хищен бозайник от семейство котки", е заявил доц. д-р Васил Попов, по време на работна среща на ДЗЗД "Рила консултанти" с представители на Консултативния съвет към Дирекция Национален парк "Рила", общини, неправителствени организации, ресорни институции и бизнес.

По думите му в парка са налице благоприятни условия за съществуването на риса - високи иглолистни гори и добра популация на сърни и зайци. Теренните проучвания ще продължат, докато хищният бозайник бъде наистина констатиран на територията на парка.

Над 160 експерти са ангажирани с обхождането и изследванията на терен в различните зони на парка.

Като част от дейностите по проекта за изготвяне на актуализиран План за управление, който ще действа в идните 10 години, са заложени 15 фотокапана, които експертите преместват на различни локации, според предварително направен график, така че да бъдат регистрирани максимален брой видове. Така например към момента са заснети дива коза, мечка, сърна, лисица, язовец, белка.

Актуализацията на Плана за управление по настоящия проект за първи път ще регистрира местообитания на територията на парка, както и лишеи, които до момента не са били проучвани и не са отразени в действащия План от 2001 г.

В новия документ ще бъдат отбелязани и морени на над 23 500 години за първи път, както и реалните измерения на останките от т.нар. Кайзеров път /път, построен по времето на цар Фердинанд 1915 г., част от трасето към момента е унищожено от интензивни морфоскулптурни процеси/.

За първи път в Плана за управление на НП "Рила" се очаква да бъде изготвена и геоморфоложка карта, както и детайлна карта с регистрираните на територията на парка животински видове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Национален парк РИла
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Много знаещ преди 8 години
Рисът се завръща в България! Това е чудесно. Има абсолютна сигурност, че вече е срещан в СЗ България, Белоградчишко. Има кадри от нощни фотокапани. За огромно съжаление, има и убит от бракониер рис в този район, най-вероятно в община Чупрене. Нека браконирите знаят, че ще лежат ефективно при доказване на вината им. Така, че даже няма да могат да се похвалят с "подвига" си! Има и непроверени данни за рисове в Странджа. Дано този красавец отново украси нашата природа!
2
2
 
2
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
аз пък си имам амурски леопард в нас. като ви е жал толкова за котките, дръжте си ги във вас бре, аз как си държа мойта в нас. Никой не смее да влезе в нас без аз да му отворя вратата. Много съм доволен от писанката.
1
3
 
0
 
! Отговори
Пипи преди 8 години
Тия ни взеха за канарчета. Да не се окаже някоя избягала котка?