Над 30 тома материали по делото за радикален ислям

Още не е ясно кога ще влезе в съдебна зала
Обновена: 2 юли 2015 16:04 | 2 юли 2015 16:04, Веселина Йорданова
2
Над 30 тома материали по делото за радикален ислям
Снимка: архив, БулФото

Над 30 тома материали съдържа делото срещу 14-те лица, за които Окръжна прокуратура - Пазарджик внесе обвинителен акт за проповядване на омраза на религиозна основа и за пропаганда за война.

На пресконференция следовател Даниела Янева, оглавяващ Окръжен следствен отдел Пазарджик и разследващ производството, и наблюдаващият прокурор Недялка Попова уточниха, че първото обвинение - проповядване на омраза на религиозна основа, предвижда наказание до 4 години лишаване от свобода, а второто - пропаганда за война - до 8 години.

Още по темата
Прокурор Попова добави, че срещу никой от задържаните не е повдигнато обвинение за съучастие и всеки ще отговаря за деяние, което е извършил лично и за което са събрани доказателства. Материалите по делото обхващат най-вече фейсбук профили на арабски и турски език, които са копирани и предоставени от структурите на ДАНС.

Поради обема им част от тях са отделени в друго дело. Следовател Янева допълни, че само срещу един от задържаните - Александър Иванов, е повдигнато и обвинение за незаконно притежание на оръжие - бойна пушка "Манлихер" с патрони, предаде БТА.

Прокурор Попова уточни, че към момента в арестни условия са 12 от обвинените - Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Йосиф Минчев, Рангел Илиев, Александър Иванов, Орхан Бързак, Райко Карталов, Ненко Щерев и Веселин Стефанов.

Те са преведени в затвора в Пазарджик. Други двама - Стефан Димитров и Александрина Ангелова, са с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 5000 лв. Уточнено беше, че промяната на мярката им е по здравословни причини, а инициативата за това е на разследващите. Разследването по случая е приключило в 7-месечен срок.

Обвинителният акт е от 134 страници с допълнителни приложения. Като свидетели са разпитани 48 души, от които шестима със скрита самоличност. По време на досъдебното производство са привлечени 23-ма експерти. Прокурор Попова отчете съдействието на ВКП и ДАНС, като акцентира на мащабността на работата по делото и факта, че само преводите по него досега възлизат на 25 000 лева.

Прокурор Попова отчете като плюс в работата опита, придобит от делото, станало известно като "Делото срещу 13-те имами". Тя коментира, че не може да се каже, че в Пазарджик е клетката на Ислямска държава у нас, но в пазарджишкия квартал "Изток" това е най-явно. Попова допълни също, че хората у нас, приобщени към идеите на Ислямска държава, не са само тези 14 обвиняеми. Кога делото ще влезе в съдебна зала, на този етап не е ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По 20 години на всеки един урангутан като ще изкупуват вината си с каторжен труд в урановите мини. Там аллах ще им помага ако....доживеят.