Производители на череши на протест в Кюстендил

Искат компенсации заради руското ембарго за внос на стоки от ЕС
2 юли 2015 12:29,
19
Производители на череши на протест в Кюстендил
Снимка: архив, Булфото

Протест на черешопроизводители се провежда на площада в Кюстендил. Те настояват за компенсации от държавата заради наложеното от Русия ембарго за внос на стоки от Европейския съюз. Също така недоволстват от изкупната цена на черешите, която е 50 ст. за килограм.

"Сега цялата продукция остава за българския пазар. Но черешите нито се изкупуват от фабриките, нито има пазар за прясна консумация. Черешите се продават за 50 ст., което всички знаем, че е грях, защото на пазарите струват между 3 и 5 лева", обясни протестиращ пред Нова тв.

Още по темата

Производител на череши каза, че на берачите се плаща по 30 ст. Ниската изкупна цена обаче не позволява производителите да си покрият разходите и са на загуба.

"Запалшени сме от фалити. Искаме с подкрепата на кмета да получим компенсации от държавата", заяви друг недоволен.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов обяви, че вече е изпратено писмо до Министерството на земеделието и храните с искане за незабавни мерки.

"Ние като коректни партньори на ЕС пострадахме много от ембаргото. За тези два-три месеца тази година нямаше как да бъде преориентирана продукцията и се оказа, че всички фабрики са задръстени и са наложителни бързи компенсации за спасяване на земеделието", обясни кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
gtf преди 8 години
тук вече съм съгласен с производителите, който докаже, че е търгувал и/или е подсигурил пазар м.г. в Русия, следва да бъде компенсиран. Понякога наистина е невъзможно да се развие нов пазар за кратко време ! Не е справедливо, част от производителите в ЕС да получават компенсации а други - не.
13
1
 
5
 
! Отговори
Производител преди 8 години
ДЪРЖАВАТА ДОПУСКА ДЪМПИНГОВ ВНОС ОТ ГЪРЦИЯ НА ЧЕРЕШИ, ПРОИЗВЕДЕНИ ПРИ ДВОЙНО ПО-ГОЛЕМИ СУБСИДИИ! В МОМЕНТА НИ УПРАВЛЯВА ПРАВИТЕЛСТВО, В КОЕТО УЧАСТВА И МЕГЛЕНА КУНЕВА, КОЯТО ПРЯКО Е ОТГОВОРНА ЗА ХИЛАВИТЕ СУБСИДИИ ЗА БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ!ДЪРЖАВАТА НОСИ ПРЯКА ВИНА ЗА ТЕЖКОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И СЛЕДВА ДА ВЗЕМЕ БЪРЗИ И АДЕКВАТНИ МЕРКИ!СИТУАЦИЯТА Е УТЕЖНЕНА И ОТ ЗАГУБАТА НА РУСКИЯ ПАЗАР, КАКТО И ДОПУСКАНЕТО НА КАРТЕЛИ ОТ ПРЕКУПВАЧИ И ПРЕРАБОТВАТЕЛИ НА ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОДУКЦИЯ!
12
2
 
2
 
! Отговори
: - ) До Ном 1 преди 8 години
Виж какво се случи с цска и кремиковци, и ще разбереш защо подкрепям Президента, Премиера и про-западната ориентация на България. От това което виждам, на "Русия" и "комунистите" които създаде, не им пука за никой друг освен за "техните си хора", а рекетьорите по селата са тяхно наследство. Сигурен съм че ЕК и правителството ще компенсират производителите на череши. Все пак всяка година черешите носят доста пари на бюджета и са препитание за много хора.
11
0
 
1
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Zatvariaj.Az kupuvam samo tursko.
10
2
 
7
 
! Отговори
умника № 6 преди 8 години
До Анонимен - пич, аз съм пенсионер по болест, к'ва ти е файдата като ги обереш, па не можеш да ги продадеш? не си ли си мислил преди да ги отгледаш, къде ще ги продаваш? държавата ти е виновна, занам!
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бяха произвели ток вместо череши хем има пазар хем и по-изгодно
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напълно ги разбирам, защото ние имаме само 10-тина дръвчета с череши и знам каква разправия си е този труд. А на умника 6 ще му препоръчам да ходи да бере и тогава да приказва.
7
3
 
5
 
! Отговори
Чичо пич преди 8 години
Да кажат колко тона са изнасяли по документи за русия и за други страни преди една две години за да се направи сравнение и на какви цени.а цената като за юли месец е добра защото вече има и други плодове. Ето това трябва да обясни Мая.
6
0
 
7
 
! Отговори
Да питат преди 8 години
защо кметът допусна картел на италианските фирми за изкупуване
5
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дебре, наемете си голем камион и карайте на пазара и по борсите, що ми чакате прекупвачите, или Мая ви каза да протестирате, да сваляте Боко! задръстеняци сте вие и сами сте си виновни! грехота е , само хабите реколтата!
4
6
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Сринаха пазарите ни сега ни замазват очите със субсидии от 1000 лв на 10 дка череши и то който се добере до субсидия...И това не е само с черешите и много друга стока ще отиде на сметището
3
4
 
16
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Другарския капитализъм е така ,частници искат държавата да изкупи произведеното
2
5
 
24
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
АЛОО ЧЕРЕШАРИТЕ ИДЕТЕ ПРЕД НС И ЗАМЕРЯЙТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО С ЧЕРЕШИТЕ ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ С ДОМАТИ НАРОДА ДА НЕ СПИ АМИ ДА ГРАБВА СОПИТЕ
1
7
 
22
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
ПРОДАЙТЕ ГИ АКО МОЖЕТЕ НА РУСИЯ.НЕ МОЖЕТЕ НАД ВАС Е ЕВРОПА БГ Е ЗАВИСИМ ОТ ЕС ХА ХА ХА ПРОДАЖНИЦИ ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВА ИСКА ДА Е СЪС РУСИЯ ДА СА ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ А ВИЕ ПРОДАЖНИЦИ СРАМ Е ДА СЕ НАРИЧАМ БЪЛГАРИН ЗАРАДИ ТАКОВА ТЪПО ПРАВИТЕЛСТВО *** ПРЕМИЕР И ПРЕЗИДЕНТ