Осиновяването на куче - добра постъпка с много плюсове

Безстопанствените кучета у нас са с 30% по-малко
Обновена: 3 юли 2015 14:04 | 3 юли 2015 14:03, Екип на Bulgaria On Air
12
Осиновяването на куче - добра постъпка с много плюсове
Снимка: bgonair.bg

Милена Арсенова е приютила Мърси преди две години чрез организацията Animal Rescue. Преди него е имала други две кучета, едното от които също е било осиновено. Споделя, че ако реши да има още домашни любимци, отново би си взела изоставено животно.

Преди да прибере кучето у дома, Милена се среща няколко пъти с Мърси и представители на организация, за да го опознае и да реши дали го харесва. Притесненията й били дали кучето няма да стане агресивно в новия си дом и ще успее ли да се приспособи към семейството.

"Когато взех Мърси бях много доволна, точно от това, че благодарение на тези проведени срещи наистина аз имах време да мисля, да видя това куче как реагира към мен, имах време да запозная семейството си с него и съответно всички да преценим дали ще можем да се съобразим с неговите нужди. Изпитвах притеснение. Все пак това е отговорност, която знаеш, че ако поемеш, ще трябва да се съобразяваш с това куче и ще трябва по някакъв начин да се опиташ да го адаптираш към твоята среда", сподели Милена Арсенова пред Bulgaria On Air.

От Фондация "Четири лапи" посочват, че приютяването на бездомно животно има и много плюсове.

"Осиновявайки безстопанствено животно от приют, човекът, който извършва тази благородна постъпка, получава животно, което е с много ясен здравен статус. Това животно е кастрирано, то е ваксинирано срещу бяс, обезпаразитено е срещу вътрешни и външни паразити, регистрирано е във всички налични бази данни и е освободено от заплащане на данък", разказа Марина Иванова, ръководител на проекти "Грижа за бездомните животни".

За 2014 година безстопанствените кучета в цялата страна са малко над 25 хиляди, което е с почти 30% по-малко от предходната година. Много от кучетата в столицата са докарани от съседните общини, посочват експерти. По техни изчисления, ако една двойка кучета не бъде кастрирана, за 6 години популацията на уличните животни ще се увеличи с 60 хиляди.

"В община като София се работи, но в съседните общини, в много голяма част от тях, не се извършва никаква дейност. За да има ефект на територията на цялата страна трябва да има една национална програма, по която да работи всяка една община и всяка община – било то голям областен център или малка община, трябва да знае своите отговорности и да изпълнява съответните действия", допълни Иванова.

"Ако не докарват кучета от съседните общини, да ги струпват тука в София, би трябвало да няма некастрирани кучета в София", посочи инж. Петър Кирев от Екоравновесие.

Неправителствени организации сигнализират, че често осиновените кучета след време отново се оказват на улицата или стават жертва на трафик на животни към други страни. Макар броят на бездомните четириноги да намалява, жертвите на кучешката агресия растат. В последния подобен случай на 27 юни мъж от Брацигово беше обезобразен от домашен питбул, който нахапал безмилостно лицето му. От Столична община нямат точни данни за броя на подадените сигнали за изминалата година, а заведените дела срещу ведомството за последните две години са 55.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Писна ми да гледам как разни *** изхвърлят кучета! Лапат се пари от разни организации и се отчитат уж "по-малко" бездомни,но нищо не се променя, изхвърлят ги, тровят ги, избиват ги!!!Варварство! Преди да си вземете куче знайте, че то не е играчка, а живо същество,което се нуждае от грижа, време, пари и познание за отглеждането му- обезпаразитяване, хранене, кастриране, размножаване, игра, възпитание, обич и т.н Просто си отговорете :Мога или не мога да гледам куче, дори да го искам!!!
11
1
 
5
 
! Отговори
7789996788 преди 8 години
Обичам животните, обичам и хората. Намирам за извратено взимането на куче от приют да се нарича "осиновяване". Благородна и похвална практика е, разбира се, но "осиновяване" означава нещо различно. Ненормално е да се наливат пари в организации, поддържащи популацията на бездомни животни в градовете. Нито горките бездомни кучета водят щастлив живот (бълхи, болести, глад и т.н.), нито - нахапаните от тях хора и заразените им домашни любимци.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПО-ДОБРЕ СЕ ПОГРИЖЕТЕ ЗА БЕЗДОМНИТЕ И САМОТНИТЕ СТАРИ ХОРА!НЕ МИ ПИШЕТЕ КОЛКО Е ХУМАННО ДА "ОСИНОВИШ" БЕЗДОМНО ЖИВОТНО!
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хистъри, Хистъри, ходи се гръмни. Предлагам тебе да те затворят и ако до 1 седмица никой не те потърси инжекция и труп! Като гледам какви ги плещиш едва ли някой ще те потърси.
8
1
 
6
 
! Отговори
Pimp C преди 8 години
Браво .....кучкарите да ги връщат на улицата ....единствената европейска столица с умиращи хора изядени от кучета ....безобразие.Да се присвиват ако до седмица не си ги потърси стопанина посредством паспорта на кучето , това ще означава, че и някой плаща данък за него.
7
6
 
12
 
! Отговори
Human Rescue преди 8 години
300 лв. отпускат за бездомно куче, 150 за пенсионер, това е БГ днес.
6
2
 
5
 
! Отговори
Нейко преди 8 години
До GamenБаща ти така ли те тричи теб? Както аз близък твой роднина!!!
5
11
 
15
 
! Отговори
Хистъри преди 8 години
В цяла Европа ги залавят на 100% кучетата и ги затварят. Ако никой не ги потърси до около седмица - инжекция и труп! Такива дебилщини да се връщат по улиците няма. Ако някой осинови, той носи отговорност, че ако песа избяга, ще го глобят. Изобщо там, на запад, хора имат малко кучета. Това беше модерно преди 30-40 години.
4
7
 
7
 
! Отговори
Gamen преди 8 години
Trichi se sam, s edin po goliam kol u zadnika! Moga i da ti dam moia nazaem
3
11
 
16
 
! Отговори
Рескю Мескю преди 8 години
Когато безстопанствените кучета станат със 100% по-малко, т.е. изчезнат изобщо, тогава се похвалете. Тогава няма да се дават пари за Енимал Рескю, 4 лапи, 4 въшки, Меко Равновесие, Зоо Полиция. Няма да има толкова много ухапани от кучета, нито заразени с кучешка тения. Знаете ли какво е кучешка тения. Прочетете в Уикипедия да видите!!!
2
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тричането е добра традиция!
1
6
 
10
 
! Отговори
ANIMAL RESCUE преди 8 години
BRAVO!!!