Русе е кандидат за Евроград на спорта за 2016-та

Новата зала "Арена Русе" ще бъде открита на 23 юли
6 юли 2015 19:01,
4
Русе е кандидат за Евроград на спорта за 2016-та
Снимка: Булфото, град Русе, Съдебна палата

Русе е кандидат за Европейски град на спорта през 2016 година. Това съобщи кметът Пламен Стоилов, в присъствието на заместник-министъра на младежта и спорта Калин Каменов и на президента на Федерацията на европейските градове и столици на спорта Джан Франческо Лупатели. 

По думите на Стоилов градът има пълно основание и готовност да кандидатства. "Инвестирайки в спорта, ние инвестираме в здравето на русенци и в дългосрочното развитие на бизнеса", каза кметът пред БТА. Той посочи, че на 23 юли ще бъде открита новата спортно-развлекателна зала "Арена Русе", която ще промени коренно визията на града. Освен залата, е извършена промяна на редица спортни обекти, ежегодно се увеличават и инвестициите. "За нас е много важен масовият спорт, като изграждаме детски площадки, спортни игрища, фитнес на открито и стрийт фитнес", каза Стоилов.

Калин Каменов заяви, че подкрепя кандидатурата на Русе за европейски град на спорта през 2016 година. По думите му процентът на спортуващите в града се увеличава непрекъснато, тъй като се работи активно по инфраструктурата.

Според Лупатели кандидатурата на Русе е положителна, въпреки че е необходимо още много работа. По думите му това, което е свършила администрацията за четири години, е много.

Той обясни, че общо 36 града от страни в Европейския съюз ще бъдат обявени за европейски градове на спорта. Всяка страна, според големината си, може да бъде представена от един до четири града. За България градът е един, като за 2016 година кандидат е Русе. До края на месеца ще е ясно дали е одобрен, като официалното представяне на всички градове ще стане на 18 ноември в Брюксел.

Стоилов посочи, че за следващата година спортният календар на Русе ще бъде много наситен и атрактивен, като ще включва ученически и студентски спортни прояви, любителски турнири, държавни и регионални първенства, както и международни състезания. "Арена Русе" ще бъде домакин и на първенства от най-висок ранг в различните видове спорт.

До края на 2016 година в Русе ще има басейн с олимпийски размери, предназначен за международни състезания, ще бъде поставено началото на предпроектно проучване за спортна зала с басейн в русенско училище, има идея и за изграждане на плаващ басейн в река Дунав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
ruse преди 8 години
Да ама събориха колодрума, който беше един от най-добрите на Балканите, а плаващ басейн имаше по времето на соца
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво,Нека стане град на спорта!!!Един път и РУСЕ,да изгрее.На душманите,които мразят Русе и Българското,мога да кажа малки душички мъчте се докато не изгниете.
1
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
iskate komentari,a triete,zashto?ili moje bi ne vi e priiatno da hvalim kmet ot GERB>. moje da ne vi se iska ,no e taka dovolni sme ot kmeta Pl. Stoilov