Автобуси на ток тръгват из Русе и Пазарджик

Това би намалило цената на билета в градския транспорт
7 юли 2015 17:37,
11
Автобуси на ток тръгват из Русе и Пазарджик
Снимка: Булфото, ахрив

От няколко дни в обслужването на линии на градския транспорт в Пазарджик е включен електробус, съобщи днес на пресконференция кметът Тодор Попов. Превозното средство е предостaвено на общината от производителя зa експериментaлно ползвaне.

Идеятa е дa се aкцентирa върху рaзвитието нa екотрaнспортa, нaмaлявaнето нa вредни емисии и нивaтa нa шум, което е приоритет зa следващите години в развитието на града, посочи кметът. "Предстои ни да потърсим възможности за инвестиране в този модерен начин за превоз на пътници в градския транспорт, като идеята е да бъдат използвани европейски средства", добави още Тодор Попов.

Емил Кимак - представител на чешката фирма-производител за България, обясни, че електробусът се зарежда от контакт с трифазен ток, с което отпада нуждата от изграждане и поддържане на контактна мрежа, каквато е необходима за тролейбусния транспорт. Цената на едно превозно средство с капацитет 85 пътници е около 800 000 лева, уточни Климак.

Тестваният екобус в Пазарджик има 18 седящи места, като може да поеме още 65 правостоящи, каза изпълнителният директор на обществения превозвач "Тролейбусен транспорт-Пазарджик" Михаил Фолев. Той допълни, че първите тестове на електробуса в рамките на града са показали разход от около 10 лв. за 100 км пробег. По думите му, това би могло да доведе и до намаляване на цената на билета в градския транспорт в Пазарджик, която в момента е 80 стотинки.

Автобус на ток да бъде пуснат експериментално и в Русе през тази есен. Идеята са обсъждали на среща днес заместник-председателят на клъстера "Инвеститори в зарядна инфраструктура и електрически превозни средства" Весела Шаранкова и кметският екип на общината, съобщи Шаранкова.

По думите й тестването на идеята да се пусне автобус на ток, който да обслужва гражданите, е свързано с изготвянето на нова транспортна схема на Русе.  Шаранкова посочи, че в България има малко под 500 електрически превозни средства, а зарядни станции за публично ползване има в София, в Стара Загора, в Добрич. Предстои да бъдат изградени в Пловдив и във Варна. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
БГ преди 8 години
А ТЕ РЕЖАТ АТОМНИТЕ ЦЕНТРАЛИ И НЯМА НИКОЙ В ЗАТВОРА,БЪЛГАРСКА РАБОТА,ЩОМ Е СЪЗДАДЕНО 44/ 89 ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНО,ОСТАВАТ ЯЗОВИРИТЕ,ГОРИТЕ,ВК МРЕЖИТЕ ОТ/ОКОЛО 40 ХИЛ.КМ.,ПЪТИЩА ОКОЛО 50 Х.КМ,ЖП ЛИНИИ ЕЛ И ДР 20 Х.КМ ПАНЕЛКИ 1МЛН1ВИЛИ И КЪЩИ ОКОЛО 500 ХИЛ.ПОЛИВНИ СЪОР.ЗА 200 МЛН.ДКА,ТУК ТАМЕ ОЩЕ НЯКОЙ ЗАВОД И ФАБРИКАЕЛ.ТОК ДО ВСЯКА КЪЩА,ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ КЛАДЕНЦИТЕ ВЪВ ВСЯКО СЕЛО,ДА СЕ РАЗДАДАТ КОБИЛИЦИ БЕЗПЛАТНО И КОФИ,КАНДИЛА ЗА ВСЕКИ ДОМ,ВИЛИ И РАЛА,ДА СЕ ТЕГЛЯТ ОЩЕ КРЕДИТИ ЗА ДА СЕ ВНАСЯТ В ЕС.
5
1
 
1
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
Преди няколко дена имаше такъв "тролей" в Пловдив.Тези бусчета нямат климатици.Ако им сложат батериите им ще се изтощават много по-бързо...муу...хахахаха...изобщо БЪЗИКНЯ.Има нова технология-с кондензатори вместо с батерии която се тества в София.
4
0
 
1
 
! Отговори
Димо преди 8 години
Това е интересно, защото въздухът ще се изчисти от вредни газови емисии.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кварталния"Автобуси на ток...? Демек тролеи."Иска се четене преди писането, ама някои не могат..."...обясни, че електробусът се зарежда от контакт с трифазен ток, с което отпада нуждата от изграждане и поддържане на контактна мрежа, каквато е необходима за тролейбусния транспорт."Електробус - т.е. на БАТЕРИИ!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки акумулатор - пирон в ковчега на магучая!
1
5
 
5
 
! Отговори
кварталния преди 8 години
Автобуси на ток...? Демек тролеи.