Фадромите пак тръгват към старозагорския "Лозенец"

Предлагат на ромите законни парцели с 1400 лв. по-евтино
39
Фадромите пак тръгват към старозагорския "Лозенец"
Снимка: Булфото, архив

Да се каже колко са незаконните къщи в ромския квартал на Стара Загора "Лозенец", е по-трудно, отколкото да се посочат законните.

Заради събарянето миналата година тук имаше бунтове, наложи се и намеса на жандармерията. На протест, но в подкрепа на действията на кмета излязоха жителите на Стара Загора.

В крайна сметка жителите на над 50-те постройки или отидоха на гурбет, или се преместиха при роднини.

Сега предстои ново събаряне на още 94 къщи. Всички те имат ток, вода, хората имат и адресни регистрации. Плащат си сметките, но по документи, мястото на което са изградени е част от парк, а тук строителството не е законно.

Чака се подпис на актовете от кмета. След това има 14-дневен срок за обжалване и доброволно премахване на незаконните постройки преди да влязат багери и фадроми.

"Не е битка, просто привеждаме в изпълнение закона, който гласи, че всичко, което е незаконно, трябва да бъде отстранено и премахнато", заяви председателят на Общинския съвет Емил Христов по bTV.

Той посочи, че на последното си заседание местният парламент е взел решение на жителите на квартала да се предложат законни парцели в друга част на квартала.

Христов посочи, че 100 кв. метра на новото място са стрували 2670 лева, докато сега се предлагат за 1270 лева, но без възможност за разсрочено плащане.

В същото време ромите са категорични, че нямат пари да строят нови къщи и ако съборят тези, в които живеят сега, ще останат на улицата. Те настояват да се узаконят постройките им, защото живеят в стрес от години.

Според представителите на местната власт, адресните регистрации на ромите са само от част от квартала, която е законна. Местните обаче са категорични – многократно им е обещавано узаконяване и никой не ги е предупреждавал, че ще бъдат съборени.

Общинари показаха програма за разрушаване на незаконните постройки в "Лозенец", която обхваща миналата, тази и следващата година.  В същото време, главният архитект Кирчев призна, че в района има два нови, но легални строежа – на образователен център и на друга сграда, която е на частен инвеститор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2670 лв.=1335 евро/100 кв.м.,че тръгнали и на гурбет,хе-хе-хе където и да е 100 кв.м. за по-малко от 15000 евро нема,охи,охи нема кой да даде.
12
0
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Ами много просто, истината е следната: Просто монополите, като EVN в случая са недосегаеми и са над държавата. Там тока е пускан от EVN, тях не ги интересува, че това е незаконно строителство(често с крадени материали), те виждат само потенциални клиенти! Добре дошли в България
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То вярно си е за чудене. Как така имаш ток, вода и адресна регистрация на жилище построено на земя забранена за строеж? Общината трябва да се провери много сериозно и да се намери виновния/те (само как прозвуча). Те настояват да се узаконят постройките им, защото живеят в стрес от години. ай сиктир, нахални бре.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук цари страшна цензура. Всеки втори коменар се трие най демократично от т.нар. ***. Евала.
9
1
 
11
 
! Отговори
! преди 8 години
На тази цена колко декара ще ми продадете? Българин съм!
8
0
 
27
 
! Отговори
stun преди 8 години
"Всички те имат ток, вода, хората имат и адресни регистрации. Плащат си сметките, но по документи, мястото на което са изградени е част от парк, а тук строителството не е законно."А глоби за служителите от общината издали адресни регистрации?!? А глоба за ВиК дружеството прокарало вода и поставило водомери?!? А глоби за ЕВН прокарало ток и сложили електромери?!?! Без документ за собственост няма как да се издаде партида за ток и вода.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е виновна само общината,че ги е оставила.Много ми е интересно кой е виновен за това,че са включени към тока и водата,при положение,че знаем каква бюрокращина и колко такси се плащат за това.На дали са изрядни от към документи.Това си е дискриминация към тези които си спазват закона.Ама никой друг не е виновен,САМО ХАРОДА,който както каза Бате Бойко Е "Лош материал"
6
0
 
27
 
! Отговори
заралия преди 8 години
Другото което е, изсякоха хектари гора около кв Лозенец!
5
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Moderatore, anonimen nomer 4 e napisal neshto koeto nee po reda na zakonite! Molq vi da go istriete, zashtoto zakonite trqbva da se spazvat ako shte i vie ot Dnes.bg da go podkrepqte!
4
0
 
12
 
! Отговори
заралия преди 8 години
Пиша го за да не допускаме това да се случва и в бъдеще.
3
1
 
35
 
! Отговори
заралия преди 8 години
Запознат съм много добре с казуса, и няма да спра да напомням, че в съседство на кв. Лозенец имаше разкошна вилна зона, много семейства от Стара Загора имаха вили там..Познайте какво се случи с тази вилна зона!? В момента е лунен пейзаж, товареха тухлите и всякакви строителни материали от виличките на каруците, мъкнат малко по-надолу към Лозенец и строя незаконно, предимно преселници-роми от други места. Така беше унищожен десетилития честен човешки труд!
2
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Moderatore, anonimniq nomer 5 e napisal dosta rasistki tekst koito po zakonite na europa e chudovishtno!
1
1
 
27
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
В същото време, главният архитект Кирчев призна, че в района има два нови, но легални строежа на образователен център и на друга сграда, която е на частен инвеститор.ааа ясно, решили са да разчистят на някого терена. Нека съборят незаконните построики, но това да се случва регулярно и навсякъде, а не само където има интерес а за другите да си траем