Социалните работници на протест на 9 юли

Искат по-добри заплати и условия на труд
6
Социалните работници на протест на 9 юли
Снимка: архив, Ройтерс

Социалните работници ще стачкуват един час ефективно на 9 юли. Най-наболелите им проблеми са заплатите, условията на труд, техниката и работата по оперативни програми, съобщи социалният работник от Пловдив София Божанова пред БНР.

По думите й възнагражденията не са актуализирани от 2012 година и са най-ниски в държавната администрация. 

"Споменава се една цифра около 650 лв. средна месечна заплата. В тази цифра обаче влизат заплатите на изпълнителния директор, различни директори на дирекции, регионални директори и др. Аз си позволих да направя друга статистика – от 100% извадка на обикновения социален работник по трудово правоотношение в Пловдив – 475 лв. средно влизат в джоба на социалния работник по трудово правоотношение. Най-ниската работна заплата е 388 лева", коментира Божанова.

Все още ползваме бракувани от други институции бюра и столове. Няма климатици. През горещите дни се пържим на температури от 38 градуса, а през зимата се топлим с духалки, допълни тя.

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов заяви, че през последния месец са закупени 2700 нови компютри за нуждите на Агенцията. Над 100 са били предоставени на дирекцията в Пловдив.

На Съвета за социално сътрудничество е постигнато решение да се иска увеличение на заплатите с 20% на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда. Такова писмо е изпратено от социалня министър Ивайло Калфин до министъра на финансите.

За да има промяна в бюджетните взаимоотношения, трябва да имаме промяна, която може да се извърши само от парламента или от правителството с нарочно постановление. За това са направени съответните постъпки, заяви Иванов.

В Агенцията работят около 790 социални работници със средно образование. От близо 2 години обаче в изискванията, когато се назначават работници, е те да са бакалаври или магистри.

Председателят на Синдиката на административните работници в "Подкрепа" Евтим Буюклиев заяви, че в протеста в четвъртък ще се включат 20 дирекции от около 147 в Агенцията за социално подпомагане. Той изрази несъгласие работниците със средно образование да получават ниски заплати, защото са добре обучени и вършат същата работа като колегите им с висше.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Асоциален преди 8 години
А защо забравяй да си добавят рушветите към сметката със заплатите. За "съдействие" за осиновяване на дете ми искаха 2000 лв.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
i plius da imash sarce, vse pak imash i razhodi, za da go poddarjash jivo!!!
3
1
 
6
 
! Отговори
кака мара преди 8 години
първо да вземат да си вършат работата,а не да обвиняват хората,че "им нарушават спокойствието"...кво спокойствие,кви 5 лева!!..в тази работа ако нямаш сърце по-добре си върви!
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименОт страни винаги изглежда различно г-н, г-жо анонимен. След като не сте работили в тази система, не изказвайте компетентно мнение. Аз не бих коментирала работа на хора, в чиято сфера никога не съм работила!!!!!! Това е само съвет, Вие решавате дали да се вслушате или не!!!
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А каква работа вършите бе наглеци??? Вижте колко дирекции имате ?? Само знаете да искате"дай документ " и ако малко се сгреши по него значи край а Вие сте хората за да помогнете на хората с увреждания...Защо трябва всеки път да носим копие от ТЕЛК СЛЕД КАТО ИМАТЕ И КОМПЮТРИ ? защото сте неграмотни да работите с техника...