В Кърджалийско: Първи случай на марсилска треска за годината

Четири души са ухапани от заразени кърлежи в областта за 2014 г.
7 юли 2015 14:53, Анисия Иванова
13
В Кърджалийско: Първи случай на марсилска треска за годината
Снимка: архив Булфото

В област Кърджали е регистриран случай на заразен с марсилска треска, каза д-р Таня Беловска, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция в Кърджали.

Тя уточни, че това е първият случай за 2015 г. С инфекциозното заболяване е заразена жена в трудоспособна възраст от областта и на нея вече е приложено лечение.

Д-р Беловска уточни, че през 2014 г. са регистрирани четири случая на заболели, вследствие на ухапвания от заразени кърлежи. Двама мъже - на 65 г. от Кърджали и на 68 г. от село Страхил войвода, са били заразени с марсилска треска.

Един от случаите е на кримска хеморагична треска - на 10-годишно момче от с. Търновци и на лаймска борелиоза - на 48-годишна жена от Момчилград. Всички те са преминали успешно лечение.

През 2014 г. в областта няма регистриран случай на починал вследствие на ухапване от заразен кърлеж, уточни още д-р Беловска, цитирана от БТА. Тя допълни, че в болницата в Кърджали вече има клинична пътека за марсилска треска, което не налага изпращане на тези пациенти за лечение в Пловдив.

От Регионалната здравна инспекция уточняват, че още през пролетта са разпратени писма до всички кметове в областта с предписания за окосяване на тревните площи и пръскането им срещу кърлежи. Към днешна дата всички подлежащи на третиране тревни площи са обработени, допълват от инспекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я, колко защитници на турците! После защо Местан ви плюе на главите и от всички телевизии се леят маанета и турски сериали!
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
#1 по-скоро е *** агент-***. Злобата като вид имунна реакция няма нужда от показност, тя си работи тихо на заден план и пази народа от инвазивното претопяване. Даже коварни телевизии като ТВ7 няма да успеят да взломят самосъзнанието ни с мазни сериали.
3
9
 
7
 
! Отговори
555 преди 8 години
До АнонименМого злобни тия *** бе
2
6
 
9
 
! Отговори
Vans преди 8 години
По-добре внимавай ти да не заразяваш с олигофрения хората около теб
1
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То от *** дано малария, тиф и холера да не пламнат!