На ръба на фалита: На кого да продаваме тютюн?

В община Сатовча производителите вече са отчаяни
Обновена: 27 юли 2015 15:36 | 27 юли 2015 15:28,
43
На ръба на фалита: На кого да продаваме тютюн?
Снимка: Булфото, ахрив

Тютюнопроизводители от Сатовчанско са на ръба на фалита, защото няма на кого да продават продукцията си.

Хората разказват, че фирмите бавят сключването на договори за изкупуване на реколтата до последния момент, за да може цената да падне максимално. В община Сатовча почти всяко семейство се изхранва от тютюна. Но има и гурбетчии, тъй като парите от него не стигат. 
 
Така е и в семейството на Атидже и Местан Делови. Децата им са в чужбина, само внучето им е там. "И тютюн, и внуче, и всичко, и на работа ходим и пак нямаме пари", заявява Атидже Делова пред Нова телевизия. 
 
За да гледа нивата и внучето си, Местан напуска работа. Скоро обаче разбира, че само с парите от тютюна трудно ще изкарат зимата. Фирмите нарочно бавят изкупуването.

"Винаги се оправдават, че имат в повече. А тази година хората почти се отказаха и да садят", заявява Делов.

Проблемът на семейство Делови не е изолиран случай. Тъкмо обратното. Почти всяко семейство в цялата община Сатовча е на тръни дали тази година ще може да продаде реколтата си.

Заради липсата на гарантиран пазар все повече хора в региона отказват да гледат тютюн и отиват на гурбет. Други като Атидже и Местан обаче нямат избор. И пак ходят на нивата. По няколко пъти на ден, заедно с внучето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така ще е, като вярват и се кланят не ДПС.Да гладуват. А Доган и Местан живеят в палати и се возят в лимузини.
34
3
 
3
 
! Отговори
x преди 8 години
колко години минаха, едни и същи глупости, все няма кой да го купува тоя тютюн... колко трябва да си *** за да продължаваш да съдиш едно и също като няма клиенти.да фалират все тая!
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хората от години ги предупреждават, че няма пазар за тютюня, ама като са прости и вярват само на дпс, така става! да им го изкупува пеевски, нали е техен депутат?!
32
2
 
8
 
! Отговори
Пацо преди 8 години
До До 23Сигурно отговора не е един, но има примери. Трябва да не е някоя индустриална култура , а нещо подобно на тютюна - на малка площ, с много ръчен труд. Напр. сини сливи (и всичко, което може да се получи от тях, вкл. и ракия), малини, къпини, буби . Може и всички тия неща заедно - дядо ми преди 80 г. от подобен край е отглеждал и тютюн, и сливи, и ябъли,и лозе, и буби, и пчели, и овце. Отгледал е 5 деца, 3 изучил(можел е всички, но 2 от дъщерите бързали да се женят).
31
7
 
9
 
! Отговори
me преди 8 години
Ще отроня една сълза за отровата убила милиони в световен мащаб, че няма кой да им я купи. Ми правете като всички останали хора, намерете си култура, която да е рентабилна. А не да взимате от моите пари, за да субсидирате тая отврат. По-скоро бих субсидирала марихуана, отколкото тютюн. Но тъй като ДПС иа амфетите ни управляват, айде познайте дали няма да намерят начин да ги субсидират.
30
8
 
4
 
! Отговори
xaaxaxax преди 8 години
"A nie na koj da si prodavame kokajna , haroina'' :)vzeme da hvaneta neshto polozitelno da rabotite .pisna mi ot gadni terroristi.
29
2
 
7
 
! Отговори
До 30 преди 8 години
Няма нужда-една кутия цигари съдържа 20 Грама тютюн.Значи ако пропушиш ще ти трябват около 10 кг за да те задоволят.А и цигарите които пушиш не са от български тютюн или в тях има най-много около 5% ншенско производство.Тютюна от България отима основно за износ и в производството на скъпи цигари.Така ,че ти няма нужда да пропушваш
28
2
 
11
 
! Отговори
симпатяга преди 8 години
Добре де, питал съм хора в Турция как постъпват - ми, много просто - договорите между производителите и купувачите се сключват ПРЕДВАРИТЕЛНО и е ясно какво количество и сорт са си поръчали и как се определят цените преди селскостопанската година. Отделно, че там много от производителите са в сдружения и преговарят заедно. Е, кое му е толкова трудното и нашите *** така да подходят? Друг въпрос е, че този бизнес с производството на тютюн е умряла работа...
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На кого да продаваме тютюн?_________Принципно този въпрос трябва да си го задавате преди да садите, независимо дали е тутун или някаква друга култура
26
2
 
10
 
! Отговори
До 27 преди 8 години
И какво ще ги прави после тези пуйки умнико.Мислиш ли ,че селянина отгледал 50 пуйки ще може да конкурира фермите ,които отглеждат хиляди промишлено.Пак ще отиде някой тарикат и ще ги изнудва да им ги вземе без пари.Същото като с тютюна
25
4
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
Не се засягай, аз визирам мюсюлманите бе ***. Отнеха на хората поминъка от край време.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами това е, хората вече не пушат така масово, пазарите на Съветския съюз ги няма. На кой да продавате цигарите си?? Гледайте пуйки, например.
23
3
 
14
 
! Отговори
До 23 преди 8 години
Казвай печелившите култури-поне 200-300 000 души чакат със отворени очи да ги светнеш,какво да отглеждат из чукарите където не се полива а техниката е магаре и крава впрегнати заедно
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кутията 5 кинта и върви като топъл хляб.....
21
4
 
9
 
! Отговори
До 21 преди 8 години
Паловината от хората ,които отглеждат тютюн са християни бе тутманик.Говориш колкото да не заспиш
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Бай ви Благой го продавайте тютюна. За какво изобщо сте се хванали да произвеждате отрови, като има много други също толкова печеливши култури.
19
4
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
и Боко има доста участи в Булгартабака
18
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
опаааа! драги шалвари, за когото сте гласували, той да ви намери пазар!!!не вярвам Доган и Местан да нямат връзки в Арабския свят...нали оттам идват милионите за радикален ислям.. само там все още пушат като счупени печки
17
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде ако обичат хората ,които са виждали тютюн само във вид на цигари да не се изказват всезнаещо и да дават съвети.Няма по-трудоемка и *** работа от отглеждането на тютюн.Просто няма какво друго да отглеждат из тия чукари и го правят от безисходица ,а не защото ще забогатеят много
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Решавайте въпросите с битието на тези хора, защото само ги лъжат. Половината помакинчета у нас са сложили шамии, защото ония им дават пари. В неделя гледам една тумба мъже и жени в 17 часа наг-зили се и се молят на язовир Белмекен .