Прокуратурата: Строежите на Къмпинг "Юг" са незаконни!

Главният архитект на Царево издал 4 разрешения за строеж
29 юли 2015 10:32,
22
Прокуратурата: Строежите на Къмпинг "Юг" са незаконни!
Снимка: Булфото, ахрив

По искане на Окръжната прокуратура в Бургас, РДНСК обяви за незаконни 4 разрешения за строеж в района на къмпинг "Юг" – Община Царево.

Аргументите на обвинителите са, че разрешенията за строеж са издадени при груби нарушения и неспазване на разпоредбите на Конституцията, Законът за устройство на територията, Законът за опазване на околната среда и Законът за биологичното разнообразие.

Изградените обекти попадат в имот, който е изключителна държавна собственост, където допускането на застрояване е незаконосъобразно и противоречащо на Конституцията на България, съобщиха от прокуратурата.

За застояването на къмпинг "Юг" Окръжна прокуратура е извършила проверка и е установила, че главният архитект на Община Царево е издал 4 разрешения за строеж. Прокуратурата е протестирала тези разрешения пред Началника на РДНСК-Бургас и е спряла изпълнението им до разглеждането на протестите.

Още по темата

Издадено е разрешение за строеж  на "Вилно селище", по което е предвидено изграждането на 16 бр. вилни сгради. На място е установено започнато строителство, като са изпълнени стоманобетонови основи и армирана бетонова настилка на две от сградите.

По инвестиционно предложение "Изграждане на хотелски комплекс "Лазурно море" в района на къмпинга главният архитект е издал и разрешение за строеж на "Сезонен хотел", за строеж на ресторант и за преустройство и пристройка на обслужващи сгради в заведение за обществено хранене, тип Бистро. Тези обекти са реализирани и за тях са издадени съответните удостоверения за въвеждане в експлоатация.

В екологичното ни законодателство са настъпили промени, съобразени с европейски директиви и създаването на екологична мрежа "Натура 2000". Изискване на националното и наднационалното законодателство е инвестиционните предложения да се подлагат на проверки, за да се оцени въздействието им върху защитените зони.

Установено е наличието на сиви стабилизирани дюни в района на къмпинг "Юг". Разрешенията за строеж са издадени, без да е проведена процедура по оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие.

Разрешено е строителство и е извършено такова, без да е проведена изискващата се процедура. Това предполага наличието на опасност от унищожаване и увреждане на най-близко разположената защитена зона - част от европейска мрежа "НАТУРА 2000".  

Последствията от засиленото антропогенно присъствие са предпоставка за преки и косвени негативни въздействия, особено върху морските природни местообитания и видове, предмет на опазване в зоната, в резултат на неустановено въздействие върху водите като ключов елемент на зоната. Установената в "Къмпинг Юг" активна плажна ивица, на която се намират подвижни дюни и неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност, обуславя незаконността на разрешенията за строеж, категорични са от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Гларус преди 8 години
Добре, ама ако имам разрешение и си построя вила, а после някой оспори разрешението, аз какво съм виновен!?Трябвало е да мислят отнапред.Така могат да съборят всяка къща в България!?
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До когоМафията работи с държавни ръкавици, стои на държавен стол, пише с държавна писалка.
13
0
 
7
 
! Отговори
кого преди 8 години
За 25г.разсипаха държавицата ни,оглозгаха я дкокал и прокудиха децата ни!Унищожиха природата! Осякоха и продадоха гората ни,а там където не можаха - я подпалиха,че и комити да не можем да станем !Нама оправия в тази държава,защото в нормалните държави има мафия ,а българската мафия вече си има държава!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някоя европецка програма за събаряне на мутренски хотели няма ли?
11
0
 
22
 
! Отговори
истината преди 8 години
Беше хубав къмпинг, ама и него ***!Не виждат ли, че това не привлича туристи, а ги отказва!Никой не харесва претрупан плаж с бетон!Няма държава! Трябва да стартира масово събаряне на хотели, това е единственото решение!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като фундаментите са незаконни, онова гуемото бунгало отзан на няколко ката да не би то да е законно?
9
0
 
12
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво ще му направят на гл.архитект, едно нищо. Ще уреди някой прокурор с местенце, ще му помогне да си спретне виличката и ще си пият мастиката на верандата вечер на хладно. Справедливост има но не в България. Тук вилнеят кметове от всякакъв калибър, гнусни архитекти, лакоми общинари, подкупни полицаи, корумпирани прокурори и съдии, и за финал премиер -милиардер и министри - милионери. Само революция може да реши проблема! Кажете друг начин?
7
0
 
20
 
! Отговори
Penalties преди 8 години
Сега, ако имаше ред и законност в тази държава:1. На т.н. "инвеститор" , глоба в 10 кр. размер от направената дотук инвестиция+щетите на околната среда+възстановяване2. На гл.архитект на Царево, сваляне от длъжност и забрана да упражнява подобна професия ЗАВИНАГИ !3. Кмета на Царево, сваляне от длъжност и забрана да се кандидатира за каквато и да е държавна и общинска длъжност ЗАВИНАГИ !Да, ама не, защото тези, които трябва да го направят по шуро-баджанашки са яли-пили и веселили!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе да го ковнат архитекта бе!Никаква комуникация и обратна връзка няма между общини и държава - не знам какво изобщо работят тези хиляди чиновници и чиновнички? Тая държава е просто разграден двор.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 8!!!!Наистина трябва да те яд, че караш Шкода, защото голяма част от твоите пари дадени за Шкода-та са отишли за този строеж........
4
1
 
7
 
! Отговори
Шафьор преди 8 години
Срам ме е, че карам Шкода, закупена от Еуратек.
3
2
 
19
 
! Отговори
Аз Проклетникът!!! преди 8 години
Обекта е започнат от Иван Тодоров, собственик на Еуратек ООД и не само...Баща му -бивш висш комунистически и партиен функционер - шеф в "Океански риболов" Бургас е взел от червените ПАРИ и приватизираха много, много работещи предприятия в БГ - фонда " Акционер Фаворит". Считам , че е крайно време такива лица като д-р икономист Иван Тодоров да застанат пред Темида и да получат СВОЕТО ЗАСЛУЖЕНО!!!!!!!!!!
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А мутрата Диков който превърна столицата в строителен бардак няма да ли разследват скоро
1
0
 
27
 
! Отговори
Момо преди 8 години
"Аргументите на обвинителите са, че разрешенията за строеж са издадени при груби нарушения и неспазване на разпоредбите на Конституцията, Законът за устройство на територията, Законът за опазване на околната среда и Законът за биологичното разнообразие."Алооууууу... Цацаратурата спи ли?Архитекта да влиза в панделата и да се провери с колко е набъбнало състоянието му и на семейството му.Но както добре знаем, в България виновни няма.