Жега ли, аномалия ли? Така само си мислите!

Климатолог: Горещините продължават още десетина дни!
Обновена: 30 юли 2015 14:13 | 30 юли 2015 13:54, Анисия Иванова
23
Жега ли, аномалия ли? Така само си мислите!
Снимка: Bulgaria On Air

2015-та е най-горещата година в световен мащаб от 1880-та насам. На много места у нас температурите вече достигнаха 40 градуса като топлото и горещо лято тепърва ще продължава.

Говори ли всичко това за климатични изменения и природна аномалия или е нещо нормално?

От 15 юли температурите в София са над 30 градуса и това не е аномалия, заяви в ефира на Bulgaria On Air климатологът доц. Георги Рачев.

За да има температурен рекорд, трябва да се съберат повече от 20 дни с около 30 градуса на сянка.

Горещините ще продължат още една седмица, дори десетина дни. 2012 година беше уникалната - може би най-топлата от 120 години насам, допълни специалистът.

Доц. Рачев обясни, че през 21 век планетата е попаднала в една по-топла фаза на климата. Той очаква август да е топъл, нормален, летен месец, с валежи около и под нормалните.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
За сведение на всичк преди 8 години
и непомнещи жегите:"...Тук в София най-високата температура на въздуха на сянка достигна до 36,4 на 15 юли като се говори, че откак има температурни наблюдения в столицата, средата на 80-те години на 19 век, най-високата температура измервана въобще в София е била през 1896 година от 37,2 десети ", казва Мартин Иванов - държавна агенция" Архиви "..."Нямам време да ровя в разни метеорологични и климатични справочници. Надявам се горния цитат от архива на сайта на бтв новините да е достатъчен
19
0
 
4
 
! Отговори
хигс бозон преди 8 години
Наклонът на земната ос може да е непроменен, но отношение към климата на Земята освен движението в Галактиката ни има и прецесията на земната ос. Колкото по-голям е ексцетрицитета на земната орбита, толкова по-резки са измененията на климата. А това зависи от немалко космически явления.
18
0
 
9
 
! Отговори
да бе да преди 8 години
Стига бе, имало е жеги и преди. Или не помните, или сте малки хахаха
17
0
 
6
 
! Отговори
хигс бозон преди 8 години
Какво казал бай Петър Димков за "човеците" или тоя, или ония, не знам. Сигурно същото се отнася и за динозаврите, че са били "вирус" на планетата. Ама едно е сигурно, Слънчевата система минава циклично през спиралните ръкави на Галактиката ни, което вероятно има отношение към климатичните цикли на Земята.А дали човекът има отношение към глобалното затопляне - най-вероятно процента е нищожен, защото и самите ние сме нищожни на фона на възможностите на безкрайния Космос.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе Discovery той чичака не му понася жегата... разбира се,че е имало такива жеги, ама к'во ми разбира главата на мен още нямам 40, а чичака както е написал живее от 3 поколения... като Гандалф.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До DiscoveryНещо си в жестока грешка. Чичето е прав. Тези жеги започнаха в последните 5 години. Първо няколко дни ,после седмица сега месеци. Цветята ми изгоряха на терасата,а семейството ми 35 години гледам цветя на тази тераса. Мухи някой да вижда? Какво е това лято в БГ без мухи?! Това е аномалия причинена изкуствено. Не е просто жега, жега на макс е. нетърпимо като в Близкия изток-
14
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такива горещини не е имало през целият ми съзнателен живот а той е 50 години. Кой каквото иска да ми казва не може да ме убеди че тези жеги са в кръга на нормалното. Специално по морето температурите неможеха да превишат 25 градуса на въздуха и 17 градуса на водата. Единствено в Сандански и Петрич температурите достигаха от 27 до 30 градуса. В София където живея от три поколения температурата не е надвишавала никога 26 градуса говоря за 60 70 и 80-те години но 20 век. Аномалията е на лице.
13
2
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Искаме хлад , искаме дъжд , всичко изгоря , земята се напука, водата по реки и извори - изчезна... абе - става нещо - ама никой не ти обяснява - кво ли си викат - простолюдието да го ... пържи се на слънце , думкай ел.енергия после - да плащаш люти сметки - да им се пълнят гушите на енергийната мафия - отде да знам , че те не са скалъпили нещо... аааа- и като изсякоха горите - ся голата земя като се напече - става ад... друго си е да има плътна защита - корони на дървета. Алчни *** - това сме
12
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте лъгали. Горещниците народа ги е определил 3 дни през юли. Това е, после пика на жегата пада. Ако има пикове на жегите не са трайни както последните години. И лятото особено през юли има летни бури с гръмотевици. Явно,че климата се променя с климатично оръжие.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За първи от 40 години, през 2014 година световната икономика се е развивала и нараствала, без, паралелно с това да са се увеличавали и количествата въглеродни емисии. Те, на практика са останали непроменени
10
2
 
5
 
! Отговори
Енчо преди 8 години
До ааТвърде си млад...
9
3
 
4
 
! Отговори
X преди 8 години
Струва ми се, че забравяме или се напълни с медии. Лятото когато няма сносни новини - ето топлото е проблен, много ток се потребява заради климатиците. И ако се върнете по същото време назад в годините ще откриете същите теми и статииЗа мен няма разлика
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наклонът на земната ос спрямо равнината на земната орбита продължава да е 66 градуса и 33 минути и не се е променил въобще Това означава, че географската ширина на тропическите кръгове продължава да е 23 градуса и 27 минути . По-страшното е, че отслабва интензитета на земното магнитно поле и то много осезаемо през последните години. Това магнитно поле екранира част от вредното слънчево лъчение и допринася за промените в климата. Каква е причината за отслабването му не знам, може би "някой" цели това да се случи.
7
8
 
15
 
! Отговори
аа преди 8 години
Това е нормалното лято което помня от дете ..... никакво глобално затопляне няма !
6
3
 
10
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Нали избраха омбудсмана,зимата идва от утре
5
4
 
19
 
! Отговори
един минувач преди 8 години
Покойния Народен Лечител Петър Димков още преди много години в едно предаване при Кеворкян каза:"Кеворк,човекът е един вирус върху Планетата и Тя рано или късно ще намери начин да се отърве от него!"И един виц за разведряване в жегата.Говорят си две планети.Едната пита другата как е,а тя отговаря :Зле съм сестро, хванала съм Човеци!
4
0
 
33
 
! Отговори
ВВВ преди 8 години
' 2015-та е най-горещата година в световен мащаб от 1880-та насам. ""2012 година беше уникалната - може би най-топлата от 120 години насам, допълни специалистът. "
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде го прекарвам времето ли ?И с кого ?Ами прекарвам го в един офис, всеки ден с едни и същи маймуни, поне сме на хладно та не смърди на пот и може да се работи, но от пушачите, тия дни ходят долу само феновете на нестинарството.
2
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЛАНЕТАТА НИ Е ПОПАДНАЛА В ПО ТОПЛА ФАЗА НА КЛИМАТА!? ТЯ ТАЗИ ПЛАНЕТА ЗА ПРЪВ ПЪТ СЕ ДВИЖИ ПО ОРБИТАТА СИ! ДОСЕГА Е МИНАВАЛА НА ПРЯКО ПРЕЗ ОКОЛОВРЪСТНОТО!!! ЕЙ ВСЕ УЧЕНИ СЕ НАВЪДИХА!! КОЙ ОТ КОЙ ПО ГОЛЯМ!!! НЕ МИ ПРИКАЗВАЙ ПРИКАЗКИ ОТ ХИЛЯДА И ЕДНА НОЩ АМИ КАЖИ ЧЕ СЛЪНЦЕТО ВЕЧЕ НЕ Е ТОВА КОЕТО БЕШЕ. ПРЕД 30 ГОДИНИ ОТ 25 ГРАДУСА НЕМОЖЕШЕ ДА ВДИГНЕ ПОВЕЧЕ А СЕГА В 21 ВЕК ВЕЧЕ ГОНИМЕ 40 ГРАДУСА. ТОВА КАКВО ТИ ГОВОРИ БЕ УЧЕНИЯ? ТОВА ГОВОРИ ЧЕ ЩЕ СТАНЕМЕ КАТО КЛИМАТА НА ВЕНЕРА. ТАКА КАЖИ А НЕ ОВЪРТАЙ
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"2015-та е най-горещата година в световен мащаб от 1880-та насам. На много места у нас температурите вече достигнаха 40 градуса..."От гледна точка на статистиката, може и да е впечатлително, но в своята геоложка история Земята помни и доста по-топли (с поне 5-6 градуса средногодишно!) времена. Дали тогава е имало хора и доколко това ни понася, природата не се интересува.Така че, да си налягаме парцалите и да свикваме или да се спасяваме поединично, като винаги сме правили.