Морето остана без персонал в пика на сезона

Сервитьори и бармани работят по 12 часа заради липсата на кадри
Обновена: 30 юли 2015 14:03 | 30 юли 2015 07:29, Елка Василева
210
Морето остана без персонал в пика на сезона
Снимка: архив, Булфото

Морските ни курорти останаха без персонал в пика на сезона. Във варненските курорти се търсят сервитьори, готвачи, камериерки, бармани, пише „Монитор“.

И този сезон възнагражденията на сервитьорите, барманите и камериерките остава без промяна и варират между 500 и 600 лв. За готвачите заплатите варират между 900 и 1500 лв.

„Трудно се намират хора за тези позиции, защото квалифицираните кадри бягат в чужбина, където получават двойно по-високо заплащане”, обяснява експертът по подбор на персонала Николай Колев.

За да компенсират липсата на персонал, работодателите удължават работното време на вече наетите служители. Така се получава, че сервитьори и бармани работят по 12 часа.

„Неспазването на установеното работно време е най-честото нарушение на трудовото законодателство. На този етап няма оплаквания за работно време от 14-16 часа, каквито имаше преди години”, обясни директорът на Инспекцията по труда във Варна инж. Иван Иванов.

От Главна инспекция по труда отчитат, че това лято работещите без трудов договор са по-малко в сравнение с миналата година. Заради липсата на кадри работодателите пък се принуждават да наемат почасово хора.

В разгара на летния сезон учители масово започват работа като камериерки, администратори и спасители.

Дори проститутките на Златни пясъци не раздават сексуални ласки, а само примамват с покани за секс пияните туристи. Вместо удоволствия им обират всичко ценно - от портфейла, часовника и мобилния телефон до лаптоп, фотоапарат, златни пръстени, гривни и ланци.

Напоследък към този вид занятие са се преквалифицирали и просяците, които, след като приключат с фалшивото омилостивяване за дребни стотинки, дебнат призори излизащите пияни туристи от нощните заведения и дискотеките и безмилостно ги обират.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
2
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Аз мога да потвърдя това. На Слънчака това е практика от време оно!
128
1
 
4
 
! Отговори
Az преди 8 години
Дори проститутките на Златни пясъци не раздават сексуални ласки, а само примамват с покани за секс пияните туристи. Вместо удоволствия им обират всичко ценно - от портфейла, часовника и мобилния телефон до лаптоп, фотоапарат, златни пръстени, гривни и ланци.Bojeeeee
127
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 8 години
ако се увеличи данъка върху определена печалба над..... на около 60 процента то мисля че ще видим увеличени заплати при по голям контрол от нап. Така ще има и работници!!!!
126
0
 
5
 
! Отговори
оцеляваща преди 8 години
КОЙТО Е НАПИСАЛ ТАЗИ СТАТИЯ ПОНЯТИЕ СИ НЯМА ОТ НИЩО.1.НЕ Е СРАМНО ИЛИ УНИЗИТЕЛНО УЧИТЕЛИТЕ ПРЕЗ ДЪЛГАТА СИ ЛЯТНА ОТПУСКА ДА РАБОТЯТ.2.ДА ЗА СЕЗОННА РАБОТА,КАКВАТО Е ПО МОРСКИТЕ КУРОРТИ Е ИКОНОМИЧЕСКО ИЗГОДНО ДА ИМА ПЕРСОНАЛ,РАБОТЕЩ НА СМЕНИ ДО 11 ЧАСА(НО С ТЯХНО СЪГЛАСИЕ) И ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ЧАСОВЕ ДА ИМ СЕ СМЯТАТ ЗА ПОЛАГАЕМА ПОЧИВКА ,СЛЕД ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СЕЗОНА ,И ИМ СЕ ВНАСЯТ ОСИГУРОВКИ(ТОВА Е ОСИГУРЕН ТРУДОВ СТАЖ).ТАКА Е В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ,НО НЕ В РАЗБОЙНИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ
125
0
 
5
 
! Отговори
cook преди 8 години
Съборете малко хотели, махнете олинлузива и вдигнете заплатите на СЕЗОННИТЕ работници това е решението !
124
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЕТОНОМОРИЕ ЗАПОЧВА ДА ЗАПРИЛИЧАВА КАТО ИЗОСТАНАЛ СТОГОДИШЕН ТОАЛЕТ.НАВЯРНО ТОВА Е ПРИЧИНАТА МОРЕТО ДА ОЦВЕТЯВА В КАФЯВ ЦВЯТ ОТ БЪЛНУВАЩИ ЛАЙНИИИИИ!НАПЪЛНО Е НОРМАЛНО ПЕРСОНАЛИ ДА СЕ ПОГНУСЯВАТ И ДА БЯГАТ НАКЪДЕТО МЯСТОТО Е ЧИСТО.
123
4
 
28
 
! Отговори
Хахаха преди 8 години
Червените *** и наследниците искат хората да им работят без пари. Държат ги по един месец измислят някакво нарушение и ги гонят без да платят и наемат някой нов.
122
2
 
16
 
! Отговори
баба вуна преди 8 години
Аз нещо май не доразбрах.Туристи нямало,персонал нямало,ами тогава,като е празно по морето,да ходим с Пена,Гиньо и Цона и ние да си попечеме старите кости!
121
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахахаха...за сервитьори и бармани пари няма, ама за мутри да събират 30 кинта за чадър - пари има...и за готвачи средства няма, но се намират, за да си пльоснеш ограда на пътя за морето. честно да ви кажа, вече ми се иска нато или русия да направят едно съвместно учени в черно море с далечна цел - всичките бетонярки, дето ги изсипаха последните 20 години.
120
2
 
20
 
! Отговори
a преди 8 години
Ще дойдат от Гърция на тълпи на тълпи.
119
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахаха ***
118
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това за проститутките какво общо има с това че няма персонал ?
117
3
 
9
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Вземаш 5 евра на месец да пържиш картофи, цаца, сафрид да варил миди и правиш сандвичи и салата....хайде бе не ме разсмивай !!!
116
29
 
5
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Много ви кефи да оплювате всичко Българско и родно ...но за това ...на стотици хиляди туристи България е една от любимите дестинации
115
9
 
10
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Защо да работя като ефтин бг работодател? Не казвам че с тези пари можеш да си купиш много работи , но има едно нещо което се нарича пазар на труда ? Колко получава един сервитьор, камериерка въобще персонал в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в Пловдив, стара загора или София? Прости статията всява излишна паника...на това се дразня. Да не би Българите например в Гърция да не бачкат от сутрин до вечер през сезона?
114
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГОТВАЧ МЕЖДУ 900 И 1500 ЛЪВЧЕТА!?!? ВИЕ СТЕ СМЕШНИЦИ БЕ МУТРЕТАТА. ТУК В БЯЛАТА ДЪРЖАВА КЪДЕТО МУТРИТЕ СИ НЯМАТ ДЪРЖАВА КАТО ГОТВАЧ В ХОТЕЛ ВЗИМАМ 5 000 ЕВРО БЕ ТАРИКАТИТЕ.
113
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Схематик до Схемахик в България!)))))
112
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Варна 143,приказваш като евтин БГ работодател. Хората отиват в нормалния свят за в пъти по- висока заплата. А там също взимат бакшиш. Няма кого да прилъжете с тези трици. Догодина и по- зле ще бъдете.
111
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"За да компенсират липсата на персонал, работодателите удължават работното време на вече наетите служители. Така се получава, че сервитьори и бармани работят по 12 часа."Само изключително *** човек може да се опита да реши по този начин проблема. Като му качиш часовете за труд на човека, още по- бързо ще го изгониш. Но дебилщината е съществена отлика за работодателят български.
110
0
 
24
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Ол инклузива обаче разказа игрите на цялата схема