Псевдоспасители вардят летовниците по морето

Според председателя на БЧК те имат незаконно издадени талони
30 юли 2015 14:30,
6
Псевдоспасители вардят летовниците по морето
Снимка: Булфото, ахрив

Спасители с незаконно издадени талони за упражняване на дейността пазят летовници на някои плажове около Варна, съобщи днес областният председател на БЧК в крайморския град Илко Раев. По думите му документите са дело на частна фирма, която провежда курсове за спасители.

В България единствено БЧК има право да извършва такава дейност, посочи Раев. Според него е редно прокуратурата да се самосезира и да провери работата на "инструкторите", като нарушителите си понесат последиците.

През тази година сертификати на спасители без печат на БЧК има повече по Северното Черноморие, допълни началникът на Водноспасителната служба към Червения кръст Антон Налбантов.

Той уточни, че ръководството на организацията вече е подало сигнал в министерството на регионалното развитие. По думите на Налбантов през миналото лято такива случаи е имало в Бургаско и там вече има осъдени на пробация.

До юни тази година в страната са се удавили 31 души, сред които 4 деца, допълни той. По думите му жертвите във вътрешността на страната са четири пъти повече в сравнение с морето.

"Почиващите нямат водна култура и този проблем няма да се разреши с плажна полиция, а с превантивна работа с децата", каза още Налбантов. Той посочи, че БЧК продължава да развива активно различни образователни програми. По думите му ежегодно в тях се обхващат по около 80 хиляди деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
7
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 8 години
Само абсолютен *** може да разчита на това че някой друг ще му спаси живота в случай на инцидент - спасителя може да е заспал, да е препил снощи, да си е изгубил лещите ако е късоглед или просто да се е зазяпал в някоя мадама и тогава гориш. От години се занимавам с водни спортове, плувам като риба но и от години не съм влизал нито в морето нито в язовир без спасителна жилетка и хич не ми дреме дали има спасител или не на плажа ... разчитам на себе си и за това съм подготвен!
4
0
 
1
 
! Отговори
Absurd преди 8 години
Има приател спасител на Морето спомена ми че някой от спасителите не можели да плуват. Даже не ги е виждал да плуват!!! Само в БГ!!!! И са на голям известен плаж добре че е в залив че ще стане страшно!!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BCK E VMIRISANA ORGANIZACIA OT KOMUNIZMA.TAM RABOTIT RAZNI BRODIAGI ZA 300 LV.
2
2
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Бай *** спасител менте!
1
0
 
20
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
У нас сертификати и дипломи да искаш,проблема е че нищо не означават