Хиляди се стичат в Гела да чуят гайдите на Родопа

Идеята за "101 KABA GAIDI-New York" се роди отвъд Океана
Обновена: 1 авг 2015 07:47 | 1 авг 2015 07:42,
9
Хиляди се стичат в Гела да чуят гайдите на Родопа
Снимка: архив Булфото

Над 15-хиляди души се очаква да се изсипят днес в прочутото село Гела за известното надсвирване на родопската гайда. Изпълнители на каба гайда от България и чужбина ще се събeрат на традиционния събор.

Десетки български гайдари от САЩ, Швейцария и Шотландия ще се включат в 13-то издание на фестивала на каба гайдата, съобщи БТА.

Участниците са разделени в три възрастови групи - до 14 г., от 15 до 20 г. и над 20 г.

Регламентът допуска и музиканти с джура гайда, но задължително трябва да се изпълнява родопска музика.
В конкурса ще участват и камерни гайдарски състави.

Междувременно дойде новината, че родопчани създадоха "101 каба гайди" и в Ню Йорк. Звукът на родопската гайда се преподава в българското училище в Ню Йорк, съобщи създателят на оркестър "101 каба гайди" в Смолян Костадин Илчев.

Съставът отвъд океана е наречен "101 KABA GAIDI-New York" и е основан от смолянчани в Америка.
Родопската гайда е спасявала и човешки живот, твърди Костадин Илчев, преразказвайки действителни събития с осъден на смърт и помилван виртуозен гайдар.

Родопската диаспора отвъд океана е пренесла каба звука с изработени в Родопите каба гайди.

"101 KABA GAIDI-New York" е създаден от възпитаници на смолянската гайдарска школа, живеещи в Америка. Името е дадено със съгласието на създателя на смолянския състав Костадин Илчев. От него са изработени и гайдите, с които младежите в Ню Йорк свирят и преподават родопската музика на децата от Българското училище.

"Правят си концерти в Америка и Канада, всеки български празник там отбелязват с гайдите", обяснява учителят им Костадин Илчев. Той приготвя да изпрати поредната поръчка от родопски гайди за Нюйоркските 101 каба гайди, чиито изпълнения засега слуша само по интернет. "Руфинка болна легнала" и гайди по американски сцени и импровизирани авеню изпълнения могат да се видят във видео клипове в глобалната мрежа.

Най-добрите каба гайди могат да се изработят само от гайдари, обяснява Илчев. Част от майсторлъка е пресъздаването на неповторимото каба звучене и тембър на родопската гайда, а обикновен занаятчия не може да настрои инструмента.

Костадин Илчев е свирил в знаменития оркестър "100 каба гайди" от 60-те години на миналия век под ръководството на Апостол Кисьов. По-късно основава "101 каба гайди", чиито изпълнители днес наброяват над 130. За него е доказано, че е гайдар рекордьор. Оркестър "101 каба гайди" е в основния състав на изпълнението на 333 гайдари, което бе вписано в книгата на рекордите на Гинес.

Изключително голям е интересът на младото поколение към каба гайдата според Илчев. Всяка година в "101 каба гайди" пристигат нови попълнения от момчета и момичета, които искат да се учат да свирят. Цялата му фамилия също е музиканти. Семейният състав от певици и гайдари приближава оркестров формат и продължава до внуците и внучката, които също владеят каба гайдата като инструмент. Възпитаници на Илчев продължават традицията на каба гайдата на различни места в страната и чужбина. Някои от учениците на Илчев са открили школи по каба гайда в читалища в столицата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
До Анонимен 4: Това е добре.Ама да имаше и други поводи за гордост.
5
2
 
1
 
! Отговори
колюю преди 8 години
много е убаво на събора- ю бре курортеееее...бря ,бря ,бряяя......жулим кибапчита и топла ракия. ей тва е живота ......брее..бре....ърррррррр
4
0
 
10
 
! Отговори
Некъф хор преди 8 години
Адмирации за всички участници.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето една хубава новина, която да прочета сутрин и да се гордея че съм Българин!Най-накрая днес бг!
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да е жив и здрав Костадин Илчев! Имам гаида от него и живея в САЩ. Поздрави и увпех в всичко!! Благодаря за красивата гаида!!
1
2
 
24
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Браво, едно голямо браво на всички които се занимават с гайдите и учат младите да свирят.Нека да има приемственост, и нека да има интерес в младите не само за гайда ,а и за нашата народна музика.Чужденците са захласнати по нея и я учат, а ние ?