Мизия си спомня с тъга: Отбелязва 1 година от потопа

В града ще бъде отслужен молебен за здраве и спасение
26
Мизия си спомня с тъга: Отбелязва 1 година от потопа
Снимка: БТА

На днешния 2 август се навършва една година от потопа в град Мизия, отнел живота на двама души. Десетки пък останаха без домове след водната стихия. За спасяването на местните жители се наложи намесата и на военна техника. 

Още по темата
Заради годишнината днес в  храма "Св. св. Петър и Павел" в града ще бъде отслужен молебен за здраве, утеха, спасение и благополучие на пострадалите от наводнението.

В средата на май тази година стана ясно, че според експертите няма виновни за наводнението в Мизия, което било в резултат от неизбежно бедствие. Това е заключението от комплексната експертиза, която беше назначена, за да се установят причините довели до огромния брой щети.

А точно година след трагедията, животът на местните хора не се е подобрил. Голяма част от къщите стоят необитаеми, а в други се живее, въпреки лошото им състояние.

"Големият нерешен проблем е възстановяване на частните имоти. Известно е, че държавата осигурява средства в размера на данъчните оценки, които са твърде ниски и това възпрепятства хората", сподели кметът Виолин Крушовенски пред БНР.

За да получат обезщетение, пострадалите трябва да платят за проекти за ремонтите и да вложат собствени средства, част от които, след това да им бъдат върнати.

"Липсата на собствени средства, за да се финансират тези ремонти, възпрепятства техните възстановителни работи", посочи кметът.

Както е известно, щетите от наводнението в Мизия бяха оценени от местните власти на близо 6 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Мизиямолебен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA STE PRIZNATELNI NA KRISTALINA GEORGIEVA ,CE BLAGODARENIE NA NEIA POLUCIHTE PO 20 000 LV.NA SEMEISTVO.
10
5
 
6
 
! Отговори
do 11 преди 8 години
Достатъчно? Живей в заблуда, това е твой избор. В нормалните държави хората си правят застраховки, само тук стане ли нещо, първата работа е да се проси от държавата.
9
1
 
6
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
ммм дааааа, едни правят молебени, други получават наготово кинти без да са си мръднали пръста, говоря за хилядите неканени гости от изтока, но така е решил задокеанския брат и тези У парламентУ се подчиняват с наведени глави за жълти стотинки. А българина, кучета го яли.
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо тия молебни, курбани и тн., да направят дарения по 50лв, на човек, че поне да си застраховат къщите за минимална сума, за 1 година... 10 кутии цигари са това...
7
2
 
5
 
! Отговори
Танков преди 8 години
Липсата на собствени средства, за да се финансират тези ремонти, възпрепятства техните възстановителни работи", посочи кметът.КВО ПРАВИШ, ТИ ВИОЛИНЕ!!!!!КОЛКО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ Е СПЕЧЕЛИЛА ОБЩИНА МИЗИЯ.МАЙ СИ СЕ ЗАВРЯЛ В МИША ДУПКА И ЧАКАШ ПАК ДА ТЕ ИЗБЕРАТ?!Преди два месеца минах оттам/роден съм в Мизия/ и ми е болно, че нищо не се прави.Некакви запълваха дупки в новото село до поликлиниката, ама така "професионално" работеха, че ми се взе акъла.Дано хората изберат някой кадърен.
6
0
 
1
 
! Отговори
Р.Гащанов преди 8 години
Дай боже всеки му !
5
1
 
2
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
До Mr.STARBUCKSБраво,кажи му да направи и нервозни кюффтета,ще ги харесат и хамериканците,освен това много вървят със студена бира,защото са...люти.
4
0
 
3
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 8 години
До Гошо...ТъпотоИма Гошо, има.Тук един нашенец,майстор готвач ги прави .
3
0
 
7
 
! Отговори
Йорданка преди 8 години
Цацаратурата пусна водата от тоалетното казанче на цацара и стана наводнението! По тяхна информация няма и виновни! За повече въпроси по проблема и защо се обърнете към светият синод!
2
9
 
17
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 8 години
Да спомням си,когато водната стихия погълна Мизия,80 000 социалисти, лющеха кИбапчета на Бузлуджа и *** Балкана в същия ден.
1
1
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
А, хората там още живеят във фургони ....