Съживява се строителството на жилища в София

Столицата и Пловдив - "най-оживените строителни площадки"
3 авг 2015 14:50, Миглена Иванова
45
Съживява се строителството на жилища в София
Снимка: Reuters, архив

Жилищното строителство в София се съживява с бързи темпове, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Пловдив остава най-оживената строителна площадка, що се отнася до започнатите нови сгради, но на база издадените разрешителни за строеж се очертава столицата отново да заеме първенството.

При жилищното строителство тенденцията плавно се променя – вече не се строят непременно по-малки сгради, а площта се увеличава, включително и тази на жилищата.

Офис проектите обаче са по-малки в сравнение с годините преди кризата. Строят се и все повече и все по-големи други сгради, което е добър индикатор за разрастването на индустрията.

София и Пловдив – най-големите строителни площадки

През второто тримесечие на годината издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в София отбелязват 22% ръст спрямо първото тримесечие и 54,5% ръст на годишна база до съответно 187 и 340. Въпреки силното увеличение обаче броят на разрешителните все още е доста под най-силната за бранша 2008 г. (съответно 319 и 630 за второто тримесечие и за първото полугодие).

Данните показват, че София-град е номер едно за периода април-юни по брой издадени разрешителни за строеж – общо 187, следвана от Пловдив със 147, Бургас - 98, Варна - 91, и София-област – 83.

Столицата е и лидер по брой на жилищата, чието строителство предстои да започне - 1 423, следвана от Варна - 323, Бургас - 322, Пловдив - 307, и Кърджали – 145, сочат още данните.

В Пловдив издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават със съответно 2% за тримесечието и близо 13% за полугодието, като отново броят им е почти наполовина по-малък спрямо най-силната за строителството и имотите 2008 г.

Във Варна издадените през второто тримесечие разрешителни за строеж намаляват с 9 на сто спрямо предходното тримесечие до 91, но се увеличават с 11% до 191 за полугодието спрямо същия период на миналата година.

В Бургас спадът на издадените разрешителни за строеж за тримесечието е още по-силен – малко под 20 на сто. За полугодието намалението на годишна база е още по-сериозно и достига 33%, като се обяснява със затихващата активност в сегмента на ваканционните комплекси.

София-град се очертава като лидер и в строителството на офис сгради, плътно следвана от Пловдив. Вторият най-голям град в страната обаче е безапелационен лидер в строителството на т.нар. от статистиката други сгради, в които попадат всички нежилищни и неадминистративни строежи, заради разрастващата се индустрия в региона.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
Имот преди 8 години
Смешна работа стига писахте за тези имоти и това съживяване егати тъпотията. КОй си купува имот в БГ вече , няма никакава инфраструктура.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
perat pari horata ,tva chrez stroitelstvo se yzakoniavat .....
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам защо се издават тези разрешителни, като и сега положението е едва търпимо. София стремглаво напредва в класацията за най-мръсен град в светът.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 21глупости затуй купиха 400 хиледи имота в България
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Влезте в ДСК имоти или райфайзен имоти и ще видите за какво иде реч.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен15 хиледи рубли са нищо като в град москва много трудно се живее с тези пари затуй купуват имоти в България за да живеят с тази пенсия тука
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кой ще ги населява тези жилища при отрицателна раждаемост? кой ще ги купува въобще, когато след 15-20 години в тях ще се заселват без предупреждение ромските тумби след като децата ни избягат в чужбина? вече си е чиста загуба на пари покупката на жилище в България.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименВ България най големия крадец е държавата.
24
1
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Човекът писа Русия , а не Москва, Санкт Петербург или други..."елитни" градове...
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 23А какво да прави ? Доверие в банките няма ! Банковата система е крадлива. Защо новия управител на БНБ Димитър Радев не обяви колко е била заплатата на предшественика му И. Искров ? По закон не трябва да надвишява 16 000 лева на месец, а той е вземал над 30 000 без добавките. Новия Радев мълчи защото иска и той да продължи това чиновническо безобразие. В. Енчев поиска отговор но глас в пустиня. Кожодери са !
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен90% от софиянци и тези които са дошли там мизерстват със 600-700 лева. Само няколко десетки хиляди които работят в офиси на чужди фирми взимат по 2-3 хил. И има около 1-2 хиляди висши служители - частни и държавни които взимат по 30-40 месечно. И като направиш средно аритметично - средна заплата 750 лева. Но 90% са на тая средна заплата.
21
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 21Напротив - в Русия стандарта е мното по-висок от този в БГ. Русия е пета в света по покупателна способност - (PPP - purchase power parity) Средната пенсия е 15 хил рубли - след като си плати ток, отопление, вода на руския пенсионер му остават 12500 рубли, около 240 евро за да живее. А в България пенсионерите са принудени да ровят в кофите за *** след като платят тока и парното не остава за храна.
20
1
 
21
 
! Отговори
някой преди 8 години
Не знам колко често умира тоя бизнес, ама за последните 7 години го съживяват вече 800 пъти.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 12В Русия стандарта на живот е доста по висок от този в България.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко се изхвърляте с това, че в София едва ли не всеки взима до 5000лв заплата. Но не бих се учудил, ако средната е някъде към 2000лв, далеч по-реалистично е. За по-малко от това човек въобще няма смисъл да се мести в София - скъпи наеми, скъп транспорт, задръствания. Дефактно в провинцията си спестяваш едни 600-700 месечно, които в София отиват за наеми, заведения, скъпа храна и транспорт.
17
5
 
7
 
! Отговори
Баш комОниЗ преди 8 години
Съгласен за капитализма, с панделка за да се пробутва по-лесно на аборигените от третия свят (например БГфистанците). А само какви фиести бяха на Орлов мост 1990г.!!!! Ехххх пяха "Последен валс", а той наистина си беше последен! Сега новото строителство е за новите *** БГ граждани, не българския етнос. Този етнос е лош матрял и трябва да изчезне! Тъй каза чичо Сам. А притчите за заплати 3-5 000 лв. започнаха именно след 1990 за т.н. омайване *** овцете, че един ден и те ще облажат нещо.
16
4
 
15
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Винаги може да останеш на улицата. Конюнктурата се променя постоянно, пазарът е динамичен - празно не държи. Днес се търсят едни специалисти - утре други. Оставаш на улицата. Тогава цената ти пада - вече няма да те вземат за същите пари. А банката ти взима и жилишето и всичко. ЕГНто е безмилостно - като станеш на 35 вече никой няма да иска да те наеме - предпочитат по-млади които ще работят здраво по 10 часа и няма да се оплакват. А след 40 вече нямаш шанс.
15
2
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
До Анонимен А трите социалистически страни да не са сбъдната мечта
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Капиталистически са всички сртрани с малки изключения, и навсякъде е мизерия. Само в САЩ шепа страни в Европа се живее добре, но това е зарадо колонилиите които са крали в продължение на векове, а не зарадо капитализма. Навсякъде при капитализма е мизерия 90% мизерстват, 10% са добре - най-добър пример е ***.
13
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 12Аз съм с 2 години трудов стаж и взимам 6500 чисти, и ако не ми ги вдигнат на 7 000 напускам. В София всеки взима по 5 хил заплата, няма човек от мойт приятали с доход по малък от 5 хил месечно.