Търговци лъжат с кантарите на пазара

Инспектори ги дебнат по метода "таен клиент" и ги глобяват
Обновена: 4 авг 2015 20:21 | 4 авг 2015 20:15,
14
Търговци лъжат с кантарите на пазара
Снимка: Dnes.bg

Масови нарушения по пазари и тържища откриха инспектори в Пловдив. Представители на Агенцията за метрологичен надзор и полицаи започнаха проверки на търговците на плодове и зеленчуци. Оказа се, че масово стоката се мери с китайски везни, лесни за манипулиране на грамажите, като по този начин се ощетявал крайният потребител.

Първата проверка бе на пазар в район „Южен”. Тя бе направена по метода „таен клиент”. Инспекторите установиха, че се използват нелицензирани кантари.

„Клиентът не е защитен от манипулации, когато се използва такава везна, тъй като в нея няма пломби, тя не е пломбирана и всеки би могъл да се намеси и да я манипулира”,заяви пред Dnes.bg Бойчо Йочков, който е главен инспектор в Агенцията за метрологичен надзор в Пловдив.

Продавачката не е подозирала за проверката, но е знаела, че този кантар не е предназначен за търговска дейност. Тя се сдоби с акт и ще бъде глобена със сумата между 100 и 300 лева.

„Няма друг избор в момента и ми се налага да го ползвам, защото моят е на поправка”, оправда се Мариана Датварова.

Нарушения са открити и на борсите за плодове и зеленчуци.

„Тези неразрешени везни са в пъти по-евтини и това подтиква търговците да ползват такива везни”, обясни началникът на пловдивската дирекция за метрологичен надзор Екатерина Павлова.

Акцията на инспекторите по пазарите и борсите в страната продължава до края на лятото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.