Търговци лъжат с кантарите на пазара

Инспектори ги дебнат по метода "таен клиент" и ги глобяват
Обновена: 4 авг 2015 20:21 | 4 авг 2015 20:15,
14
Търговци лъжат с кантарите на пазара
Снимка: Dnes.bg

Масови нарушения по пазари и тържища откриха инспектори в Пловдив. Представители на Агенцията за метрологичен надзор и полицаи започнаха проверки на търговците на плодове и зеленчуци. Оказа се, че масово стоката се мери с китайски везни, лесни за манипулиране на грамажите, като по този начин се ощетявал крайният потребител.

Първата проверка бе на пазар в район „Южен”. Тя бе направена по метода „таен клиент”. Инспекторите установиха, че се използват нелицензирани кантари.

„Клиентът не е защитен от манипулации, когато се използва такава везна, тъй като в нея няма пломби, тя не е пломбирана и всеки би могъл да се намеси и да я манипулира”,заяви пред Dnes.bg Бойчо Йочков, който е главен инспектор в Агенцията за метрологичен надзор в Пловдив.

Продавачката не е подозирала за проверката, но е знаела, че този кантар не е предназначен за търговска дейност. Тя се сдоби с акт и ще бъде глобена със сумата между 100 и 300 лева.

„Няма друг избор в момента и ми се налага да го ползвам, защото моят е на поправка”, оправда се Мариана Датварова.

Нарушения са открити и на борсите за плодове и зеленчуци.

„Тези неразрешени везни са в пъти по-евтини и това подтиква търговците да ползват такива везни”, обясни началникът на пловдивската дирекция за метрологичен надзор Екатерина Павлова.

Акцията на инспекторите по пазарите и борсите в страната продължава до края на лятото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да минат по големите вериги, тези тайни клиенти. Да им дойде акъля на тези аматьори!
10
0
 
3
 
! Отговори
qwerty преди 8 години
ако и Швейцарския продавач на зарзават например знае ,че е по-вероятно да го удари гръм отколкото да му проверят везната...и ако дори и стане глобата ще е колкото 1-2 дневни надника... и в Цюрих всички кантари ше изкарват килото по 1200 грама. кучето скача според тоягата.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
така е, Българинът е много хазартен - умира си да рискува..защото знае,че ако се провали няма да изгуби много... глобите са смешни.. а и контрола хич го няма но не всеки провал е с финансово наказание.. всеки ден *** карат пияни, карат с идиотска скорост и изпреварват ва банк... резултатуте от тези рискове ги гледаме ежедневно по новините..
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не е въпроса , че за лицензиран кантар търговеца трябва да се бръкне... щом иска да печели ще трябва да го направи!въпроса е, че Българина е свикнал да играе на ръба и за минимална изгода се рискува.....решението както във всички сфери е КОНТРОЛ и НАКАЗАНИЯкато знаеш, че всеки момент може да те хванат...и ,че ще се простиш с лиценза или поне с оборота за 3 месеца изобщо няма да ти мине през главата да рискуваш за няколко грама. това се отнася и за шофирането с алкохол и останалите идиотщини
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХА-ХАСефте айдуклък в Булгаристанско.Това е толкова новина колкото и "новината" че кокошката е снесла яйце.
6
3
 
2
 
! Отговори
dp преди 8 години
И кого лъжат търговците след като кантарите им са мерели точно.Не били "лицензирани", т.е. купени през тоя с лицензите който ги купува от същияпроизводител по-евтино и от самите търговци и после им ги препродава щото имал"лиценз".В БГ мафията Е държавата, целият зор е да приберат пари от хората - които в крайнасметка ще платят пъти по-скъпите кантари.Лъжците са твърдящите, че търговците "лъжели хората".
5
0
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Гуантанамера,цялата далавера е с кантара да отмеря!
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо ново под слънцето! КАПИТАЛИЗЪМ ПО БЪЛГАРСКИ! Преди 1944 г е било същото, отиват роднините ми в кварталната бакалия,а там ги лъжат в грамажа. Те протестират и бакалина ги изгонва от магазина и казва: повече няма да пазаруваш от мен!Иска да каже: или ще търпиш да те крада, лъжа, мамя и ограбвам и ще си затваряш очите за което или кракът ти повече да не е стъпил в моя магазин! Щом си търсиш правата като клиент! Ще те крада и мамя колкото си искам!При соца някои си позволяваха същия номер.
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До непукистБългарското тъпо *** не се плаши от нищо! Точно заради това,Българското *** освен че е най-тъпо в целия свят,е и най-бедно!
2
5
 
2
 
! Отговори
Ламята преди 8 години
До непукистСъгласна съм. Драконовски мерки. Те ни режат едната ръка с която крадем, на нас ни порастват три.
1
1
 
13
 
! Отговори
непукист преди 8 години
С игра на котка и мишка и някаква глоба едва ли ще се решат такива проблеми.Явно трябват драконови мерки да им се отнема възможността да търгуват и при евентуалната опасност да гладуват може и да понамалеят хитреците по пазарите.