Варна остава най-предпочитана дестинация за руските туристи

Сериозен е спадът на гостите от Израел и Великобритания
15
Варна остава най-предпочитана дестинация за руските туристи
Снимка: архив, Булфото

Наблюдават се интересни тенденции в туризма във Варна през последните години. При съпоставката на периода 2007 - 2008 г. спрямо 2013 - 2014 г. се отчита сериозен спад на местата за настаняване. През последните 7 години те са намалели с около 140. Спад има и при броя на леглата, както и при средния брой на реализираните нощувки. Това заяви председателят на сдружение „Култура и туризъм на Североизточна България“ Димитър Дичев при представянето на общинската Програма за развитие на туризма до 2020 година по време на последното заседание на общинската комисия по туризъм.

Община Варна ежегодно акумулира от нощувки 205 - 210 млн. лева, а общият размер на приходите от туризъм е около 320 млн. лева, като и двата показателя бележат ръст през последните 7 години. В града са концентрирани 24 % от туристическите приходи на страната. По този показател Варна се нарежда на второ място в България след Несебър.

Морската столица остава най-предпочитана за руските туристи. След това се нареждат германските, румънските и полските. Значителен спад се отчита през последните години на гостите от Израел и Великобритания, които са намалели съответно от 6% на 1,3% и от 12% на 1,2%.

Амбицията на общинския план за развитието на туризма във Варна е да постигне ежегоден ръст на гостите на морската столица с 4%. Приходите от нощувки трябва да скочат с минимум 3% до края на периода, а престоят на туристите да се увеличи с 3 дни. Програмата има за цел още да удължи високия сезон от 6 на 9 седмици.

Документът е изготвен от широк консултативен съвет от експерти на база извършени анализи на туристическата среда в общината през последните години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: туризъмВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Вчера седнах на един испански ресторант на централната улица във Варна. На съседната маса интелигентна двойка възрастни германци. Като дойде сметката, германеца взе телефона си и взе да смята. Плати си сметката с карта и остави 2 лв. бакшиш. Сметката му беше около 60лв. С такива миерни тристи които оставят 2 лв бакшиш няма да стгнем далеч. Руснака оставя поне 10%. Всички знаят че персонала разчита на бакшиша а не на заплатата. Така е при нас, така е навсякъде. В САЩ задължителен бакшиш 15%.
8
1
 
2
 
! Отговори
bat Petio преди 8 години
Kva Varna,kvi Zlatni bre,SAMO BURGAS,NESEBAR,POMORIE,RAVDA,SV.VLAS,AHELOI,SOZOPOL I t.n.sa N 1,Varna I severnoto 4ernomorie,rqpa da qdat
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БерлинТИ НЕЩО ЛЪЖЕШ МАЙ? Е какви руски туристи в Гоа, Маями,Латинска Америка? Че нали уж руснаците бяха в криза, нали нямаха уж пари? Нали жизнения им стандарт беше африкански? Вие май забравихте какво сте писали вчера под статиите за Русия,а? Що ли ние българите масово не хукнем по туризъм до Русия, Украйна, Япония?
6
4
 
4
 
! Отговори
русияни вън! марш! преди 8 години
До АниДа. И аз смятам, че много "благоприятно " ще ти се отрази когато руските туристи намалеят. От втора буна на Офицерския плаж тръгва почти празно корабче да разхожда руски туристи. Те са си го платили да вози само тях, щом не може да се напълни с "платежоспособните" българи. Няма да чакат 100 часа я. Влизат руснаците в Мол Варна и Гранд Мол и направо купуват. Казват "това ми харесва. Искам го! Сколька стоит?" и готовоо, сделката станала. Обаче това е лошшшо,много лошо.
5
9
 
6
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Аз бих предпочела Руските туристи да намалеят. Това би се отразило благотворно на туристическата индустрия.
4
10
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Руските туристи са ад! Изолирани по времето на СССР, те нямат никаква културя на туризма. Шумни, невъзпитани, нахални, безпардонни. И са плъзнали по цял свят - няма отърване! Развалиха ми почивката в Гоа, развалиха ми почивката в Маями, развалиха ми почивката в Латинска Америка... :(((
3
0
 
6
 
! Отговори
а-я преди 8 години
Имитацията плава , а не плува .Плуваш ти !!Защо ли ?
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 2 имитацията оба4е плува и най 4есто е с руски клиенти
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
има всякакви туристи и то много не знам що мрънкат *** оод ДОРИ ПЕРСОНАЛА Е МАЛКО ПО ХОТЕЛИТЕ