Започва съборът на народното творчество в Копривщица

Събитието е под патронажа на Ирина Бокова
Обновена: 7 авг 2015 09:03 | 7 авг 2015 08:18,
2
Започва съборът на народното творчество в Копривщица
Снимка: Булфото, архив

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица започва днес, съобщава БТА. В рамките на три дни отново в местността "Войводенец" на седем сцени ще бъде показано жанровото разнообразие и богатството на нематериалното ни културно наследство.

На официалното откриване от 11.00 ч. днес се очаква да присъства генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, под чийто патронаж тази година се състои събитието. Сред гостите ще бъде и зам.-министърът на културата Боил Банов.

Събитието събира участници не само от различните краища на България, но и от целия свят, затова в самия град Копривщица ще бъдат разположени две сцени, на които ще премерят сили всички чуждестранни гости.

В програмата е предвидено да се включат повече от 12 000 участници - певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи. За гостите на събора и на Копривщица ще представлява интерес и представянето на традиционни български занаяти от цялата страна.

Съборът води началото си от 1965 г. и за тези 50 години се е превърнал не само в изява на българския дух, бит и култура, но и в мост, свързващ минало, настояще и бъдеще. Предложен е за вписване в Регистъра на ЮНЕСКО за най-добрите световни практики, целящи защитата на нематериалното културно наследство.

Основни организатори на събитието са Министерството на културата, Областната управа на Софийска област и Община Копривщица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Г-жа Ирина Бокова е с големи шансове за първата жена,генерален секретар на ООН.Желая й успех,да не забрави да посети след Копривщица и скромната си виличка в Ясна Поляна,на 7 км от Приморско.