Охранител спаси жена от инсулт, бърза помощ я няма

При падането жената задействала паник бутона
26 авг 2015 20:34,
15
Охранител спаси жена от инсулт, бърза помощ я няма
Снимка: Dnes.bg

Сериозен недостиг на линейки има в района на Пловдив. В малките населени места спешните случаи понякога чакат дълго време, за да ги посети екип на Бърза помощ. Така хората са в безизходица. В Община Калояново например за 15 села отговаря само един спешен екип. Така дори случаят да е спешен, понякога хората чакат реанимобил с часове.

64-годишната Спаска Писарска от село Главатар изпитва на гърба си недостига на линейки, след като припада в дома си и е открита от частен охранител в безпомощно състояние.

"И съм се озовала долу на пода и при падането съм бутнала слушалката на телефона и съм задействала паник бутона, така ме намериха захлупена по очи", разказа за преживения ужас жената пред Dnes.bg.

Заради задействания паник бутон с падането на слушалката след 5 минути в дома на Спаска пристига охранителят Георги Дернев.

"В първия момент се стресирах и помислих, че тази жена е починала. Премерих кръвното – 220 на 120, лекарят после каза, че е с опасност за живота и пред инсулт", сподели охранителят.

Село Главатар е едно от десетките села в района на Пловдив без лекар или медицински център. Най-близката здравна служба се намира на 15 километра от тук. Благодарение на паник бутоните в домовете си, хората викат охранителите преди спешна помощ, защото знаят, че единственият екип няма да дойде навреме.

"Ако не са те е много е страшно, когато сме ги потърсили, все са се отзовали – нещо повече от линейки са те", разказва съседката на Спаска – баба Елена, която също е ползвала охранителите за спешни нужди.  Освен това всеки месец я водили на контролен преглед до Пловдив.

Личният лекар на 3000 души от района на Калоянова също разчита повече на патрулите, отколкото на линейките при нужда.

"Ако се наложи те ги докарват тук на место и са нещо допълнително към спешното, някой път се получава така", казва д-р Радосвета Андреева от здравния център в Калояново.

Освен на спешните повиквания, охранителите купуват лекарства и хранителни продукти на самотните и трудноподвижни хора.

"Няма кой друг да го прави. Търсят ни по елементарен начин - достатъчно е да бутнат слушалката си на домашния телефон", разказа управителят на "Трафик СОТ" Александър Апостолов.

Той допълни, че са десетки случаите, в които охранителите чакат на табелата на селото линейките, защото в населените места няма адреси и номера на улици.

Според хората от района на Пловдив, дори въвеждането на зелен, жълт и червен код за спешните случаи няма да съкрати времето за пристигане на спешния екип. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
ь преди 8 години
Отдавна трябва да се спре дискринацията на селяните
9
1
 
12
 
! Отговори
топ и хари преди 8 години
ами значи да се преразпределят ресурси за обучение на охранителите по курсове за оказване на първа помощ, 5 минути си е доста добър показател, тия от спешното още не са си запалили цигарата на 5-та минута :)
8
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
още по-бавно да ви идва, това се иска. и от пица по-бавно да ви идва.
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живеем в държава, в която поръчаната пица идва по бързо от Бърза помощ... Обидно и срамно, г-н министър на здравеопазването.ПРЕДЛОЖЕНИЕ за смяна на името от Бърза помощ на ... Бавна помощ.
6
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами да чакат ренимобила и с повече часове - кво ме боли. кой кво учил.
5
2
 
15
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Ами здравният министър няма да обясни защо тези хора плащат здравни вноски, но със сигурност тези хора скоро ще си зададат същия въпрос и ще престанат да плащат здравните си вноски, а вместо това ще дават тези пари на хората, които вършат работата, т.е. на охранителите.. Може пък това да е началото на нещо добро!
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравния министър да обясни защо тези хора плащат здравни вноски всеки месец?
3
2
 
8
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 8 години
Може и ощеИ ощеИ още
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! Намерили са по-добър и действащ начин!
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безобразие... Някой хора може би ще си кажат "това е възрастен човек, не е учудващо да получи инсулт", но..Преди години леля ми получи инсулт на 32 години! Братовчед ми на 10, братовчедка ми - на 6 години.. и ако това се случи на такъв човек на подобно място? Няма линейка, няма нищо.. И не са виовни медиците, които постоянно са на крак! А здравното министерство, което години наред е управляване безобразно..