Разреден алкохол, фалшив ром, висок градус – КЗП с отчет

Затворени са 15 заведения и хотели, нарушения и в аквапарковете
31 авг 2015 13:27, Надежда Бочева
71
Разреден алкохол, фалшив ром, висок градус – КЗП с отчет
Снимка: архив Булфото

Заради различни нарушения Комисията за защита на потребителите (КЗП) е затворила 15 заведения по морето в резултат на проверките през летния туристически сезон, съобщи председателят на Комисията Димитър Маргаритов. Той отчете направените проверки през летния сезон в черноморските курорти. Общо в цялата страна са били затворени 30 заведения.

Инспекторите от КЗП са проверили по морето общо 2800 заведения и места за настаняване. По Северното Черноморие са направени 1470 проверки и са открити 95 нарушения, а по Южното – 1330 проверки с установени 110 нарушения.

Както и в предишни години някои обекти предлагали по-малко услуги, отколкото изисква категорията им. В такива случаи се налагат санкции и категорията може да бъде понижена.

Открити са по-малко случаи на предлагане на услуги в обекти без категория – 50 на сто по-малко, или общо 15 случая.

При 30 проверки на алкохола в нощните клубове са открити три драстични нарушения - разредено от заведението питие, фалшив ром (в случая нарушението е от страна на производителя) и алкохол с по-висок градус от обявеното на етикета, което пък нарушава законодателството за акцизите.

Едно заведение в Слънчев бряг затворило, за да избегне проверката на КЗП. Впоследствие все пак инспектори установили, че е без категория и го затворили.

Във временните приемни, които Комисията откри по морето, са постъпили около 100 жалби и са направени около 100 консултации. Потребители се оплаквали от услугите, например от случаи на дублирани резервации.

Проверени са и 112 места за развлечения, сред които 14 аквапарка. Заради проблеми с безопасността 5 са временно затворени, а при 6 е прекратена дейността. Наложило се някои собственици да направят допълнителни инвестиции, за да отговарят на изискванията.

При проверки на около 100 чейндж бюра по морето и в страната не са открити нелоялни търговски практики.
Като цяло, според Димитър Маргаритов, нарушенията по морето намаляват с около 10%. Той отчете още, че някои хотели не са адаптирани за хора с увреждания.

КЗП скоро започва проверки дали търговците на цигари продават тютюн на младежи под 18 г., предупреди Маргаритов. Предвид старта на новата учебна година ще се следи за нелоялни практики при предлагането на учебни пособия. Комисията ще следи и организирането на ученически екскурзии.

От КЗП напомниха, че от началото на 2016 г. ще се сформират помирителни комисии, които ще разрешават спорове между потребители и търговци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: ЧерномориеалкохолКЗП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Неочаквано тъп преди 2 години
Трябва никой да не ходи по курортите на черноморското ни, за да фалират тез бетонни гробници.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BALGARIA E NAI-LOSHOTO MIASTO ZA POCIVKA
48
3
 
2
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Koito iska da leji vurhu chakul da zapoviada Hurvatska Slovenia Italia.gurzia nomer edno v evropa sled tova bulgaria sichko drugo e poluistina i igra s dumi
47
0
 
1
 
! Отговори
до 57 преди 8 години
Любчо, чичовото, аз знам много езици - бьлгарски, английски, руски и С#. хахахаха
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХъмммСмятай ако взимаха е евро ... само бебета щяха да се правят, а не зулуми!!!!!!
45
0
 
15
 
! Отговори
Бат'Сали преди 8 години
Решително протестирам срещу тези злостни инсинуации! Може алкохола да е разреден, но нашият ром е съвсем истински! Всички 2 милиона роми са натурални, отглеждани и обгрижвани от българите. Ура, другари!
44
1
 
10
 
! Отговори
марсел преди 8 години
Голяма полза че сте ги затворили. Той сезона свърши.
43
1
 
4
 
! Отговори
до 51 преди 8 години
Дай точен адрес та да ида и аз.Или лъжеш или с лефера сте платили и останалото.А иначе имам един авер,държи кръчма в Обзор.И той черпи клиентите с ракия/домашна/,но редовните.И ако го хванат с домшнярката ша го спукат.Нищо,че черпи.
42
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарите от ДПС си купиха туристически агенции и наеха 40 трола да изливат отрова срещу България. Явно 25 години зверско крадеше им е малко, искат още.
41
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното е да не се пълнат гушките на Мутро-Олигархията и на Боковите приятелчета !По-добре да подпомагам гръцката икономика, отколкото някакви изденци, родни псевдобизнесмени, назначени по партийна линия да стават от милионери милиардери на мой гръб.Няма да стане !
40
18
 
30
 
! Отговори
хаха преди 8 години
*** на жадни псевдо-бизнесмени ще се пукнат да хвалят Гърция. Е, 1.3 млн. българи са почивали на нашето море и 300 хил. в Гърция. Българинът вече е направил своя избор, и още 500 трола да пуснете, все тая.
39
3
 
8
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
До крадеца Боко Тикватавай вай горките българи , те такива неща не правят , не се осигуряват на 6-700 лв продавачки с действителна заплата от 250 за да вземат 2 години майчински
38
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък миналата година като бяхме в Ставрос, седнахме в едно малко ресторантче и си поръчахме лефер. Оказа се че е свършил, но собственикът ни помоли да изчакаме, като ни черпи от него по едно узо и салата. Изпрати синът си с мотора до близкото пристанище да купи лефер и ни го направи пред нас на дървени въглища. Платихме само рибата, след която ни черпи по още едно узо и мелба за десерт. Не зная подобно нещо дали може да се случи някога в България ... Хората там просто уважват и ценят клиентите
37
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На БГ-мутроморието ходят само диви селяци и чалгаджии и алкохолизираните *** на Европа, социалнослаби, на които ментето с което се наливат тук им излиза почти без пари. Нормалните хора не стъпваме там. Преди ходехме, защото нямаше как, но сега границите са отворени - кеф ти Хърватия, кеф ти Гърция, кеф ти Испания, а дори и в Турция е по-добре от БГ-***. Почти навсякъде от изброените излиза колкото в ***, но срещу парите си получаваш ИСТИНСКО КАЧЕСТВЕНО ОБСЛУЖВАНЕ.
36
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбера хората, които ходят на бетониранато Мутроморие, освен ако не са с мазохистични наклонности. След като Слънчева Гърция е само на 2 часа път и там всичко е ОК - водата е чиста, чадърите и шезлонгите са безплатни (срещу едно фрапе), няма мутри, които да ти вгорчават почивката, да те рекетират за паркинг и не зная какво още. Хората са усмихнати и добронамерени, обслужването е перфектно, какво повече би могъл да иска човек. Цените не са по-високи от тези по Кафяво море.
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ходя на нашето море от 2007-*** година. Тогава в залива на Китен имаше един умрял кон изхвърлен от морето, на 100-ина метра от плажа и цяла седмица никой не дойде да го прибере. Естествено сменихме плажа, но преди да си тръгнем минах специално да видя дали полуразложеният кон още е там - е там си беше ...
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Софиянци вече се къпят в Средиземно море, а вие оскотялите от алчност хотелиери ще лапате мухи. Вече и непретенциозните руснаци и украинци разбраха че по нашето море има само л**** и нищо друго.
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разводнена е бирата при БГ-мошениците и далавераджиите. Гърците са наясно как се печелят туристи и там бирата си e бира, калкана си е калкан, а лефера - лефер. Не е като БГ, където постоянно се опитват да те излъжат като си поръчаш скъпа риба да ти носят евтина, а за капак да ти надпишат сметката, с обяснението, че цените са се увеличили докато си поръчвал. Номера от селски байганьовски вечеринки В Гърция това посмъртно не може да се случи - по-скоро ще те почерпят нещо допълнително от заведението
32
0
 
16
 
! Отговори
Буахаха преди 8 години
от 1000 проверки -30 нарушиния хахаха аз като вляза в един бар и с просто око ще изброя 30 нарушения , пък ако стигна да им видя касовия апарат и кухнята .....
31
2
 
18
 
! Отговори
крадеца Боко Тиквата преди 8 години
БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ ЖЕЛАЕ ДА ПРОМЕНИ ЗАКОНИТЕ,ЗА ДА СПРЕ ИЗТОЧВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА.Ето и схемите заради,които БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЯТ В МИЗЕРИЯ:Мюсулманско село в БГ от сто души. Една легални фирма наемат 10% от населението на високи заплати. След като работниците получат заплати втора фирм фиктивно разпределя получените пари като минимална заплата на останалите 90%. След 6 месеца фиктивната фирма съкращава персонал. Съкратените мохамедами и роми подават заявление за социални помощи.