11 хил. първолаци в София, а във Видин - 678

Около 65 хил. деца ще влязат в клас за първи път
Обновена: 1 сеп 2015 07:31 | 1 сеп 2015 07:09,
21
11 хил. първолаци в София, а във Видин - 678
Снимка: Булфото

За учебната 2015/2016 година са записани 64 841 ученици за първи клас в училищата в страната, които ще се обучават в 3395 паралелки. Данните за броя на първокласниците са към 1 август 2015 г., прогнозни са и са на регионалните инспекторати по образованието в страната, съобщиха за БТА от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

За миналата учебна година - 2014-2015, бяха записани 67 337 първокласници в училищата в страната, припомниха от МОН.

По традиция в София има най-много първокласници и през новата учебна година най-голям прием на ученици в първи клас ще има отново в София-град - 11 101 първокласници. Най-малко през новата учебна година ще са първокласниците във Видин - 678.

През миналата учебна година най-много първокласници имаше в 119-то СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София, а сега кое е училището с най-много ученици в първи клас ще стане ясно в края септември, заявиха от МОН.

През учебната 2014/2015 година учениците от първи до 12-и клас в страната бяха 774 819, припомниха от МОН. И уточниха, че на този етап не разполагат с точни данни за броя на учениците в страната, защото записванията продължават до 15 септември 2015 г.

Още по темата

На въпроси колко са общо всички учители и колко свободни учителски места има за новата учебна година, както и по кои учебни предмети се търсят най-много учители, от МОН отбелязаха, че назначаването на учителите продължава до 14 септември 2015 г. 

И през тази година най-търсени са началните учители, възпитателите, учителите по чужди езици, учителите по математика и по информационни технологии, информираха от образователното министерство.

Как да подготвим децата за първия учебен ден?

За да са подготвени децата психологически за училищния живот и ред, родителите трябва да им разкажат на тях кое им е било трудно и кое ги е въодушевявало при тръгването за първи път на училище, разказа за Цвета Брестничка - председател на Управителния съвет на асоциацията "Родители". Организацията публикува седмото издание на "Наръчник за родители на първокласници" в тираж от 35 000 броя, които ще се раздават безплатно в училищата срещу заявка.

Родителите на първокласници трябва да разкажат на своите деца как самите те са се чувствали на първия учебен ден, посочи Брестничка. Тя препоръча на родителите да запазят емоционалната връзка със своето дете, да се интересуват от неговите успехи и неуспехи в училище, но и да знаят какви приятелствата изгражда то.
Детето трябва да вижда и усеща, че е важно като личност и това ще му дава повече самочувствие и по-лесно ще се справя с училищните занимания, поясни председателката на родителската асоциация.

Съществуването на родителска общност
е важно за развитието на децата

Много е важно родителите на учениците в един клас да поддържат връзка помежду си и да не се затварят в отношенията със собственото си дете, заяви Брестничка. Според нея трябва да има по-различен формат на родителските срещи, на които хората да изразят това, което ги вълнува и да се опознаят.

Добре е, ако родителите на един клас заедно празнуват общи празници - рождени дни, но и заедно да ходят на излети сред природата с децата си. Нашият опит показва, че родителите, които имат близка връзка помежду си, в класовете има по-добри взаимоотношения между учениците и много по-малко са случаите на агресия и насилие, отбеляза Брестничка. Тя добави, че ученици от такива класове по-добре усвояват учебния материал, защото се чувстват по-спокойни и по-щастливи.

Съществуването на родителската общност е много важно на всеки етап от развитието на децата, е мнението на специалиста.

Когато децата са първи и втори клас, са силно привързани към своите родители, но когато станат пети и шести клас, започват да експериментират с "границите на позволеното и непозволеното". Тогава за тях стават по-важни приятелите, отколкото родителите. Затова много е важно също родителите да познават приятелите на своите деца, препоръча Цвета Брестничка.

Родителите на първокласници не трябва да им купуват скъпи телефони заради риска да ги счупят и загубят

Родителите на първокласници трябва да преценят дали да купят на своето дете скъп мобилен телефон, защото рискът да го счупят и загубят на тази възраст е много голям, заяви Брестничка. Тя отбеляза, че асоциация "Родители" няма препоръки до колко лева да струват мобилните телефони на първокласниците, защото това е решение на семействата.
В "Наръчника за родители на първокласници" принципно казваме, че не е добре да се дават скъпи мобилни телефони на малките ученици, защото те ги изпускат, губят или забравят някъде. Родителите трябва да обяснят също на своето дете, че то има отговорност и за сметката за телефона - да прецени на кого може да се обажда и какви обаждания да приема, обясни Брестничка.

В училищата на две смени учениците не могат да се развиват пълноценно

Асоциация "Родители" иска преосмисляне на концепцията за средните общообразователни училища /СОУ-та/, които съществуват традиционно у нас, заяви Брестничка. Тя отбеляза, че тези училища са с претъпкани паралелки и с обучение на две смени, което пречи на учениците пълноценно да се развиват в училище.

Това е проблем, основно за големите градове и в подобни училища нито първокласниците, нито учениците от 12-и клас се чувстват добре, защото имат различни нужди. Там, където децата учат в малки училища, често пъти резултатите им са по-добри, посочи Брестничка. Тя даде пример с основните училища - до седми клас, които имат много добри резултати, защото в тях средата е "приятелска" към децата. В малките училища учениците "не са анонимни и не са като бройлери в птицекомбинат", коментира Цвета Брестничка. Според нея в малките училища учениците имат по-голяма възможност да покажат своята индивидуалност.

Обучението на две смени е вредно за децата и от здравословна гледна точка, защото учениците за първата смяна стават много рано сутрин, а за втората смяна - се прибират много късно вкъщи, каза председателката на родителската асоциация. Тя отбеляза и известния факт, че в големите училища много често няма свободни стаи, в които учениците да имат и допълнителни занимания.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: видинСофияпърволаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Не-популист преди 8 години
Видин, население 61790, съответно 678 / 61790 = 0.01 първокласника на глава от населениетоСофия, население 1286383, съответно 11000 / 1286383 = 0.008 първокласника на глава от населениетоИзлиза, че във Видин има 20% повече първокласници на глава от населението от София.
13
1
 
1
 
! Отговори
665 преди 8 години
Нека да завиждат и видинчани и всички които нямат толкова много първолаци като софиянци. Като са бежанци в собствената си държава-напълни се София с *** и няма мърдане,А пък цял филм на ужасите е такъв 30-35 годишен *** от село да ти е шеф!! БОЖЕ пази ме!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мен ми е по-интересно от тези първокласници колко ще завършат гимназия. Защото както знаем дори *** записват децата си в първи клас, ама колко от тях стигат до гимназията? На България и трябват образовани хора, а не такива учили до 4-5 клас.
11
7
 
1
 
! Отговори
sdfsdf преди 8 години
Селяните нападат града
10
1
 
1
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
До HiterИскаш да живееш добре?Кредит, колега.После изплащаш точно докато дойде време за ковчега, както ти казваш.А може и за по-практично във урна, нали?!
9
5
 
3
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Трябва да се заселят по-вече имигранти от Сирия,Ирак,Пакистан,Бангладеш,Северна африка,Йемен и Сомалия.Така раждаемоста ще се увеличи
8
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZASHTO I VIDIN--NALI SE NAMIRA V UGNA RUMANIA--TAM SE GOVORI SAMO VLASHKI I ROMSKI.
7
10
 
3
 
! Отговори
търси се преди 8 години
Търся млада майка да й направя първокласник или първокласничка! Знаете къде да ме намерите!
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NE PUSKAITE DEZATA SI V BALGARSKO UCILISHTE.UCITELITE SA BEDNI I PROSTI,S MALKITE SI ZAPLATI SA OBLECENI S DREHI OT 10 G.DEZATA SA OBLECENI KATO MANEKENI,TE IM ZAVIGDAT I GI PODLAGAT NA FIZICESKI I PSIHICESKI TORMOZ.PRIEMA ZA UCITELI E SLED SHESTO SEDMO KLASIRANE.
5
3
 
7
 
! Отговори
зъъъън!!! преди 8 години
Хубаво ще е да знаем,колко от тях завършват Средно Образование завършен 12клас,а не само колко се записват за първи клас
4
1
 
10
 
! Отговори
Мое мнение преди 8 години
И според мен, поне (имам ученици) най-наложителното е оценка за поведение и начини за контрол на поведението - дисциплината е много слаба, слабите ученици пречат на другите, бият се, разхождат се в час, хранят се, използват телефони. Почти винаги при най-проблемни ученици липсва силно родителско присъствие, но и при останалите проблемът е значим. Учителите правят каквото могат, но 5-6-7 клас вече работата е зле.
3
2
 
5
 
! Отговори
решение преди 8 години
Четем стихчетата на Цвета Брестничка. Относно формата на родителските срещи съм съгласна, но ако трябва да се махнат смените и да се осигури целодневно обучение, то не мисля, че това дете трябва да прекара цял ден в училището - прашно е, шумно е, учителите само чакат да им свърши смяната. Нека има възможност за хората, които няма къде да си оставят детето, но тези, които искат да си го вземат, трябва да имат избор.
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иван Костов е велик политик. Той успя за 4 години да разтури заводи и производства градени 100 години.
1
2
 
14
 
! Отговори
2013 преди 8 години
На глава от населението във Видин първолаците са повече отколкото в София.