13 000 първолаци дим да ги няма. Къде са?

Според експерти от МОН те са на гурбет с родителите си
Обновена: 2 сеп 2015 09:12 | 2 сеп 2015 09:12,
52
 13 000 първолаци дим да ги няма. Къде са?
Снимка: flickr

Цял град първолаци изчезна от България – близо 13 000 деца, родени през 2008 година, не са записани в първи клас досега.

Повечето от тези деца най-вероятно са емигрирали със своите родители, коментира експерти пред в. "Стандарт".

Още по темата

Според данни на просветното министерство записаните до 1 август първокласници са близо 65 000. Родените през 2008 година деца обаче са 77 712, което означава, че 12 712 хлапета се губят от списъците.

Това е рекорд за страната ни, тъй като миналата година тази цифра бе малко под 12 000.

Само в столицата около 3000 родени през 2008 година деца не са записани на училище, но пък е възможно някои от малчуганите да са дадени в първи клас още на шестгодишна възраст.

Най-малко са децата в първи клас във Видин, където са записани едва 678 деца. Родените там преди седем години са били 815. Всъщност броят на първолаците във Видин, където по традиция се записват най-малко деца, е равен на този в три големи софийски училища.

В столицата пък най-голям прием на малчугани има в 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" - 195 деца, разпределени в седем паралелки, разказа директорът Диян Стаматов. Преди време училището имаше идея заради големия прием да ползва и помещения в съседната Професионална гимназия по фризьорство, където да изнесе или занималните, или по-големите ученици.

Родителите обаче били против децата им да отидат да учат в друга сграда, затова се наложило училището да се справи със собствени сили. Принудили се да приспособят за две нови класни стаи други административни помещения. Едното от тях е именно директорският кабинет, който вече ще бъде класна стая. Самият Стаматов ще се премести в друго по-малко помещение. Другата класна стая е изградена, като са ползвани лекарският кабинет, училищната радиоточка и стая на помощния персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъдещите фризьорки могат да се преместят в някое от училищата в крайните квартали, където закриват паралелки понастоящем. Там повече ще се вписва в средата чалгата, която "
38
1
 
4
 
! Отговори
ФризьорскиятТехникум преди 8 години
Сградата, в която се помещава фризьорският техникум е чудесна и се намира на една от най-хубавите улици в София.По силата на каква логика там се учат моми, чийто единствен копнеж е на абитуриентския си бал да приличат на Преслава, Малина или Чичолина?В София вече се очертава предреченото разделяне на България на анклави. В 119 СОУ вече учат не сам деца и внуци на бившесоц.величия, но и на интелигентни хора от средната класа. Така че, има логика това училище да получи две сгради, а чалга момит
37
0
 
5
 
! Отговори
dan преди 8 години
До ГУРБЕТИ ЙОВОizvinqvam se , che pisha na shliokavica, ama ne moga da ne otgovorq na chast ot izkazvaneto ti... bylgarite ne bqgat ot rodinata si, dragi mi iovo. bylgarite bqgat ot dyrjavata, vypreki che obichat rodinata si!
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами лесно може да се установи къде са тези деца.Стига обследването да не се прави от поредните дилетанти,които не знаят от къде изгрява слънцето. Дали и колко деца са тръгнали от набора с предходния е информация,която лесно може да се провери.От останалите незаписани в клас от набор 2008 може да се установи,дали все още имат настоящ адрес у нас-текучеството навън от страната ни е постоянно /и логично оправдано/.За незаписаните и живеещи в БГ може да поработят съответните органи.Плаща им се.
35
16
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТИ ЙОВО преди 8 години
ОПРАВНИ БИЛИ БЪЛГАРИТЕ ,ИНТЕЛИГЕНТНИ БИЛИ ,КАДЪРНИ БИЛИ ?! ЩО БЯГАТЕ В ЗАПАДНА ЕВРОПА ,САЩ И КАНАДА БЕ ?! ЩО НЕ СИ СТОИТЕ У РОДИНАТА И ДА ПОКАЖЕТЕ НА СВЕТА ,ЧЕ СТЕ МНОГО КАДЪРНИ ,ДА ГО ДОКАЖЕТЕ С РАЗИТИЕТО НА СТРАНАТА И ДР. ?! ОНЯ ПЪК КАЗВА ,ЧЕ ПРИЧИНАТА БИЛА УПРАВЛЕНИЕТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 25 Г. ! АМИ ПРЕДИ 25 Г. И ДА ИСКАХТЕ НЕ МОЖЕХТЕ ДА ЕМИГРИРАТЕ ЗАЩОТО ДОРИ И ДО КОМУНИСТИЧЕСКИ СТРАНИ СЕ ПЪТУВАШЕ СЪС СПЕЦИАЛНО РАЗРЕШЕНИЕ ! СЕГА ИМАТЕ СВОБОДА ЗА ПЪТУВАНЕ И БЯГАТЕ ОТ РОДИНАТА СИ !
34
2
 
2
 
! Отговори
онз преди 8 години
заглавието ми напомня виц от времето на соца: как бягал комунист от концентрационен лагер? - ами през комина , и дим да го няма.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Или в чужбина или просят.
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 37 ГУРБЕТА"ИДВАТ ПРИ МЕНЕ В ЗАПАДНА ЕВРОПА" ХАХАХА. ЗАРАД ТАКИВА КАТ ТЕБ БЕРЕМ СРАМ ПО ЦЯЛ СВЯТ...И НАЙ ФРАПИРАЩОТО Е ЧЕ САМОЧУВСТВИЕТО ВИ ЧЕ ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е ВАШ...*** СМОТАНИ...НИЕ СЪЩО СМЕ В ЕВРОПА И НИ Е ГНУС КАТО ВИ ВИДИМ ПО УЛИЦИТЕ И ЗАТОВА ТИ Е ИЗГОДНО ДА НЕ ИДВАТ ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ ТАМ ЧЕ ВИ РАЗПОЗНАВАМЕ ОТДАЛЕЧЕ...***
31
2
 
6
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
До ГУРБЕТЧЪЯМНОГО СИ ОТВОРЕН ТИ БЕ ГУРБЕТЧИЬО,ЗАЩО НЕ СЕ ЗАПИТАШ ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ ЕМИГРИРАТ?ДАЛИ ЗАТОВА ЧЕ ПОСЛЕДНИТЕ 25Г. НИ УПРАВЛЯВАТ ЧЕСНИ И ДОСТОИНИ БЪЛГАРИ МИСЛЕЩИ ЕДИНСТВЕНО ЗА БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО НА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА?
30
12
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧЪЯ преди 8 години
И ПАРАДОКСАЛНОТО Е ,ЧЕ ТЪЙ КАКТО СА РУСОФИЛИ БЪЛГАРИТЕ НЕ ЕМИГРИРАТ В ТАКА НАРЕЧЕНАТА велика русия , А ИДВАТ ПРИ МЕНЕ В ЗАПАДНА ЕВРОПА ! А ОЩЕ ПО-ПАРАДОКСАЛНОТО Е ,ЧЕ ЕМИГРАНТИТЕ НЕ СА САМО РОМИ И ТУРЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ , А ВСЕ ПОВЕЧЕ СТАВАТ БЪЛГАРИТЕ ! ЗА РОМИТЕ И ТУРЦИТЕ СЕ РАДВАМ ,ЧЕ ИДВАТ ТУК ,НО НА БЪЛГАРИТЕ БИХ КАЗАЛ СТОЙТЕ СИ В РОДИНАТА ИЛИ АКО СТЕ РЕШИЛИ ДА ЕМИГРИРАТЕ ,ОТИДЕТЕ ПРИ БРАТУШКИТЕ СИ ВЪВ велика русия , Х.*** ЛИ ТЪРСИТЕ ТУК В ЗАПАДНАЛА ЕВРОПА ПРИ ВРАГОВЕТЕ СИ !?
29
1
 
14
 
! Отговори
БПФ преди 8 години
Може би част от липсващите деца са ромови малки, които просто нямат място в училище, но надали - кой *** индивид ще изпусне възможността да получи 250 лв за ракия, като за целта прати малкото си да се поразмотае из училището няколко дни?
28
2
 
8
 
! Отговори
Еееей, наивници! преди 8 години
119 СОУ не е в центъра, а в ж.к."Изток", на метри от ул."Латинка", между пресечките "Чехов" и "Гагарин". За софиянци тези указания са достатъчни.За останалите пояснявам, че около тези улици се намират онези сгради, които в недалечното минало се наричаха "дипломатически блокове", и други жилищни сгради, обитавани от някогашната номенклатура - министри, генерали и други тузари.Що дири фризьорският техникум недалеч оттам, на ул."Ат.Далчев",с ученичките тип чалга-моми и причакващите ги шофьорчета?
27
0
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Статията заобикаля един голям проблем - практическата невъзможност държавата да "знае", кой живее постоянно извън България и кой не. Сегашните правила за уведомяване на държавата очевидно са негодни. Те са правени сякаш, човек цял живот е забоден да живее на едно място. Как едно семейство ако напусне България и започне да се скита по света - година-две на едно място, година-две на друго, как семейството ще информира държавата, че не живеят в България? Няма такъв начин и съответно децата ги няма
26
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обичам българската земя, но мразя държавата, която изгони толкова много българи, а скоро ще доизгони и останалите! Жалка картинка на пост-комунистическа мутро-милиционерска организация!
25
2
 
14
 
! Отговори
Статистик преди 8 години
А възможно ли е част от тези деца,никога да не ги е имало,т.е мъртви души?За тях са вземани помощи,работили са детски градини и ясли по селата с реално налични 2-3 деца,а не 20,както са по списък.
24
0
 
4
 
! Отговори
xadadsa преди 8 години
До асдзащото никой не търси отговорност и не желае да знае! за да откриеш злато - първо се ровиш в калта, бейби! Струва си!
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" Това е рекорд за страната ни, тъй като миналата година тази цифра бе малко под 12 000. "Това не е цифра, а число. Малко елементарна грамотност трябва.
22
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите сме лош материал. Трябва да изчезнем като нация и да оставим територията на държавата да се насели от други раси. Лошото е, че гледам какви идват, дето и те не са цвете за мирисане.
21
1
 
14
 
! Отговори
Дедо преди 8 години
МОН да се обърне към НЗОК и МЗ и са установи дали тези деца през 2015 г са минали някакви здравни прегледи. Друга възможност е да поиска информация от Гранична полиция кога (и в каква посока?) тези деца са напуснали България.
20
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виновни са комунистите които за 45 години съсипаха България и изхониха хората в чужбина.