Бахрие ще се самоизбере – кметица на Сладкодум

Единствено тя има право да гласува, бившият й мъж – не
Обновена: 3 сеп 2015 09:18 | 3 сеп 2015 09:14,
35
Бахрие ще се самоизбере – кметица на Сладкодум
Баба Бахриe с бившия си съпруг Ибрям. Снимка: "24 часа"

73-годишната Бахрие Ибрямова ще трябва да стане кмет по задължение на бъдещото кметство Сладкодум след изборите на 25 октомври.

Жената е единствената, която има право на глас, и може да бъде избрана в откъснатото от света крумовградско селце.

Освен Бахрие в Сладкодум живее и бившият ѝ съпруг, 78-годишният Ибрям Кадир. Той обаче няма право да гласува, защото по документи живее в Ерзурум, Турция.

До абсурдната ситуация Бахрие да се самоизбере за кмет се стига заради недомислици в законодателството ни. Според чл. 16 от Закона за административно-териториалното устройство условия за създаване на кметство са наличие на население над 100 души. По документи броят на населението в Сладкодум е 192.

"Хората тук ги няма отдавна. Заминаха, пръснаха се по целия свят, а беше голямо и хубаво село. Турското му име е Татлъ кьой (сладко село - бел.ред.), защото хората са били добри и благи", казва бай Ибрям пред "24 часа".

Според него преди 30-40 г. в трите махали на Сладкодум е имало над 70 къщи.

"Имаше пълна детска градина и училище, в което се учеше до VIII клас", казва възрастният мъж. И допълва, че сега единствените хора, които идват в опустялото село, са или ловци, или иманяри.

В началото той приема на шега твърдението, че Сладкодум трябва да си има кмет, после се замисля.

"Защо да не стана кмет? Грамотен съм, завършил съм полувисше образование, работил съм 10 г. като учител по турски. И без това гладувам, поне някой лев ще вземам като кмет", казва Ибрям, който живее с пенсия от 110 лв. и няма други доходи.

"Сега парите не стигат - като платя тока, купя продукти и сложа малко бензин на москвича - пенсията свършва", жалва се възрастният мъж.

Той и бившата му съпруга си помагат при оцеляването, но не си говорят.

"Преди 2 г. се разведохме в съда. Нямам какво да си говоря с нея", казва мъжът. Според него причина за развода е, че и двамата искали да командват, което водело до непрекъснати кавги.

Сега вече не се карали, но в Сладкодум не се чува нито сладка, нито горчива приказка.

"Тук може да се живее трудно, но се диша по-леко. Сега заради това, че по документи живея в Ерзурум, няма да мога да се кандидатирам за кмет и бившата ми жена ще ме командва", вайка се бай Ибрям.

След това решава да наруши 2-годишното мълчание с бившата си съпруга: "Бахрие, направи баклава, ще ставаш кмет", провиква се възрастният към единствената оцеляла къща в селото.

След малко от нея излиза жена, която бавно се придвижва по стръмната пътека към бараката.

Бахрие Ибрямова почти не говори български. Не е и чувала, че предстоят местни избори, но... "щом трябва, ще стана кмет", отсича женицата.

Според нея първото, което трябва да се направи в Сладкодум, е да се оправи черният път.

"Ще искам от Бахрие, като стане кмет, да оправи и тока. Много е слаб", заръчва й бившият съпруг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анархист преди 8 години
Не виждам къде е проблема.Чета тук че заради един човек трябвало комисии и т.н.Ами ако не гласува за кмет на селото-все едно трябва да гласува за кмет на общината и общински съветници.Тоест-все едно комисия ще има.По новият закон се избира кмет в села над 100 жители.Което е подобрение-но все пак не виждам логика дори в това ограничение.Кой знае най-добре какво е нужно на селото-тези двама възрастни или партийно назначениет наместник от общ.център?Това си е абсолютна дискриминация!
25
2
 
7
 
! Отговори
Сава Ахметович преди 8 години
А да не би разводът да е поради разните социални придобивки за самотни възрастни-въглища, дърва, храни ала бала...? На снимката не изглеждат като раведени и изпокарани...
24
3
 
11
 
! Отговори
Стига само сензации преди 8 години
Доколкото съм запознат, селища с по-малко от 200 жители не избират кмет, а той се назначава служебно. Така че сензацията че бъдеща кметица ще се самоизбира е просто смешна, а и тя сигурно ще се води кметски наместник, а не кмет. Моля, не използвайте незнанието на хората за да хвърляте поредната сензация.
23
11
 
9
 
! Отговори
xxxx преди 8 години
Булгарите от VI век = Тюрки. Т.е. - днешните, на които викаме турци, са българите, а ние, които се зовем българи, сме местното население - траките. Горд съм, че съм коренен жител на Балканския полуостров - наследник на древни култури и цивилизация.
22
6
 
15
 
! Отговори
до гурбетчията преди 8 години
Хей ***, турски села има в Турция - тук е БЪЛГАРИЯ и всички села са Български ! и на който не му харесва прав му път
21
3
 
9
 
! Отговори
yeniraki преди 8 години
tasi godina kmet, a posle ... prezident! hairlia da e!
20
2
 
6
 
! Отговори
kadaif s bademi преди 8 години
:)))))))))))
19
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯДа, да определено българите са виновни, че масово хората по тия села не завършват и 8 клас и освен да садят тютюн друго не могат. Ами като си с завършен 5 клас и без никакви други умения освен садене на тютюн какво очакваш?
18
23
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
АМИ ТОВА Е ОТДАВНАШНА ЦЕЛ НА БЪЛГАРИТЕ ,ДА ОСТАВЯТ ТУСКИТЕ СЕЛА БЕЗ ПРЕПИТАНИЕ И ДА ПРИНУДЯТ ТУРЦИТЕ ДА БЯГАТ В ЧУЖБИНА !
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оф, то да плачеш ли, да се смееш ли? Ама по-добре да се смеем, че ако се замислим сериозно, бая ще има да плачем.
16
0
 
32
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Те и наш'те политици се самоизбраха.
15
2
 
26
 
! Отговори
Азззз преди 8 години
И това става според НОВИЯ ИЗБИРАТЕЛЕН КОДЕКС на другарката Мая Манолова!
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забавно! Гледайте на нещата от към веселата им страна, че ако се замислите сериозни ще ви стане тъжно!
13
1
 
25
 
! Отговори
Го4о преди 8 години
ДПС, ....... пратете им десетина "общински съветници"! Така без съветници - не става! Ако нямат джамия - да им построите !
12
1
 
34
 
! Отговори
ФХ преди 8 години
Какви сладури са тия и двамата :)
11
0
 
47
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Браво на автора за добре написаната статия. Много ми допадна начина на поднасяне на информацията. Нещо ми напомни малко на старите български разкази. Явно все пак днес.бг имат и кадърни автори.
10
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демокрация в Сладкодум.
9
2
 
22
 
! Отговори
Сашо преди 8 години
Хора, проблема е, че пак ще ни бръкнат в джоба!!! Защото за такива населени места по закон следва да има избирателна комисия, на която се плаща- безмислено както се вижда и самите избори няма да ни струва 51 милиона, а ще се окажат с 10- тина по- скъпи. Е това е БЕЗХАБЕРИЕ.
8
0
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А предствете си, че и дядото имаше право на глас. Тогава двамата щяха да отидат на балотаж, обаче на балотажа не ми е ясно как щяхя да решат спора, след като никой няма да гласува за другия. Патова ситуация. Може би щяха да теглят чоп.
7
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите управляващи с крайната цел да добутат някой наш човек до кметско местенце на държавна хранилка, са допуснали недомислици като тази... А тези двамата какво са виновни?