Чакаме за линейка 20 минути, а може и половин час

Апаратурата и техниката са остарели морално и физически
17
Чакаме за линейка 20 минути, а може и половин час
Снимка: Булфото, архив

По данни на Министерството на здравеопазването 58 на сто от населените места са с време за достъп на линейка до 20 минути, а около 15 на сто от населените места са с време за достъп в диапазона над 30 минути.

Още по темата

За около 211 хиляди души, живеещи в труднодостъпни райони, често е проблем достигането на екипи на спешна помощ, показват доклад на Сметната палата за дейността на Спешната помощ, след направен одит за 1 януари 2010 г. до 30 юни 2014 г.

Според одиторите се налага актуализиране и въвеждане в действие на националната здравна карта, както и приемане на критерии и стандарти за териториално разпределение на структурите за спешна медицинска помощ.

Медицинският персонал на Центровете за спешна помощ е 7111 души, работещи в 357 мобилни екипа - 75 реанимационни, 127 лекарски, 125 долекарски и 30 транспортни. Освен тях има и 167 стационарни екипи.

Интересът на лекарите да специализират "Спешна медицина" е малък.

Заплатите са неадекватни и недостатъчно мотивиращи за рисковите условия на труд и високото напрежение, допълват от Сметната палата.

Докато през 2010 г. разходите за Спешна помощ са 76 903,5 хил. лв., за 2014 г. те вече са 122 672 хил. лв. или увеличението е с 60 на сто. През 2010 г. Спешна помощ е разполагала с 399 автомобила, от които 326 санитарни и 73 други.

В средата на 2014 година автомобилите са 296 в т.ч. 266 санитарни и 30 други.

Техниката и апаратурата за спешна помощ са морално и физически остарели и няма програма и критерии за тяхното обновяване.

Националната система за спешни повиквания с номер 112 действа, но в дежурните екипи няма медицински лица и критерии за разграничаване на спешните от неспешните повиквания, пише още в доклада на Сметната палата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
До №15 преди 8 години
Сори , предишната ми забележка е за 14 , а към вашия пост имам допълнение - в Израел много категорично се заплащат разходите при неправомерно извикана линейка или обаждане на лекарски телефон!!!Няма я българската слободия и разхищение на без друго ограничения ни ресурс........*** народ ли сме или мноооого богата държава ?!?! Отговора от много мрънкащите очаквам
12
0
 
3
 
! Отговори
of №15 пост преди 8 години
Ами бързината на предвижване на линейката не зависи ли от качеството на пътищата и магистралите??Повечето МПС-произшествия , ангажиращи спешната помощ не се ли дължат и на адски калпавите ни пътища???Айде мислете разумна и давайте стойностни предложения!!!
11
0
 
2
 
! Отговори
бързопомощник преди 8 години
Израел е с територия 4 пъти по малка от България,население колкото България , много по добри пътища и 3 пъти повече екипи за спещна помощ.Рим е с 8 милиона население и 1000 екипа за спешна помощ.Защо все ни дават за пример страни с три пъти повече екипи на глава от населението?Няма как да ги стигнем тия страни!Никога!!!!!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво като сгигнат до болницатаТам пък лекарите за 600 лв заплата чудеса ще правят полугладни и недоспали от извънредни смениПарите отиват за магистралиСметната палата какво казва за ниските лекарски запрати в болниците?
9
1
 
3
 
! Отговори
!!!! преди 8 години
Аз чаках 1 час, ... и умря в ръцете ми, а можеше да е жив..., при всяко позвъняване ми казваха че идват и да пия успокоителни... Искам всички които ни докараха до тук да им се случи същото, малко ще им е...
8
0
 
2
 
! Отговори
asdf преди 8 години
Ако не бях преминал през това от първо лице нямаше да повярвам, но се наложи да чакаме линейка около 1:30часа. В определен момент се сетих за линейките по частните болници. От Токуда дойдоха за около 20 мин. В този момент реших все пак да се обадя да кажа, че вече нямаме нужда от тях (за щастие не по обичайната причина). Иначе мога само да гадая колко време още щеше да отнеме. Жалка работа. Точно за това ли няма пари в бюджета. А за хората от провинциите и селата не ми се мисли!
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А здравните осигуровки са задължителни, а? А ако не искам да плащам за "Апаратура и техника остарели морално и физически"?
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
техниката,mи докторите какви са.един такъв доктор скоро не беше адекватен при повикването ни ,и баща mи си отиде за 30 mин.тоя щях да го изкорma
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PARITE SA DOSTATACNI,NO MNOGO SE KRADE OT GERB.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Западните господари са обезпокоени че населението намаля но не и с темповете които те са запланували.Така че очаквайте скоро и никакви линейки да не ходят или ще е нормално в рамките на една седмица да се стигне до нуждаещите се.Дори за да се стресира повече и да мре по лесно на булгаристанеца му направиха и партия Гроб-да се сеща накъде се е запътил...
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами елемтарно е. София се разделя на 4-5 зони и се правят 4-5 спешни центъра от които да тръгват линейките. И времето ще се скъси значително. вместо 30 линейки на едно място по 5 на всяко районно и така.Нито е трудно, нито е сложно да се направи.Навсичкото отгоре горе долу във всяко направление на София има голяма болница където да обират повечето случаи.По специалните разбира се си се карат където трябва. Наистина не тръдно само малко мисъл и желание за работа.
2
0
 
3
 
! Отговори
655 преди 8 години
Че ще я чакаме е ясно ,ама ако не я дочакаме? А?? Какво правим тогава?Кой крив кой прав
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пара медиците къде са!!!Новата техника обещавана отдавна къде е!!! А линейките ако продължава така може и да не са нужни - да се прекръстят на мед. таксита. Тогава сигурно ще има повече далавера и по добро обслужване.