Линейките не стигат до над 200 000 българи

Живеят в села и паланки и не могат да разчитат на спешна помощ
1
Линейките не стигат до над 200 000 българи
Снимка: Булфото, архив

Доклад за анализа на качеството на медицинската помощ на Сметната палата показва, че 211 хиляди български граждани са лишени от възможността да получат спешна помощ. Причината е, че се намират в отдалечени райони, обяви БНР председателят на Палатата Цветан Цветков.

Още по темата
Анализът обхваща периода 2010–2014 година.

При приключването на този одит е била обявена новата концепция за развитие на спешната помощ до 2020 година, обясни Цветков и изрази надежда планът да доведе до ефективни резултати.
 
Според д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ, е редно в отдалечените населени места да се постигне правилно разпределение на екипите, така че те да са достатъчно и да стигат навреме.

„В момента разпределението е подчинено на принципа: гъстота – население – натовареност на екипите, което не е правилно“, коментира тя.

Д- р Кателиева настоя, че в момента бърза помощ не отговаря на стандартите за оказване на спешна медицинска помощ.

„Това, което са препоръките за оказване на спешна медицинска помощ, всъщност е, че трябва екипът, определен от случаите, да достига до осмата минута до пациентите. При нас това дори не е заложено по настоящия действащ стандарт, което не ни прави спешни медици. Слава Богу, това са между 5 и 10% от всички спешни повиквания, обясни тя.

Тя посочи, че трябва да се постигне унификация и стандартизация на всички спешни центрове в страната, да отговарят на едни и същи изисквания и да са оборудвани по идентичен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
реалност преди 8 години
За да се реализира това чудесно / по принцип изискване от 8 мин/ може да стане само! с осигуряване на санитарна авиация с въртолети!!!Другото е има пожелателен характер.....и ще бъде поредния Неоснователен повод за атак срещу действащите медици.Друг полезен момент няма!!