Митничарското село – змиярник! Тишината превзе веселбата

140 незаконни вили на бизнесмени бяха срутени в Ставри Димитрово
5 окт 2015 09:33,
52
Митничарското село – змиярник! Тишината превзе веселбата
Само строителни отпадъци останаха в Ставри Димитрово. Снимка: архив, Булфото

Някогашното митично "митничарско село" Ставри Димитрово, на брега на язовир "Ивайловград", тъне в разруха.

Легендите за оргиите и тежките софри с участието на министри, че и вицепремиери, са поизбледнели и са отстъпили място на тишината.

Още по темата

Тези дни се навършват 5 години от най-мащабната акция на държавния строителен контрол срещу незаконното строителство в най-новата ни история. В началото на октомври 2010 г. след централно разпореждане в акваторията на едно от най-големите изкуствени езера у нас се разшетаха надзорници от ДНСК. Те преброиха общо 169 незаконни градежа не само в Ставри Димитрово, а и по брега на целия язовир. Основното нарушение бе, че собствениците им ги вдигнали в т. нар. заливна зона - чашката на язовира, където и земята е държавна.

"Веселото село" посърна, след като инспекторите започнаха да лепят заповедите на ДНСК за премахване на обектите. Повече от половината тръгнаха по съдилища, крепени и от нашенското убеждение, че всяко чудо е за три дни.

Половин година след констативните протоколи обаче багерите налазиха Ставри Димитрово, а първите 15 имота бяха рушнати пред погледа на шефката на ДНСК Милка Гечева.

Събарянето продължи в периодични кампании и през следващите месеци и години, а последните половин дузина вили бяха сринати това лято. Така броят на съборените масивни постройки се закръгли на 140.

Днес мястото е едно тъжно депо за строителни отпадъци, които са осъдени да останат там за дълги времена. В руини е и прочутото "Министерство на веселбата" на свиленградския предприемач Павлин Паришев. На входа на бившата хасиенда е оцеляло параклисчето "Св. Павел и св. Николай". То обаче зее изкорубено без кръст, камбана и олтар.

"Не го бутнаха от страх от Божие наказание, макар да беше нередовно", разказаха пред "24 часа" бивши обитатели на селището. Разграден е и зоокътът в съседство, в който се разхождаха елени и кошути. В историята е останала табелката с адресиран към гостите надпис върху друга срината митничарска вила: "Който си носи, ще пие. Който си води, ще е.е".

Дори в почивен ден наоколо няма никого. Неколцина рибари от Пловдив са настанили такъмите си на пясъчния плаж. "Идваме често. Така е винаги: пустош, в самото селище няма жива душа", обобщават въдичарите.

"Няма как строителните отпадъци да се разчистят. Няма кой да отпусне пари. Земята не е общинска, как местната администрация да се ангажира финансово? Това е изключено", категоричен е кметът на община Любимец Анастас Анастасов.

Служители преди време правили замервания. Установили, че над 200 кубика е строителният боклук, останал след събарянето. За извозването и депонирането му на друго място били необходими шестцифрени суми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
5
 
! Отговори
Блек Буш преди 8 години
А Гърмен кога? Гласоподаватели на ГЕРБ ли са та ги пазите? Или шефа не дава да се пипа там? Барем магистрала им постройте ако не може са ги бутнете. Ако не друго, по-бързо да вървят строители на нови незаконни постройки.В краен случай - Мега Молл Гърмен им постройте...
34
0
 
19
 
! Отговори
Кочо преди 8 години
Тези от ДНСК-то и от Министерството, дето са лапали рушеветите и са си затваряли очите ,да взимат лопатите, и докато не изгребат и очистят цяла България за своя сметка - да не се връщат по домовете си.Ако има държава ,така трябва да стане - от министерско ниво до най-долния *** на кметско ниво,барабар с министри,кметове и кметици. Всеки ден под конвой, с норма : греби,товари и плащай.
33
0
 
14
 
! Отговори
Край преди 8 години
Напълнихме страната с руини. Навсякъде стърчат скелети на текезесета, комини, къщите по селата вече падат, След 10-15г. България ще е грозна гледка. Нужна е Европейска програма за разрушаване на руините в България и рекултивиране на терените.
32
0
 
1
 
! Отговори
NoFace преди 8 години
До Анонимен 19Дай координати или линк - направих си труда да отворя "мапса" ама ... нещо не намирам това, което казваш. Да не си пишем наизуст
31
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То сега така умно се поддържат язовирите че издавиха селата.Сградите са от началото на осемдесетте.Никой аргумент не замазва рушенето на сгради.Има бездомни хора които е можело да бъдат настанени там.
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До заряНе четеш!Построени са в чашата на язовира!
29
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още няколко годинки и всичко червено ще бъде изтрито, и България ще тръгне по правия път.И аз така си мислех, че като измрат всички комунисти и България ще се оправи. Обаче комунистите учат децата и внуците си на същите работи. Сега има младо поколение нео-тарикати и нео-крадци.
28
1
 
34
 
! Отговори
Що ,бе...ха,хааааааа преди 8 години
...Що да няма кой да почисти...???КОЙТО Е ДОНЕСЪЛ *** ----ТОЙ ДА ЧИСТИ!!/Кмета ---кво се прави на...... "яжте ми ***"...!/
27
0
 
55
 
! Отговори
Здрасти преди 8 години
Как така - няма кой да изчисти строителни остатъци? Тлъсти глоби на стари собственици или доброволно почистване и ще стане
26
2
 
73
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
Който е строил незаконно, той трябва да си извози буклуците. Омръзна ми аз и семейството ми да плащаме за грешките на някой друг.Крали, строили и живели като бейове, а накрая обикновените хора платихме събарянето на техните незаконни постройки. А стига толкова.
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Гърмен всичко е на max.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Дикище колкото за тез 25г тръгна. не знам наивен ли си какъв си...
23
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Клета майка България се управлява от Министерството на простотията.
22
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойно, берачи ще си наберат тухли и джелезо, за своите незаконни коптори. Има кой да разчисти.
21
14
 
5
 
! Отговори
42 преди 8 години
ЗАЩО ПОНЕ НЕ ГО НАПРАВИХА ЦЕНТЪР ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА СИРАЧЕТА НАПРИМЕР.
20
1
 
23
 
! Отговори
Блъско преди 8 години
тука незаконни били и ги събориха ОК браво за смелостта,а кога ще се съборят и незаконите коптори поникнали като гъби къде ли не по градовете.КОГА тях??????
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
.Каква носталгия лъха от статията.Няма никакъв тон на задоволство,че най-накрая Държавата се справя с шайка наглеци мислещи се за недосегаеми.Колкото до ***-заделят се пари от бюджета на две-на три,и всичко си идва на мястото.Такава чистка трябва да мине из цяла България!Трябваше да започна от онзи БЕЗсрамник написал статията,опитвайки се да манипулира мислите на четящите го.
18
0
 
28
 
! Отговори
hmmm преди 8 години
Сега държавата да накара "митничарите" да платят за почистването и всичко ще е наред :)
17
1
 
6
 
! Отговори
опетков преди 8 години
До АнонименАко утре тези "умни" хора се и* в двора ти и държавата само ги глоби и остави *ата им там как ли ще се чувстваш? Правилният ход би трябвало да ги глобят и те да платят за изнасянето на ***. А още по-правилно би било да полежат малко на топло.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е как някъде може 140 наведнъж, а на други места 100 къщи ги бутат по 10 години ?